Haftanın Özeti: 175

Genel Gündem

Sibirya’dan gelen soğuk hava, son bir haftada Avrupa genelinde 55 kişinin donarak hayatını kaybetmesine yol açtı. Soğuklar doğalgaz tüketimine de yansıdı. Rus doğalgaz şirketi Gazprom, batıya yapılan gönderimde üst üste 6 gün rekor kırıldığını bildirdi. 25 bin evin elektriksiz kaldığı İrlanda’da halka mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmaması yönünde uyarı yapıldı.

Önceki hafta Florida’da bir liseye düzenlenen ve 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından ABD’de lise öğrencileri silah lobisine karşı mücadele başlattı. Bu öğrencilerin önemli kısmının Kasım ayında yapılacak ara seçimlerde ilk kez oy kullanacak olması önemli bir detay. Öğrenciler 14 Mart’taki okul boykotuna ve 10 gün sonrasındaki Washington yürüyüşüne katılım için çağrı yapıyor. ABD Başkanı Donald Trump ise konuya biraz farklı bakıyor. Lise saldırılarına karşı öğretmenlerin silahlandırılmasını desteklediğini açıklayan Trump’ın gerekçesi basit: “Silah kullanmayı bilen bir öğretmeniniz olsaydı saldırıyı çok daha hızlı durdurabilirdi.”

Bu arada Beyaz Saray İletişim Direktörü Hope Hicks, “Başkan Trump’a minnettarlığımı ifade etmeye yetecek kelime yok” diyerek istifa etti. İstifa haberi, Hicks’in 2016’daki seçimlere Rusya etkisiyle ilgili olarak sorgulanmasından bir gün sonra geldi. Bu, bir yıl içinde Trump’ın iletişim ekibinde yaşanan dördüncü istifa.

Donald Trump’ın ABD ekonomisini koruma amacıyla çelik ithalatına yüzde 25, alüminyum ithalatına da yüzde 10 vergi koyma kararına Avrupa’dan yanıt geliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB’nin Harley-Davidson, Bourbon ve Levi’s gibi Amerikan ürünlerinin ithalatına gümrük vergisi koymaya hazırlandığını duyurdu.

Özellikle sabahları veya iş çıkışı Taksim metro durağında bulunduysanız, yürüyen merdivenlerin başında uyuyan kediyi görmüşsünüzdür. O kedi sosyal medya maharetiyle ve “metro durağı sahibi” unvanıyla dünya çapında üne kavuştu ve İstanbul’un kedilerle ilişkisini pekiştiren bir halka olarak yerini aldı. Hatırlayanlar vardır, aslında bundan önce daha iri ve kahverengi bir kedinin mekanıydı o durak. Nasıl olduysa buna devredildi.

Ulaşım danışmanlığı firması INRIX, 38 ülkedeki bin 360 şehirden alınan verilerle bu zamana kadarki en kapsamlı küresel araç trafiği araştırmasını gerçekleştirdi. Araştırma, trafik sıkışıklığının sürücülere ve her bir şehre ne kadara mal olduğunu gözler önüne seriyor. Örneğin Los Angeles sürücüleri her yıl trafikte ortalama 102 saat bekliyor. Bu durumun şehir için her yıl çıkardığı masraf 19 milyar Dolar’dan fazla. Her bir sürücü için ise 2 bin 828 Dolar masraf yaratıyor. Aynı araştırmaya göre İstanbul trafiğinde kişi başına yıllık ortalama bekleme süresi 56 saat.

Yenilenebilir enerjinin en büyük sorunu, üretim sürecinin makul fiyatlara çekilememesiydi. Bu sorun aşılıyor, hatta Dünya Ekonomik Forumu’nun haberine göre 2020’de yenilenebilir enerji fosil yakıtlardan daha ucuza mal olacak.

Şehirde yaşayan insanlara ‘esenlik’ sunmanın en ucuz yollarından biri ağaç dikmek. Fast Company daha da ileri giderek halk sağlığıyla ilgili kurumların, şehirlerin ağaçlandırmasını finanse etmesi gerektiğini savunuyor. Habere göre ağaçlandırmaya harcanan her 1 Dolar, 5,82 Dolar değerinde kamu yararı demek. İki yanı ağaçlarla kaplı (tek yanı da olur, o da olumlu) bir sokakta yaşamanın veya düzenli olarak oradan geçiyor olmanın ruhsal ve fiziksel faydalarını düşünün, hak verir gibi olacaksınız.

Bursa’da 300 kilo dinamitle kontrollü olarak yıkılmak istenen 13 katlı bina tüm çabaya rağmen yıkılmadı. ‘Yara alan’ bina daha fazla dayanamadı ve ikinci gün çöktü.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verileri, 2017’de evlenen çiftlerin sayısının bir önceki yıla göre yüzde 4,2 azaldığını gösteriyor. Boşananların sayısı ise yüzde 1,8 artarak 128 bin 411 oldu. Yabancı gelinlerin sayısı 2017 yılında 20 bin 972 olup toplam gelinlerin yüzde 3,7’sini oluşturdu. Bunların yüzde 19,4’ü Suriyeli. Damat tarafı o kadar hareketli değil. Yabancı damatların sayısı 2017 yılında 3 bin 782 olup toplam damatların yüzde 0,7’sini oluşturdu. İlk sıra yüzde 36,5 ile Almanların.

Kanser araştırmaları örgütü Cancer Research UK, nüfus eğilimlerine dayanarak 1980’ler ile 90’ların ortasında doğan her 10 kişiden 7’sinin orta yaşa ulaştığında şişman olacağını açıkladı. Örgüt, yetişkinlikte kilolu olmanın 13 farklı kanser türüyle ilişkilendirildiğini de belirtiyor. 2015’te en yüksek obezite oranı 55-64 yaşları arasında görüldü ancak uzmanlar genç kuşakların daha da kilolu olacağından endişe ediyor.

Yakın zamanda yayımlanan bir araştırmaya göre, Britanyalı çocukların bazıları düzgün şekilde kalem tutmakta zorlanıyor. Çocuk sağlığı terapisti Sally Payne The Guardian‘a yaptığı açıklamada “Bugün okula başlayan çocuklar 10 yıl önce başlayan çocukların sahip olduğu el gücüne ve becerisine sahip olmuyor. Okula gelen çocuğa kalem veriliyor ancak çocuklar artık temel el hareketi becerilerinden yoksun olduğu için kalemi tutamıyorlar” diyor. Öte yandan bu zamana kadar yapılan araştırmalar dokunmatik ekranların bu becerilerin gelişimiyle bir ilgisi olmadığına işaret ediyor.

Japonya’yı ilk kez ziyaret edenlerin zorlandığı noktalardan birinin de tuvalet teknolojileri olduğu; yanlış düğmeye basma tehlikesinin tatlı heyecanlar yaşattığı söylenir. Japon yetkililer bu tehlikeden haberdar olmuş ki, yüksek tuvalet teknolojisinin turistler tarafından da anlaşılabilmesi için harekete geçmiş ve bu piktogramları tasarlamış. Evet, stres anında yine kolay anlaşılamayacak piktogramlar.

147 ülkeden yaklaşık 29 bin kişiyle yapılan ankete katılan expatlara göre dünyanın en yaşanası 10 ülkesi şu şekilde sıralandı: Singapur, Norveç, Yeni Zelanda, Almanya, Hollanda, Kanada, Avustralya, İsveç, Avusturya, Birleşik Arap Emirlikleri.

Elimizde 10 ülkenin yer aldığı bir liste daha var. Statista’nın araştırmasına göre, en uzun süre iktidarda kalan lider, geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Fidel Castro. En uzun süre aynı lider tarafından yönetilen ülkeler şunlar:

Veri analiziyle büyük savaşları öngörmek mümkün olabilir mi? Colorado Üniversitesi’nde çalışan Bilgisayar Bilimci Aaron Clauset insanlık için en büyük tehditlerden biri olan savaşı tahmin etmek için verilerden faydalanıyor. 1823-2003 yılları arasında gerçekleşen savaşlarla ilgili verileri gözden geçiren Clauset, daha sonra bunları kaynak haline getirmeye yardımcı olacak bilgisayar modelleri üretti. Clauset Science Advances adlı dergide yayımlanan çalışmasında “Sonuçlar, barış çağında yaşadığımızı düşünenlerin aksine şu anki barış halinin son derece hassas olabileceğine işaret ediyor” diyor. En azından yenilerine ilham vermesi açısından önemli bir araştırma.

Steve Jobs‘ın 1973 yılında doldurduğu bir iş başvurusu formunun, Mart ayında yapılacak bir açık artırmada yaklaşık 50 bin Dolar‘a satılması planlanıyor. Apple’ın kuruluşundan 3 yıl önce yapılan başvurunun tam olarak hangi pozisyon için düşüldüğü bilinmiyor.

Batı Afrika ülkelerinden Gana’da görev yapan bir öğretmenin imkansızlıklar nedeniyle bilgisayar dersini kara tahtada işlemesi sosyal medyada gündem olmuştu. Microsoft’un, kara tahtada Word dersi veren öğretmenle ilgili olarak harekete geçtiği ve öğretmene bilgisayar göndereceği açıklandı.

İnternet, öğrenme isteğiyle yanıp tutuşanlar için büyük nimet. Dünyanın en iyileri listelerinin tepesinde yer alan pek çok üniversite, bin 300’den fazla eğitim içeriğini ücretsiz sunuyor. Mimarlıktan ekonomiye, tarihten astronomiye kadar çok geniş yelpazedeki eğitimler iTunes, YouTube veya üniversitelerin kendi sitelerinde paylaşılıyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: