Haftanın Özeti: 210

Genel Gündem

İstanbul’a yapılan ve yapımına başlandığı günden bu yana çeşitli tartışmalara da neden olan üçüncü havalimanı 29 Ekim’de düzenlenen törenle resmen açıldı. O tartışmalardan biri de havalimanının adının ne olacağı üzerineydi. Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapının isminin İstanbul Havalimanı olduğunu açıkladı.

Brezilya‘da geçen hafta yapılan Devlet Başkanlığı seçimini yüzde 55 oyla aşırı sağcı aday Jair Bolsonaro kazandı. Sık sık ülkenin eski askeri yönetimine olan özlemini dile getiren eski yüzbaşı Bolsonaro, popülist tarzı ve sosyal medyadaki görünürlüğü nedeniyle Tropiklerin Trump’ı olarak anılıyor. Yeni başkan, benzetildiği kişiyi andıran ilginç açıklamalarıyla da biliniyor. Üç evlilikten beş çocuğu olan Bolsonaro 2017’deki kamuya açık bir etkinlikte dört erkek çocuktan sonra bir kız çocuğa sahip olmasının bir anlık zayıflık olduğunu söylemişti.

Sosyal medya neden aşırı sağcı politikacıların dostu? The Verge Brezilya seçimlerinden de hareketle bu soruyu irdeleyen geniş bir dosya hazırladı. Daha önce liberal tweet’lerin Cumhuriyetçi seçmenleri daha da muhafazakarlaştırdığına dair bir araştırma paylaşmıştık. Alakalı olabilir. Aslında genel olarak dünya medyası, içinde “aşırı sağ” ve “neden” kelimeleri geçen benzer sorulara cevap bulmaya çalışmakla meşgul:

Orta Amerika’da göçmen krizi büyüyor. ABD Başkanı Donald Trump, Meksika üzerinden ABD sınırına ilerleyen binlerce göçmeni uyararak askerlere taş atmaları halinde ateş açılabileceği tehdidinde bulundu. Yaklaşık 7 bin kişilik kafile bu uyarılara rağmen ilerleme çabalarını sürdürüyor. ABD’deki göç ve vatandaşlığı düzenleyen yasalar, ülkeye gelen herkese, nasıl geldiğinden bağımsız olarak, sığınma başvurusu yapma hakkı tanıyor. Trump ise bu yasanın acilen değişmesi gerektiğini düşünüyor. Yukarıdaki maddedeki sorunun cevabına minik bir katkı olabilir.

Yıllardır çevrecilerin kafasını kurcalayan bir soru var: Ozon tabakasına zarar veren gazların kullanımı 2010’da yasaklanmış olmasına rağmen bu gazların salınım düzeyi neden düşmedi? Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan bir araştırma her yıl atmosfere karışan 40 bin ton karbon tetraklorürün en azından yarısının Çin’in doğusundan salındığını ortaya koyuyor. Ancak tam olarak kimin, ne amaçla bu gazları kullandığı tespit edilebilmiş değil. Salınıma sebep olan kişilerin, bir yasağı çiğnediğiklerinin farkında olmama ihtimali de bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yayımladığı rakamlara göre çocukların yüzde 90’ı yani 1,8 milyar çocuk zehirli hava soluyor ve bu yüzden bir sonraki neslin sağlığı büyük tehlike altında. Doğumda düşük kilo ve zayıf sinirsel gelişimden astıma ve kalp rahatsızlıklarına kadar birçok olumsuz durumun sebebi olarak hava kirliliği gösteriliyor. WHO’nun çalışması çocukların hava kirliliğinden daha fazla etkilendiğini çünkü havayı kirleten maddelerin zemine daha yakın bölgede biriktiğini belirtiyor. Ayrıca bilimciler, hava kirliliğinin sebep olduğu bilinen hastalıkların henüz sadece buzdağının görünen kısmı olduğunu söylüyor.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından hazırlanan Yaşayan Gezegen raporuna göre 1970’ten bu yana canlı türlerinin nüfusunda yüzde 60 düşüş yaşandı. Bunun insan kaynaklı bir kayıp olduğuna yönelik bulgular da raporda paylaşılıyor. Yaşayan Gezegen Endeksi’nde Türkiye’de görülen yaklaşık 57 türe ait nüfus verileri de yer alıyor. Türkiye coğrafyasının büyük bölümü, biyolojik çeşitlilik açısından küresel düzeyde önemli üç noktanın kesişiminde bulunuyor: Kafkasya, Akdeniz ve İran-Anadolu. Bu coğrafyayı 160’ın üzerinde memeli, 460’dan fazla kuş, üçte biri endemik 10 bini aşkın bitki, 364 kelebek, 141 sürüngen ve 405 balık türü ile paylaşıyoruz. İşte, rapora göre ülkemiz biyolojik çeşitlilik açısından cazip bir coğrafya olmaktan giderek uzaklaşıyor.

Maria Kasırgası‘nın ardından ABD’ye bağlı özerk bölge Porto Riko‘da, ABD tarihinin en uzun süreli elektrik kesintileri yaşandı. Bu durum, gelecekte yaşanacak fırtınalarda çalışmaya devam edebilecek ve fosil yakıtlar gibi çevreye zarar vermeyecek yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını gündeme getirdi. Ülke senatosunda tartışılan yasa tasarısı, ülkenin 2025’e kadar yüzde 25, 2050’ye kadar da yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçmesini öngörüyor. Benzer yasalar ABD’nin Kaliforniya ve Hawai eyaletlerinde de kabul edilmişti. Tamamen yenilenebilir enerjiye geçiş süreci biraz sancılı oluyor elbette:

Hindistan ise haftayı dünyanın en uzun heykelini dikmenin heyecanıyla geçirdi. Bağımsızlık lideri Vallabhbhai Patel‘in Gujarat eyaletinde inşa edilen 182 metrelik heykeli törenle açıldı. 430 milyon Dolar’a mal olan ve beş yılda tamamlanan heykel, bu unvanını yine aynı ülkede yapılan Kral Şivaji heykeli tamamlandığında kaybedecek. Orta Çağ’daki Maharaştra Kralı’nın heykeli 190 metre boyunda olacak.

Çin’in meşhur vatandaşlık puanı sistemi köpek sahipleri için de uygulanıyor. Jinan şehri yöneticileri, köpek sahipleri için 12 puanlık bir sistem geliştirmiş. Bu sistemde başarılı olmak için uyulması gereken bazı kurallar var. Örneğin, köpeğini gezdirenlerin yanlarında köpek kimliği bulunması gerekiyor. Yine gezinti sırasında kullanılan zincirin bir buçuk metreden uzun olmaması, köpeklerin havuza sokulmaması gibi net kurallara uymayanlar köpek dostlarından ayrılmak zorunda kalıyor.

İtalya‘nın başkenti Roma’da çöp sorunu bir türlü çözülemiyor. Durumun dayanılmaz hale geldiğini belirten binlerce kişi “Romalılar yeter diyor” sloganıyla belediye başkanını istifaya davet etti. Temizlik işçilerinin greve gitmesi sebebiyle toplanmayan çöpler, yaban domuzlarının şehre inmesine yol açtı. Ayrıca bu yılın başından beri 20’den fazla belediye otobüsü bakımsızlık nedeniyle alev aldı. Mevcut belediye başkanı Virginia Raggi ise kendisinden önceki belediyelerin kötü yönetimine dikkat çekerek sorunların çözümü için zamana ihtiyacı olduğunu vurguladı. Hafızası kuvvetli olanlar, İtalyanların bu soruna pek yabancı olmadıklarını hatırlayacaktır. Görüntüler 2008’den:

2002 yılında kurulan ve 2011’de Demirören Holding tarafından satın alınan Vatan gazetesi son baskısını yaptı. Eylül ayında da kağıt fiyatlarını gerekçe göstererek hafta sonu eklerini kapatan gazetenin, 1 Kasım itibarıyla yoluna ‘dijital tarafta’ devam edeceği açıklandı. Demirören Medya Grubu İcra Kurulu Başkanlığı imzasıyla çalışanlara gönderilen mesajda ayrıca gazetenin Milliyet’in hafta sonu ekine dönüşeceği kaydedildi. Mesajda ‘dijitalleşmeye’ vurgu yapıldı:Kurulduğu günden bugüne kadar özgün çizgisi ile özellikle genç okuyucuların ilgisini çekmeyi başaran Vatan gazetesinin dijital uygulamalarının genç kuşağın bu mecralardaki favorilerinden biri olmayı sürdüreceğine eminiz. Bu stratejik kararımızın yaratacağı ek imkanlar GazeteVatan.com’un daha da güçlü bir şekilde yayıncılık yapmasını sağlayacaktır.

Bölümü İkinci Dünya Savaşı‘nın sayısız trajedilerinden biriyle kapatalım. 77 yıl önce Ukrayna’da bir Nazi subayı tarafından el koyularak Viyana’ya gönderilen ve 2009’da Ukrayna’ya teslim edilen yüzlerce mektup, sahiplerine (veya onların hayattaki yakınlarına) ulaştırılıyor:

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

  • macbook air için “ışıklandırılmalı klavye ile donatıldı” demişsiniz ama air’in klavyesi zaten ışıklandırmalı idi. acaba “3. nesil kelebek klavye” demek istemiş olabilir misiniz?

  • macbook air için “ışıklandırılmalı klavye ile donatıldı” demişsiniz. air zaten ışıklandırmalı klavyeye sahipti. “Third generation butterfly keyboard” demek istemiş olabilir misiniz acaba?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: