24 yıl önce dondurulan embriyodan doğan bebek

25 Kasım 2017'de dünyaya gelen Emma Wren Gibson diğer bebeklerden biraz daha farklı zira Emma, 14 Ekim 1992 tarihinde dondurulan bir embriyodan doğdu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

‘Kar bebeği’ (snowbaby), gelecekteki muhtemel bir doğum için kullanılmak üzere dondurulan ve saklanan embriyolara verilen isim. [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Bu yılın Kasım ayında, dondurulmuş şekilde en uzun süre saklanan embriyo ABD’nin Tennessee eyaletinde dünyaya geldi.[/inlinetweet] Kimliği açıklanmayan bağışçılardan alınan embriyo 14 Ekim 1992 tarihinde dondurulmuştu. Yani anne Tina Gibson’ın doğumundan sadece bir yıl sonra.

24 yıl önce dondurulan embriyo, Tina ve Benjamin Gibson için de başlangıçta sürpriz olmuş. Tina ilk düşüncesinin “Ben 25 yaşındayım. Bu embriyo benim arkadaşım olabilirdi…” olduğunu söylüyor. Şimdi 26 yaşında olan Tina CNN’e verdiği röportajda, “Sadece bir bebek istiyordum. Dünya rekoru olup olmaması umrumda değildi.” şeklinde konuştu. Tina’nın hayali 25 Kasım 2017’de gerçekleşti ve Emma Wren Gibson dünyaya geldi.

Ailenin heyecanının asıl sebebi ebeveyn olmak olsa da yaşanan gelişme bilimsel ve tıbbi açıdan son derece önemli. Emma sayesinde, embriyoların bağışlanıp dondurularak tıpkı Benjamin Gibson gibi doğurganlık sorunu yaşayan bireyler tarafından kullanılabileceğini gördük. Ayrıca, kanser teşhisi konan ve kemoterapiden sonra doğurganlığının azalması beklenen kişiler de kendi sağlıklı embriyolarını dondurarak ebeveyn olmaya hazır hale gelene dek bekleyebilir.

Doğum alanında önemli gelişmeler yaşanıyor

Gibson ailesi örneğinde de gördüğümüz üzere doğurganlık ve doğum birkaç yıl önceyle karşılaştırıldığında çok daha farklı bir noktaya gelmiş durumda. 2017’nin ilk aylarında prematüre kuzular yapay rahimde büyütülerek dünyaya getirilmişti. 105 günlükken alınan kuzular rahim benzeri, sıvıyla dolu bir ‘biyo torba’ya yerleştirilerek gelişmeleri sağlanmıştı. Yerleştirildikleri biyo torbalarda dört hafta geçiren kuzuların ciğerleri ve tüyleri büyümeye başlamıştı. En önemli nokta ise kendi doğal büyüme ortamlarının dışında bir yerde hayatta kalabilmeleriydi. Bu yöntem, tehlikeli şekilde prematüre doğan insan yavrularının kurtarılmasını ve prematüre doğumların getirdiği uzun süreli sağlık sorunlarının önlenmesi için kullanılabilir.

Yine bu yıl ABD’de yaşayan bir kadın, rahim naklinin ardından başarılı bir doğum gerçekleştirdi. Bu umut vaat eden gelişme, cinsiyet değiştiren veya rahimsiz doğan kadınların da doğum yapabileceğine işaret ediyor. Hatta kısır farelerin doğum yapmasını sağlayan üç boyutlu yazıcıda üretilen yumurtalık sayesinde ileride bu yöntemle çocuk sahibi olmak bile mümkün olabilir. Bu gelişmeler fütüristik gibi görünse de ebeveyn olmayı hayal eden birçok insan için eşsiz birer fırsat oluşturuyor.

Kaynak: Futurism

25 Kasım 2017'de dünyaya gelen Emma Wren Gibson diğer bebeklerden biraz daha farklı zira Emma, 14 Ekim 1992 tarihinde dondurulan bir embriyodan doğdu. Emma sayesinde, embriyoların bağışlanıp dondurularak tıpkı baba Benjamin Gibson gibi doğurganlık sorunu yaşayan bireyler tarafından kullanılabileceğini görmüş olduk. Birkaç yıl öncesiyle karşılaştırıldığında doğurganlık ve doğum kavramlarının çok daha farklı bir noktaya geldiğini görüyoruz. 2017'nin ilk aylarında prematüre kuzular yapay rahimde büyütülerek dünyaya getirilmişti. 105 günlükken alınan kuzular rahim benzeri, sıvıyla dolu bir 'biyo torba'ya yerleştirilerek gelişmeleri sağlanmıştı. Yine bu yıl ABD'de yaşayan bir kadın, rahim naklinin ardından başarılı bir doğum gerçekleştirdi. Bu umut vaat eden gelişme, cinsiyet değiştiren veya rahimsiz doğan kadınların da doğum yapabileceğine işaret ediyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği