Haftanın Özeti: 214

Tasarım, İnovasyon

Popular Science dergisi 2018’in en önemli 100 inovasyonunu sıraladı. 10 farklı kategoride hazırlanan listede uzay araçlarından vegan yumurtaya kadar pek çok gelişmeye yer verildi. Her kategori için ayrıca yılın inovasyonu seçildi:

  • Uzay ve havacılık: İnsanoğlunun yaptığı en hızlı araç olarak Parker Güneş Sondası. Saatte yaklaşık 700 bin km hıza ulaşabilen uzay aracı Ağustos’ta Güneş’e doğru yola çıktı.
  • Cihazlar: Tek başına kullanılabilen VR gözlüğü Oculus Go. Facebook’un ürettiği cihaz sanal gerçekliği bilgisayarlara bağımlı olmaktan kurtararak yeni bir dönemin kapılarını açtı.
  • Otomotiv: Asfalt dışında da güvenle kullanılabilen ilk 4×4 elektrikli araç Jaguar I-Pace. 0’dan 100’e 5 saniyenin altında çıkabilen araç üzerinde gittiği zemini algılayarak güç dengesini buna göre değiştirebiliyor. Aracın 40 dakikada yüzde 80 doluluğa ulaşabilen bataryası da uzun mesafe kullanımı kolaylaştırıyor.
  • Ofis ve ev ürünleri: 3M tarafından geliştirilen Post-it Extreme Notes. Evin dış duvarına bile kolayca yapışabilen bu post-it kağıtları, yere düşüp kaybolan not derdini ortadan kaldırıyor.
  • Güvenlik ve savunma: Lockheed Martin’in geliştirdiği Onyx adlı dış iskelet, 45 kilogram ağırlık taşıyan bir askerin normalden iki kat daha uzun süre hareket edebilmesini sağlıyor.
  • Eğlence: Fortnite. Oyunseverler arasında Fortnite’ı seven de çok sevmeyen de. Ama başarısının tartışmasız olduğu bir konu var: Platform bariyerini ortadan kaldırması. Mobil oyuncuların bilgisayar ve konsol oyuncularıyla mücadele edebilmesini sağlayan Fortnite bu sayede tüm zamanların finansal açıdan en çok başarı elde eden oyunlarından biri oldu.
  • Outdoor: Thermacell Radius Zone sivrisinek kovucu. Bu cihaz hiçbir koku yaymadan, kokulu mumlar yakmak zorunda kalmadan ve hiç ses çıkarmadan sivrisinekleri bulunduğunuz ortamdan uzaklaştırıyor.
  • Sağlık: Novartis ve Amgen tarafından geliştirilen Aimovig, migren hastalarının ağrılarını yarı yarıya azaltmayı başardı.
  • Yazılım: İnsanlarla, robot olduğunu belli etmeden konuşabilen sesli asistan Google Duplex. Gerçek bir asistanın yapmasını bekleyeceğiniz her şeyi yapabilen Duplex sizin adınıza telefon görüşmeleri bile yapabiliyor. Bu görüşmelerde o kadar gerçekçi konuşuyor ki, karşı taraf yapay zekayla konuştuğunun farkına varmıyor.
  • Mühendislik: Tredje Natur tarafından geliştirilen Climate Tile üzerinde bulunan küçük delikler sayesinde yağmur suyunun birikmesini engelliyor. Böylece su baskınlarının önüne geçiliyor.

Dünyanın en eski reklam ajanslarından J. Walter Thompson The Future 100 raporunun 2019 versiyonu yayımlandı. Kültür, Teknoloji & İnovasyon, Seyahat, Marka & Pazarlama, Yeme İçme, Güzellik, Perakende, Lüks Tüketim, Sağlık ve Yaşam Tarzı kategorilerinde trendlerin ve yakın gelecek beklentilerinin sıralandığı raporu ‘bir e-posta adresi karşılığında’ şuradan ücretsiz olarak indirmek mümkün.

20. yüzyıla sadeliği getiren ve mimarlık başta olmak üzere pek çok alanı derinden etkileyen Bauhaus’un 100’üncü yılı tüm dünyada vakur bir coşkuyla kutlanıyor. Bu kapsamda geniş bir dosya hazırlayan Dezeen Bauhaus etkisiyle tasarlanan mobilyalardan en ikonik olan 10 tanesini seçti. Macaristan doğumlu modernist mimar ve tasarımcı Marcel Breuer imzalı Wassily Chair de onlardan biri.

NASA’nın Mars’a indirdiği uzay aracından yukarıdaki bölümlerde bahsetmiştik. Dwell de bundan hareketle, uzaydan ilham alan 12 fütüristik konut tasarımını listeledi. Open Architecture tarafından Xiaomi iş birliğiyle tasarlanan Mars Case de onlardan biri.

Wu Qingshan
Wu Qingshan

Kısa dönemli ev ve oda kiralama servisi Airbnb Backyard adı verdiği projeyle, evlerin nasıl inşa edilip paylaşılabileceğine dair prototipler üretecek. Airbnb kurucularından Joe Gebbia, Backyard’ın sadece bir ev olmadığını vurguluyor: “Bu, ev kavramını yeniden düşünen bir girişim. Biz de geniş bir yaklaşım izliyoruz. Tek bir şey tasarlamak yerine birçok şeyi barındıran bir sistem planlıyoruz.” Proje hakkında henüz daha detaylı bilgi yok.

İrlanda’nın başkenti Dublin’de bir binanın dış cephesine yerleştirilen Photo.Synth.Etica adlı ürünün büyük bir iddiası var: Havayı temizlemek. Sistem kirli havayı emiyor ve içindeki alglere veriyor. Havadaki karbonu ayrıştıran algler de dışarıya temiz hava veriyor. Tasarımda, her biri 6 metre uzunluğunda geniş biyoplastik örtüler ve bunların arasına yerleştirilen alglerle dolu kanallar kullanıldı. Kirli hava alt kısımdan girerek alglerin bulunduğu kanalları dolduruyor. Algler karbondioksidin içindeki havayı kirleten bileşenleri topluyor ve temiz oksijen ürünün üst kısmından dışarı salınıyor. Kanalların eğimli bir yol izlemesi de akıştan maksimum verim alınmasına yardımcı oluyor. Dublin’deki uygulamada ürün günde bir kilogram karbondioksit topladı. Bu, 20 büyük ağacın performansına eşdeğer.

Youbionic adlı İtalyan şirket, 3D yazıcıyla ürettiği robotik kolları tanıtmak Boston Dynamics’in ‘elimizde büyüyen’ köpeği SpotMini’yi kullandı. Youbionic One adı verilen ürün, bir STL dosyası olarak evde 3D yazıcıda üretilmek üzere satın alınabiliyor. Videodan anlaşıldığı kadarıyla SpotMini sadece ‘konu mankeni’ olarak kullanılmış.

Almanya merkezli BigRep tamamı 3D yazıcıyla üretilmiş motosikletini tanıttı. Zamanın ruhuna uygun olarak elektrikle çalışan Nera adlı motoru ‘yollarda görüp görmeyeceğimiz’ henüz belli değil.

Audi’nin, Italdesign ve Airbus iş birliğiyle hayata geçirdiği uçan taksi konsepti ‘test uçuşunu’ başarıyla tamamladı. Pop.Up Next adlı konsept, olması gereken boyutun dörtte biri oranında üretildi. Audi yolcu taşıyacak gerçek uçan taksi için en az 10 yıl beklememiz gerektiğini düşünüyor.

Bu da şirketin gelecek hayali:

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

8 Yorum

  • Ozellikle cevre temali haberlerinizi ilgiyle takip ediyorum. Bana kalirsa bu konuyla ilgili calisma yaptigini iddia eden pek cok dernekten daha verimli ve anlamli bir is cikartiyorsunuz. Tesekkurler ve eksik olmayin.

  • google reader ı özleyenler için, the old reader* oldukça güzel bir alternatif, google reader kapanırken buraya geçmiştim yıllardır devam ediyorum kullanmaya. mobil tarafı zayıf olsada desktoptan takip ettiğim için beni çok yormuyor

    https://theoldreader.com/

  • Haberlerin başlık kısımları yok o yüzden insan haberler arasında kaybolabiliyor. Başlıklar olursa aşağı kaydırırken başlıkları okuyup ilerleyebiliriz. Bence öyle olsa daha güzel olur. Bu siteyi takip ediyorum ve çok güzel içeriklere sahip. İnşallah daha da güzel olur.

  • her hafta okumaya çalışıyorum sizin gibi insanlar sayesinde kendimizi geliştiriyoruz. Allah razı olsun.

  • Paylaşımlarınızı yakın zamanda okumaya başladım serdar abi hepsi çok değerli emeğinize sağlık…

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: