Facebook ve Napster‘ın kurucularından Sean Parker, kanser tedavisine katkıda bulunmak için 250 milyon dolarlık yatırım yaptı. 6 farklı üniversiteden immünoloji uzmanlarını bir araya getirerek Parker Enstitüsü‘nü kuran ünlü milyarder, daha önce birbiri ile rekabet halinde olan bilimcileri aynı çatı altında buluşturdu.
İmmünoterapi kanser tedavisinde son dönemde en çok tartışılan ve kansere çare olma ihtimali en yüksek olarak görülen tedavi yöntemi. Ancak bu teknik bazı hastaların kanserden tamamen kurtulmasını sağlasa da bir kısmındatoksik etki yaratarak durumlarının daha da kötüleşmesine sebep oldu.
“Bu alanda yapılan araştırmalarda bulunan her cevap 10 adet başka soruyu da beraberinde getiriyor. Ben bu soruların cevaplanmasına yardımcı olmak istiyorum” diyen Sean Parker bir kaç yıl boyunca üniversitelerin immünoterapi merkezlerini gezdi. Bilimcilerle konuşup nasıl yardımcı olabileceğini soran Parker daha sonra immünoterapi alanında en başarılı çalışmaları yapan 40 laboratuvardan 300 bilimciyi bünyesinde barındıran bir konsorsiyum kurdu.
Ortak çalışma hız getirecek
6 farklı üniversiteden temsilcilerin oluşturduğu bir komite tarafından yürütülecek olan çalışmalar, her üniversitenin kendi çalışmasını yürüttüğü sisteme göre çok daha hızlı ilerleyecek. Her laboratuvarda edinilen veriler ortak bir havuzda toplanacak ve diğer üniversitelerle paylaşılacak. Parker Enstitüsü ayrıca laboratuvarlara ihtiyaç duydukları ekipmanları da sağlayarak kısa sürede sonuçlar elde etmeye çalışacak.
Üniversiteler dışında 30 farklı özel şirketle de anlaşan Parker Enstitüsü, ilaç şirketlerinden ve kanser tedavisi için çalışmalar yürüten girişimlerden de destek alacak. Enstitü bünyesinde elde edilen tüm sonuçlar ve üretilen tüm yöntemlerin fikri mülkiyetleri yine araştırmacılara ve bağlı bulundukları kurumlara ait olacak. Ancak tedavi yöntemlerini piyasaya sürme konusundaki görüşmeler enstitü tarafından yürütülecek. Bu da endüstri ile rekabet konusunda enstitünün elini güçlendirecek.
Devletin araştırmalara destek olma konusunda çok yavaş kaldığını ve çok garantici davrandığını ifade eden Sean Parker, “Öyle çalışmalara destek veriyorlar ki çıkan sonuçlar kimseyi heyecanlandırmıyor. Zaten sonucu belli olan çalışmalara yardım yapılıyor” diye konuştu.
Parker’ın bu çalışmaları hızlandırmak amacıyla elini taşın altına sokması, zaten işini çok iyi yapan bilimcilerin güçlerini birleştirmesine olanak sağladı. İlerleyen dönemde daha fazla laboratuvarın ve üniversitenin bu işbirliğine katıldığını ve enstitüden sonuçlar alınmaya başladığını görebiliriz.
Yorumunuz: