NASA’nın yeni hedef Güneş

NASA bilimcileri, 'Güneş'e dokunma' görevinin, ünlü astrofizikçi Eugene Parker'a ithafen, Parker Solar Probe olarak adlandırılacağını açıkladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

NASA bilimcileri, ‘Güneş’e dokunma’ görevini gerçekleştirecek uzay aracının, ünlü astrofizikçi Eugene Parker‘a ithafen, Parker Solar Probe olarak adlandırılacağını açıkladı. Güneş rüzgarlarının varlığını ilk kez ortaya atan bilimci, NASA tarafından ölümünden önce bir uzay aracına adı verilen ilk kişi olacak. Günümüzden 60 yıl önce Güneş rüzgarları teorisini ortaya atan Parker yakında 90 yaşına girecek. NASA daha önce 20 farklı bilimciyi, ölümlerinin ardından isimlerini uzay araçlarına vererek onurlandırmıştı.

Parker’ın buluşundan önce bilimciler, yıldızlar ve gezegenler arasındaki boşluğu bir vakum olarak tanımlıyordu. Parker’ın tahmininden birkaç yıl sonra uydular Güneş rüzgarlarını ilk kez gözlemledi. Bilimcinin Güneş rüzgarları üzerine yazdığı ilk makale, gönderdiği dergi tarafından ‘fazla radikal olduğu’ gerekçesiyle reddedilmişti.

NASA Bilim Görevleri Yönetimi Başkan Yardımcısı Thomas Zurbuchen “Bu buluş, Güneş fiziği konusunda en büyük uzay buluşlarından birisiydi.” diyor.

60 yıllık plan hayata geçiyor

1958’in Ekim ayında, Parker’ın bulguları doğrultusunda, Şikago Üniversitesi Güneş’e doğru gönderilecek ilk uzay aracının planlarını hazırlamıştı. O dönemden bu yana NASA’nın yapılacaklar listesinde yer alan görev artık gerçekleştirilebilecek.  2018 yazında fırlatılması planlanan uzay aracı, Güneş’in dış atmosferini inceleyerek, gezegenimize en yakın yıldız hakkında uzun süredir yanıt bulamadığımız gizemleri çözmeye ve genel olarak yıldızların fiziği konusunda bilgi edinmeye çalışacak.

Bilimciler buradan toplanan verilerin, gelecekte Dünya’daki yaşamı da etkileme ihtimali bulunan uzay hava durumu olaylarını tahmin etme yeteneğimizi artırmasını umuyor. NASA’nın uzay aracı Güneş’in yüzeyine 6,2 milyon kilometre mesafeye kadar yaklaşacak. Daha önce Güneş’e en çok yaklaşan uzay aracı Helios 2, yedi kat daha uzak bir mesafeden, 43 milyon kilometre uzaklıktan geçmişti.

Özel ısı kalkanı geliştirildi

Bilimciler uzun süredir Güneş’e yaklaşıp atmosferini incelemek istese de Güneş’in yakıcı sıcaklığına dayanmaya uygun teknoloji geliştirilemediği için planlar ertelenmişti. Yeni uzay aracı, kalın karbon alaşımdan oluşan bir ısı kalkanına sahip olacak ve böylece bin 400 derece sıcaklığa dayanabilecek.

Kaynak: International Business Times

NASA bilimcileri, 'Güneş'e dokunma' görevini gerçekleştirecek uzay aracının, ünlü astrofizikçi Eugene Parker'a ithafen, Parker Solar Probe olarak adlandırılacağını açıkladı. Güneş rüzgarlarının varlığını ilk kez ortaya atan bilimci, NASA tarafından ölümünden önce bir uzay aracına adı verilen ilk kişi olacak. Parker Solar Probe Güneş'e 6,2 milyon km mesafe yaklaşarak, bugüne dek Güneş'e en çok yaklaşan uzay aracı olacak. Karbon alaşımından oluşturulan ısı kalkanı sayesinde uzay aracı bin 400 derece ısıya dayanabiliyor.

1 Yorum

  • Uzay aracı Güneşe yaklaştığın da, bize gönderilecek bilgilerle nasıl sürprizler hazırlayacak.?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği