Veri analiziyle Üçüncü Dünya Savaşı’nı öngörmek mümkün olabilir mi?

Bilgisayar Bilimci Aaron Clauset, bir sonraki dünya savaşını tahmin etmek için 1823-2003 yılları arasında gerçekleşen savaşlarla ilgili verileri inceleyerek bir tahminde bulundu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Geleceği önceden görebilsek güzel olmaz mıydı? Bir sonraki sosyal medya trendinin ne olacağını bilmek, işlerimizi iyileştirip piyasada daha da zenginleşmesini sağlayabilirdi. Ancak bu tür bir öngörü için yapabileceğimiz tek şey geçmişten ders almak. En fazla olan bitene bakıp o konuyla ilgili bilgileri ileride neyin ne zaman olabileceğine dair tahminde bulunmak için kullanabiliriz.

Yıllar hatta on yıllar boyunca biriken verilerin istatistiksel analizi sosyal medya etiketlerinden grip salgınlarına kadar her şeyi tahmin etmemize yardımcı olabiliyor. Bir keresinde araştırmacılar Twitter aktivitelerine bakarak grip salgını tahmini yapmıştı. Hatta şu anda araştırmacılar doğal afetleri tahmin etmek ya da hava durumu tahminlerini iyileştirmek için tarihsel veriler kullanıyor.

Colorado Üniversitesi’nde çalışan Bilgisayar Bilimci Aaron Clauset işleri bir adım öteye taşıyarak insanlık için en büyük tehditlerden biri olan savaşı tahmin etmek için verilerden faydalanıyor.

Barış çağı?

Son büyük dünya savaşının üzerinden 70 yıldan fazla zaman geçti. Aslında hem Birinci hem de İkinci Dünya Savaşı 30 yıllık bir süre zarfında yaşandı. O zamandan beri önemli devletler arası çatışmalar olduysa da neredeyse yüz yıldır hiç küresel boyutta bir çatışma yaşanmadı. Bazı bilimciler her an yaşanabileceğini söylüyor. Bazıları ise barış çağında yaşadığımızı, küresel çapta dünya savaşları tarihimizin bir parçası olsa bile artık geçmişteki gibi büyük dünya savaşları görmeyeceğimizi öne sürüyor. Peki emin olmanın bir yolu var mı? Özellikle de teknolojik gelişmeler modern savaş kavramının evrimleşmesine sebep olmuşken?

Bu soruları cevaplama teşebbüsüyle yola çıkan Clauset, savaş bağlantılı veri setlerini halka açık şekilde muhafaza eden Savaş Korelasyonları Projesi’nin (Correlates of War Project) topladığı, 1823-2003 yılları arasında gerçekleşen savaşlarla ilgili verileri gözden geçirdi. Daha sonra da verileri kaynak haline getirmeye yardımcı olacak bilgisayar modelleri üretti. Clauset verileri incelerken bir çatışma dönemi öncesinde, sırasında ve sonrasında dünyanın nasıl bir yer olduğuna özellikle dikkat etti. Tarihteki savaş sonrası dönemlere de özel bir ilgi gösterdi. Bu dönemleri tespit ederek şu anki 70 yıllık küresel huzuru bozabilecek unsuru anlayabilmeye çalıştı.

Sonuç olarak Clauset bu ‘barış’ döneminin çoğumuza olağanüstü bir şeymiş gibi gelse de insanlık tarihini göz önünde bulundurunca hiç de olağanüstü bir durum olmadığını ortaya koydu. Hatta İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemin istatistiksel olarak önemli sayılabilmesi için savaşın ardından gelen barış döneminin 100-140 yıl civarında bozulmamış olması gerekiyordu. Bizler bu yolun dörtte üçünde bile değiliz.

Clauset Science Advances adlı dergide yayımlanan çalışmasında “Sonuçlar, barış çağında yaşadığımızı düşünenlerin fikrinin aksine şu anki barış halinin son derece hassas olabileceğine işaret ediyor.” diyor.

Clauset, insanlığın orta halli çatışmaları tahmin edebileceğini, asıl önemli olan şeyin “Yeryüzündeki yaşama son verecek kadar yıkıcı bir savaştan ne kadar uzağız?” sorusuna cevap bulmak olduğunu söylüyor.

Bu yüzden Clauset geliştirdiği istatistiksel modeli insanlığın nihai sonunun zaman çizelgesini çıkarmak için kullandı. Küresel nüfus, teknolojik gelişmeler ve değişen siyasi durumlar gibi bütün değişkenleri göz önünde bulundurunca insanlığın sonunun günümüzden 383 ila 11 bin 489 yıl sonra gelebileceğini tahmin etti. Bu ikisinin tam ortası ise bin 339 yıl sonrası oluyor. Clauset “Bu derece değişken bir olayı kesin olarak bilemesek bile, insanlığın sonunu getirebilecek türde bir çatışmanın önümüzdeki 13 yüzyılda yaşanması mümkün görünüyor.” diyor.

Kaynak: Futurism

Günümüz araştırmacıları doğal afetleri tahmin etmek ya da hava durumu tahminlerini iyileştirmek için tarihsel verilerden yararlanıyor. Bilgisayar Bilimci Aaron Clauset ise işleri bir adım öteye taşıyarak insanlık için en büyük tehditlerden biri olan savaşı tahmin etmek için verilerden faydalandı. 1823-2003 yılları arasında gerçekleşen savaşlarla ilgili verileri gözden geçiren Clauset, verileri kaynak haline getirmeye yardımcı olacak bilgisayar modelleri üretti. Küresel nüfus, teknolojik gelişmeler ve değişen siyasi durumlar gibi bütün değişkenleri göz önünde bulundurunca insanlığın sonunun günümüzden 383 ila 11 bin 489 yıl sonra gelebileceğini tahmin etti. Bu ikisinin tam ortası ise bin 339 yıl sonrası oluyor. Clauset "Bu derece değişken bir olayı kesin olarak bilemesek bile, insanlığın sonunu getirebilecek türde bir çatışmanın önümüzdeki 13 yüzyılda yaşanması mümkün görünüyor." diyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği