Haftanın Özeti: 69

15 – 21 Şubat 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Türkiye ve dünyadan genel, güncel gelişmeler.

Garanti Bankası’nın desteğiyle Pazar günleri saat 10:00’da yayımlanan haftalık özetler, genel gündemin koşturmacasında gözünüzden kaçan ancak haberdar olmanızda fayda olan gelişmeleri sıralar.
  • Perşembe günü Ankara’nın kalbi sayılan (TBMM, Genelkurmay Başkanlığı ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın çok yakınında yer alan) Merasim Sokak‘ta, askeri servis araçlarının geçişi sırasında bomba yüklü bir araçla gerçekleştirilen terör eyleminde 28 kişi öldü, 61 kişi yaralandı. Olay yerinde 2 metrelik çukur açılmasına yol açan patlamanın ardından görevlendirilen 16 savcı tarafından yürütülen soruşturmada 20 gözaltı gerçekleştirildi. Bu kapsamda saldırının İzmir’den çalınan bir araçla gerçekleştirildiği ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu olayın hemen ardından saldırıyı PYD / YPG’nin gerçekleştirdiğini açıkladı (ancak hem PYD hem de YPG iddiaları reddederek saldırıyı üstlenmedi). Cuma akşamı ise saldırıyı PKK’ya bağlı (Sabiha Gökçen Havaalanı’na yönelik havan saldırısını da gerçekleştiren) TAK (Kürdistan Özgürlük Şahinleri) örgütü üyesi, Abdülbaki Sönmez adlı bir militanın gerçekleştirdiği ortaya çıktı. TAK, Türkiye’ye yönelik saldırılarının turistik bölgelerde devam edeceğini açıkladı.

  • Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Dünya Bankası tarafından düzenlenen ‘Dünya Kalkınma Raporu 2016: Dijital Faydalar’ başlıklı toplantısı aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Hazine Müsteşarlığı iş birliğiyle oluşturulan 250 milyon TL sermayeli Türkiye Yatırım Fonu’nun imza törenine de evsahipliği yaptı. Dijital Faydalar başlıklı raporda dünya nüfusunun yüzde 60’ının dijital ekonominin dışında kaldığına ve 4 milyar kişinin hala internetten mahrum olduğuna dikkat çekildi. Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt ise “Türkiye çok kısa zamanda orta gelirli ülke haline geldi. Fakat ülke üst gelir grubuna geçebilmesi için bazı zorluklarla karşı karşıya” uyarısında bulundu (Raporu Dünya Bankası sitesinden PDF formatında ücretsiz olarak indirebilir, sosyal medya yansımalarını Twitter’da WDR2016 etiketinden takip edebilirsiniz).

  • Dünya petrol fiyatlarıyla ilgili muamma devam ediyor. (Geçen haftaki özette değindiğimiz gibi) Suudi Arabistan’ın düşük fiyatlandırma politikası kaya gazı girişimlerini ve yeni petrol yatakları açılmasını engellerken Rusya gibi ekonomik krizi petrol geliriyle aşmayı hedefleyen ülkeleri de sıkıntıya sokuyor. Finans Uzmanı John Mauldin ise konuya bambaşka bir noktadan yaklaşarak dünyanın çok fazla petrolü olduğunu, yenilenebilir (alternatif) enerji kaynaklarının 10 yıl içinde fosil enerji kaynaklarını anlamsız kılacağını; hatta 40 yıl içinde petrolün hiç para etmeyeceğini iddia ediyor.
  • Ek vergiler yüzünden Çin’de lüks ürünlerin ABD ve Avrupa’ya kıyasla yüzde 40 ila 68 oranında pahalı olması, Çinlilerin yurtdışı pazarlara ‘saldırmasına’ sebep oldu. Raporlara göre dünya lüks tüketim cirosunun yüzde 46’sı Çinliler tarafından gerçekleştiriliyor.
  • Fast Company, 2016’nın en inovatif (yenilikçi) şirketlerini belirledi. İlk sırada Buzzfeed var.
  • ABD’de yaşayan 36 yaşındaki Jennifer Marie, hayat sigortası yaptırmak istediği şirket tarafından reddedildi. Gerekçe olarak BRCA 1 genindeki pozitif sonuç gösterildi. Kadınlarda rahim ve göğüs kanseri riskini arttıran bu gene ait bilgiyi şirketin genetik test yapan şirketlerden satın aldığı ortaya çıktı. Giderek ucuzlayan ve daha fazla yaptırılan bu testlerin normalde ABD’de sağlık sigortaları için şirketler tarafından kullanımı yasak. Ancak hayat sigortaları bu kısıtlamadan muaf. Özetle: genetik test yaptırırken dikkatli olun; yarın hiç ummadığınız yerlerde karşınıza çıkabilir!
  • Nasıl ki Pirelli lastiklerinden çok takvimleriyle bilinirse, Sports Illustrated dergisi de yıllık bikini çekimleriyle bilinir. Bu yıl teknolojiyle biraz daha entegre olarak meşhur çekimini sanal gerçeklik (VR) destekli hale getirdi. VR gözlüğü olanlar artık mankenleri ‘istediği açıdan’ görebilecek. Aşağıdaki örnek kesitte ekranı sürükleyerek fikir edinebilirsiniz (fazla da kurcalamayın).

  • Replay tuşuyla helalleştiğinize göre devam edebiliriz. Şimdi aşağıdaki KNEX ve Bachmann E-z setleriyle oluşturulan sonsuz treni seyredin ve kendinize gelin.

Gelişmeler burada bitmiyor! Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

14 Yorum

  • Amirim kategori isimlerini silmeniz hiç iyi olmamış. 1 – 2 – 3… diye sıralama yapmışsınız ama hangisinde hangi kategori var tıklamadan belli olmuyor. Mesela finans teknolojileri ile alakalı haberler ilgimi çekmiyor ve okumadan geçmek istiyorum.

  • her hafta sizin değerli haftanın özetlerini okuduğum zaman dünya adına seviniyorum, ülkem adına üzülüyorum. Net olarak gözüküyor ki özellikle Amerika ve Avrupa’daki yenilikçi şirketler birbirini besleyen ve ileriye taşıyan bir çevre oluşturmuş, üniversiteleri bilime sürekli katkı veriyor, ve bilimsel ilerleme hızlanan bir sarmal yapıyla bütün bir toplumu aydınlığa ve ileriye taşıyor. Kendi kısır gündemlerinizin yanında dünyada nefes kesici ne gelişmeler oluyor. Bir gün güzel Türkiye’mizin de kendine hicbir fayda sağlamayan kısır gündemlerinden sıyrılarak bu trene binmesini arzu ederiz. O günleri görebilmek dileğiyle:)

  • O değil de kategoriler kısmı ne kadar çirkin görünüyor. Retinam yırtıldı yemin ediyorum.

  • Belliki insanlar sitenizin diğer kategorilerini okumuyorlar.

    Türkiye okumayı sevmiyorlar ve bunu en iyi siz biliyorsunuz.

    Şimdiye kadar hep bir başkalarının yazdıklarını veya yaptıklarını anlattınız. Henüz sıra size gelmedi bile ama bu bile okunmuyor değil mi ?

    Kategori kısmını 1-2-3 şeklinde yapmanız bence daha yararlı olmuş ama sitenin diğer sayfalarının okunma oranlarını paylaşmanızı isterdim.

    • Eski ve yeni sistem arasınad belirgin bir fark yok. Eski menü bazı cep telefonu ekranlarında çalışmadığı için bu geleneksel yönteme geçtim. İnsanların okuyup okumaması da beni çok ilgilendirmiyor açıkçası. Seven, ilgilenen okur; sevmeyen, ilgilenmeyen okumaz. Okumak, bilgilenmek ittire-kaktıra olacak iş değil.

  • Serdar Bey,

    Değişikliği yapmanızdaki sebebi açıklamışsınız fakat siz de farkındasınız tasarım, teknoloji ve bu alanlardaki gelişmeler günümüzde birbirleriyle çokca iç içe geçmiş durumdalar. Durum böyle olunca 1-2-3-4-5-6 yerine kategori isimleri eski versiyonda olduğu gibi galeri olmasada sadece isim olarak yazsaydı veya adres çubuğunda 69/2 gibi değilde yazı olarak görünse daha iyi olurdu.

  • Serdar bey merhaba,

    5. Kategorideki ASAP Dash haberinde telefonları 5 dakika da şarj ettiğini belirtmişsiniz. Yanlış bir açıklama olmuş. İlgili girişimin sitesine girdiğimde onlarında yanıltıcı bir açıklama yazdıklarını gördüm (pazarlama stratejisi). Bahsi geçen power bank yada battery pack (harici batarya) toplamda 15 dakika da 100% doluyor, fakat 5 dakika da doldurduğunuz zaman da telefonunuzu (iPhone 5) %100 şarj ettiğini iddia ediyorlar. Yani açıklamanın ” Harici bataryayı 5 dk şarj ettiğinizde telefonunuzu (iPhone 5) 100% şarj ediyor” demek daha doğru olacaktır. Sayfanın en altındaki FAQ bölümünde de açıklamayı göreceksiniz.

    Will the ASAP Dash charge my iPhone in 5 minutes?
    No, there are two steps involved with using portable phone chargers to charge your iPhone on-the-go.
    Step 1: Charge the portable charger
    Step 2: Charge the iPhone.
    1) The ASAP Dash charges up incredibly fast. In just 5 minutes, the ASAP Dash stores enough power to charge an iPhone 5 from 0 – 100%.
    2) This step is where you use the ASAP Dash to charge your iPhone. A complete iPhone recharge from the ASAP Dash usually takes 60 – 90 min. The ASAP Dash has a built-in smart chip which detects devices and charge them at their maximum rate (3.1A / 5V).

    Bilginiz olsun (belki biliyorsunuzdur bilmeyenler için) telefonun şarj hızını şarj cihazı değil telefonunuz belirler. Yani şarj cihazından gelen akımın kontrolünü telefon belirlediği için teknik tabirle belirtmek gerekirse, elektrikte akım kaynak tarafından itilmez alıcı cihaz tarafından çekilir. Siz ne kadar fazla örn. 3A akım versenizde telefonunuz yine kendi belirlediği kadar ortalama 1A akımla şarj olacaktır. Günümüzdeki telefonlar da ortalama 5V gerilimle 1A akımla şarj olur.

    Yazılarınızda ki özveriniz için teşekkür ederim. Haftasonu sayenizde gayet güzel bilgilerle vakit geçiriyoruz. İyi çalışmalar dilerim.

  • tamam eski kategori menüsü daha güzeldi ama adam yazmış oraya bazı telefonlarda çalışmadığı için bu şekilde yaptım diye. okumak istemediğin kategoriyi geçmek için bi tane fazla tık yapacaksın neyin üşengeçliği bu? teknolojinin insanları basite-kolaya alıştırma olayına gıcık oluyorum. Saygılar amirim, eline sağlık.

  • Amirim güzel paylaşımlar için teşekkürler. Katkı yapayım; konuşarak yabancı dil öğrenme uygulaması Speaken’ın henüz private beta’sı bile çıkmamış. Aynı şeyi 1 yıldır yapmaya çalışan https://www.gospeaky.com/ var. Denedim ama çok verim alamadım. Çünkü bi nevi dil takası yapıyorsun ve Türkçe öğrenmek isteyen Amerikalılarla (örnek), İngilizce öğrenmek isteyen Türkler arasında bir uçurum var sayı olarak. O yüzden pratik yapacak birini bulmak pek kolay olmuyor. Umarım bunu çözerler.

  • Serdar Bey, ulusal basında geçen hafta çıkan ‘Temassız POS ile Hırsızlık’ haberlerinin teknik olarak mümkün olması ya da olmaması, mümkünse alınabilecek önlemler üzerine de bir paragraf finans bölümü için faydalı olabilir. Ulusal basın işin teknik tarafını bırakıp hırsızlık tarafıyla daha meşgul her zamanki gibi..TV’ler için çekilen canlandırma video da son derece kafa karıştırıcı ve ‘bu kadar basit aslında’ der gibi..

    Teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği