Haftanın Özeti: 175

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Mimariye meraklıysanız ve yabancı bir ülkeye, şehre gittiğinde müze gezenlerdenseniz Design Milk’in “mutlaka ziyaret etmek isteyeceğiniz 10 modern müzelistesi ilginizi çekecektir. Biz o mutlaka kısmını ‘imkanınız varsa’ diye değiştirelim de, ne olur ne olmaz. Estonya Ulusal Müzesi de onlardan biri. Tartu şehrindeki müze, açılan uluslararası yarışmayı kazanan DGT Architects tarafından, eski Sovyet yapıları esas alınarak tasarlanmış.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Fanzineist Festivali, stant açıp kendi fanzinini tanıtacak katılımcıları bekliyor. Söyleşi, konser ve film gösterimleriyle de renklenecek olan festival Nisan ayında yapılacak ama günü ve yeri henüz belli değil. Başvuru için son gün 5 Nisan.

Fotoğrafçı Eleonora Costi, 4 yıldır İtalya’nın farklı bölgelerindeki metruk villaları fotoğraflamakla meşgul. Her biri döneminin İtalyan mimarisinden örnekler taşıyan bu yapıları bulup belgeleyen Costi, bir anlamda onların tekrar günyüzüne çıkmasını da sağlamış oluyor. Örneğin 19. yüzyıldan kalma perişan haldeki villa, onun fotoğraflarından sonra elden geçirilmiş ve yeni sahibini bulmuş. “Bir kez başladıktan sonra her tarafın metruk villayla dolu olduğunu görüyorsunuz” diyen Costi bugüne kadar 50 tanesini fotoğraflamış.

Avustralyalı Fotoğrafçı Kate Ballis ise ‘infra realism’ adını verdiği projesinde, Palm Springs’in 20. yüzyıl mimarisine farklı bir gözle bakıyor. Dijital fotoğraf makinesindeki bir iki küçük modifiye ve filtrelerle ortaya bu ‘pamuk şeker’ kıvamındaki 1950’ler Amerika’sı çıkmış.

Rus Fotoğrafçı Platon Yurich’in rüyadaymış hissi veren bu serisi de fotoğrafla dijital sanatı bir araya getiriyor. Her biri gündüşü gibi.

Yine fotoğraf. Bu kez İngiltere’de düzenlenen “Yılın Sualtı Fotoğrafları” yarışmasından. Dünyanın dört bir yanından 5 bine yakın katılımın gerçekleştiği yarışmada 11 kategoride ödül verildi. Büyük ödül ise İkinci Dünya Savaşı’ndan kalan batıkları çektiği fotoğrafıyla Tobias Fredrich’in oldu. Yer yer ürperti, yer yer huzur veren fotoğrafların bir kısmı şurada.

Tobias Fredrich

TRT’nin, 2016’da yapılan denetimler sonucu, sözlerinden dolayı 208 şarkıya yasak koyduğu ortaya çıktı. Haberlerin ardından TRT tarafından yapılan açıklamada şöyle deniyor: “Sigara ve alkol tüketimini özendirecek, çocukların gelişimini olumsuz etkileyecek ve terör propagandası barındıran tüm içeriklerin denetlenip ve yayınlanmaması sadece TRT’nin değil tüm yayıncı kuruluşların uymakla yükümlü olduğu yasal bir zorunluluktur.”

Yurt dışı tatil hayallerinin gediklilerinden olan Venedik her yıl 3 milyonun üzerinde turisti ağırlıyor. Peki o turistler “124 adacık, 183 kanal ve 438 köprüden oluşan bu şehir nasıl ayakta kalıyor” diye hiç düşünmüş mü? İşte 2011 yapımı bu video, şehrin arka planına göz atıyor.

Oscar mevsimindeyiz, malum. Birçok oyuncunun ödül kazandığı bu organizasyonla ilgi yeni bir tartışma var: “Dijital karakterler de ödülü hak etmiyor mu?” Bu soruyu okuyanların zihninde bir ‘neden olmasın’ fikri belirivermiştir. Amerikan film endüstrisinde ve Akademi’de bu konu ciddi ciddi tartışıldığına göre yakın zamanda böyle bir ödül kategorisi de görebiliriz.

Helvetica ve daha pek çok tasarım odaklı belgeseli kültür dünyamıza kazandıran Gary Hustwit kamerasını bu kez modern tasarımın şekillenmesinde büyük emeği olan Dieter Rams’a çeviriyor. 20. yüzyıl tasarım dünyasının en ilham verici isimlerinden biri olan Rams’ı konu alan belgeselin bu yılın sonlarına doğru izleyici karşısına çıkması bekleniyor. Şimdilik elimizde 3 ‘teaser’ video var.

Gişe başarısıyla dikkat çeken Black Panther filminin fütüristik teknolojisinin nasıl oluşturulduğunu merak ederseniz, ‘bu işlere bakan’ Perception adlı stüdyonun konu hakkında kısa bir röportajı var.

Star Wars: Son Jedi filmi bu yıl en iyi görsel efekt de dahil birçok dalda Oscar’a aday olmuştu. Filmin savaş sahnelerinin nasıl çekildiğini görmek isteyenler için yeni videolar paylaşıldı.

Netflix, 80’i ABD dışında olmak üzere 700 yeni yapım üretmeyi planlıyor. İçeriğe yatırım yapmayı sürdüren platform bu hedefi için yaklaşık 8 milyar Dolar bütçe ayırdı. Öte yandan RTÜK üyesi Hamit Ersoy, internete de denetim meselesine açıklık getirdi: “Netflix, Blu TV, Puhu TV gibi aslında tamamen yayıncı olan ama sadece internetten yayın yaptıkları için herhangi bir kullanıcı gibi algılanan platformları denetleyeceğiz.”

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: