Çinli turistler lüks pazarını ihya etti

Kendi ülkelerinde lüks ürünlere uygulanan vergiler Çinlileri yurtdışına yöneltti. Bugün küresel pazarın yüzde 46’sı Çinlilerin.
  • Çinlilerin yurtdışı lüks tüketim harcamaları, küresel lüks pazarının yüzde 46’sına ulaştı.
  • Vergiler yüzünden ülkede lüks ürünlerin gelişmiş ülkelere göre yüzde 40 ila 68 oranında pahalı olması, Çinlilerin yurtdışı pazarlara ‘saldırmasına’ neden oluyor.

Cin_alisveris
Çinliler küresel lüks ürünler pazarını istila ediyor. 2015’te ülke dışında 183 milyar dolar harcayan Çinlilerin bu süreçte aldıklarının yüzde 60’ını lüks ürünler oluşturuyor. Fortune Character Group’un çanta, kozmetik ve mobil cihazlar başta olmak üzere lüks tüketime harcandığını tespit ettiği 116,8 milyar dolar, dünya üzerindeki lüks tüketim harcamalarının yüzde 46’sını oluşturuyor.

Çinlilerin yurtdışındaki lüks tüketim harcamaları 2005’ten bu yana yıllEditık ortalama yüzde 27,8 artarken Çin’dekinin iki katını yakalamış durumda. Çin’in iç pazarındaki rakamın iki katına eşit olan bu lüks tüketim çılgınlığı resmi kaynaklarca seyahat olanaklarının artması, Çin’in para birimi yuanın değer kazanması ve yabancı piyasalarda alışveriş koşullarının daha uygun hale gelmesine bağlanıyor.

Bu sadece lüksle sınırlı kalmayan sonuçlar doğuruyor: 2015’te dünyayı gezen 120 milyon Çinli turistin harcamaları, global tüketimin yüzde 12’sini oluşturdu. Çin hükümeti bu talebin ülke içine çekilmesinin ülke ekonomisine pozitif etkisini hayal edip planlar yapmaya başlamış durumda.

Çin’in ithal ettiği malların fiyatları gelişmiş ülke pazarlarına göre oldukça yukarıda seyrediyor. Çin Uluslararası Ticaret Odası’nın rakamlarına göre, saat, elektronik ürünler, şarap, giyim, bavul ve çanta gibi 37 üst segment tüketici ürününün Çin’deki fiyatları ABD, Fransa ve Almanya’ya oranla yüzde 40 ila 68 oranında yüksek.

Çin’in bu büyük tüketim gücünü ülke içine çekmek için serbest piyasa ile yeni bir sınav vermesi gerekecek (aslında formül belli ama…).

1 Yorum

  • […] Çin bir sosyalist cumhuriyet. İktidar partisi komünist. Ancak gündelik yaşam, markalar, şirketler ve halkın zihniyeti gayet kapitalist (gayrımenkuller için mülkiyet kavramı dahi gündeme gelmiş). Dolayısıyla çok mazbut yaşamlar olduğu gibi dudak uçuklatan bir tüketim çılgınlığı da var (bu yüzden iktidar lüks tüketimi engellemek için vergileri yükselttikçe dış turizm patlıyor). […]

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği