Haftanın Özeti: 175

Bilim, Yazılım, Donanım

Microsoft’un kurucusu Bill Gates hafta içi Reddit kullanıcılarının konuğu oldu. Sorulara içtenlikle cevap veren Gates, “bu e-postayı 50 kişiye yönlendirirsen Bill Gates sana servetinden pay verecek” efsanesini de ilk ağızdan yalanladı. Kripto paralarla ilgili soruya cevabı ise şu oldu: “Kripto paraların esas olayı anonimlik, bunun iyi bir şey olduğunu düşünmüyorum. Kripto paralarla uyuşturucu ticareti yapılıyor. Yani bu, doğrudan ölümlere sebep olmuş nadir teknolojilerden biri olduğu anlamına geliyor. Ayrıca çevresinde dolanan spekülatif dalganın da çok riskli olduğunu düşünüyorum.”

Bill Gates’in başka bir gündemi de var: Karbondioksitten yakıt üretmek. Gates ve ortakları küresel ısınmayı durdururken aynı zamanda temiz yakıt sağlayacak bir teknoloji üzerine çalışıyor.

26 Şubat – 1 Mart tarihleri arasında Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi yine markaların en yeni ürünlerine sahne oldu. TechCrunch editörlerinin seçimiyle en iyi telefonları burada, GSM Arena’nın gözünden etkinliğin öne çıkanlarını da aşağıda bulabilirsiniz.

Apple‘ın yıl sonuna doğru 3 yeni iPhone modeli çıkaracağına dair söylentiler var. Yeni modellerden biri bu zamana kadarki en büyük iPhone, diğeri şu anki iPhone X ile aynı boyutlarda daha gelişmiş özellikli bir telefon, sonuncusu ise iPhone X’in bazı temel özelliklerini barındıran daha ucuz bir telefon olacak. iPhone X’in bin Dolar’lık fiyat etiketi bazı kullanıcıları itmiş gibi görünüyor zira Apple beklediği kadar iPhone X satışı yapamadı. Şirket bu üç yeni akıllı telefonu sayesinde herkese hitap edebilecek modeller sunarak satışlarını artırmayı hedefliyor.

Mobil Dünya Kongresi’ni en fazla medya görünürlüğüyle kapatan markalardan biri şüphesiz ki Nokia oldu. Diğer yeni modellerinin yanı sıra dilimize Matrix telefonu olarak yerleşen 8110’un yeni versiyonu nostaljiyle karışık heyecanla karşılandı. Mayıs ayında piyasaya sürülmesi beklenen telefonun 20 günlük şarj ömrü, 2MP kamerası ve yılan oyunu var. Buradan hareketle, Nokia’nın yeniden üretmesi istenen 5 model listelendi.

Chicago Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve Alaska Daimi Fonu’nu inceleyen bir araştırma, evrensel vatandaşlık maaşının insanların iş gücünden kopmasına neden olmayacağını öne sürüyor. Araştırmanın sonuçlarına göre;

  • Koşulsuz para transferinin istihdam üzerinde çok büyük olumlu ya da olumsuz etkileri yok. Ancak yarı zamanlı çalışma oranı yüzde 17 oranında artmış durumda.
  • Alaska dışına ticaret yapılabilen ve yapılamayan hizmet veya malların üretildiği sektörlerde koşulsuz para transferinin etkileri farklılık gösteriyor. Dışarı ticaret yapılabilen sektörlerdeki yarı zamanlı çalışma oranı artarken istihdam oranı azaldı ancak koşulsuz para transferinin ticaret yapılamayan sektörler için etkisi önemsiz.
  • Ticaret yapılamayan sektördeki herhangi bir olumsuz etki ise olumlu makro etkilerle dengeleniyor.

MIT‘de çalışan Joy Buolamwini, yüz tanıma sistemlerinin beyaz kadınların yüzünü algılatmakta sorun yaşamadığını ancak koyu tenli kadınlar söz konusu olduğunda hata oranının yüzde 34’e çıktığını fark etmişti. Şimdiye dek yapay zekanın yanlış yönlendirilmesi sebebiyle karşılaştığımız sorunlar, günlük hayatımıza etki edecek nitelikte değil. Ancak bu şekilde eğitilen, insanların geçmişte yaptığı hataları da kendi kararlarına dahil eden yapay zekalar gelecekte çok daha ciddi sorunlara yol açabilir. Bu sistemler günlük hayatımıza yerleşmeye başladıkça cinsiyetçilik, ırkçılık gibi ayrımlar daha görünür hale gelebilir.

Yasal yapay zeka platformu LawGeex ve çeşitli üniversitelerde çalışan hukuk profesörlerinin iş birliğiyle gerçekleştirilen yeni bir çalışmada, 20 tecrübeli avukat sözleşmelerdeki hataları bulmak üzere eğitilen yapay zekayla yarıştı. Avukatlar ortalama yüzde 85 doğruluk payıyla yarışmayı tamamlarken yapay zekanın doğruluk oranı yüzde 95 oldu. Yapay zeka görevi 26 dakikada tamamlarken avukatlar ortalama 92 dakikada tamamladı.

Şunu bir de yapay zekaya mı göstersek” furyasının yeni konusu hiyeroglifler. Antik Mısır dil bilimcileri ve bilgisayar oyunu programcıları, hiyerogliflerin daha hızlı anlaşılıp çevrilebilmesi için yapay zekadan yararlanacak.

Dijital yardımcı Google Asistan 30 dil daha öğreniyor ve bu dillerin arasında Türkçe de yer alıyor. Şu anda 8 dil desteği bulunan Asistan bu sayede dünya genelindeki Android cihazların yüzde 95’iyle uyumlu hale gelecek.

Bu arada Google’dan bir ekip, yapay zekanın görüntü algılamada hata yapmasına sebep olan ancak insan beynini kandırmaya yeterli olmayan yöntemleri inceledi. Elde edilen bilgiler gelecekte daha güçlü yapay sinir ağları üretmekte kullanılabilecek.

Yöneticilerin giderek gelişen yapay zeka ve otomasyon teknolojilerine hazırlanmasına yardımcı olmak isteyen The Next Web, Genç Girişimciler Konseyi (Young Entrepreneur Council) üyelerinden konuyla ilgili çeşitli tavsiyeler aldı. Bu tavsiyelere göre, işini yapay zekayla büyütmek isteyenlerin göz önünde bulundurması gereken 10 nokta sıraladı.

Shirley Ryan AbilityLab tarafından geliştirilen iki yeni esnek sensör, gelecekte tıbbi tanı cihazlarının yerini alabilir. Vücudun farklı bölgelerine yapıştırılan ve tarama yaparak anlık tıbbi veri gönderen bu sensörler hastane dışında da kullanılabiliyor.

Yaşlanmanın durdurulabilecek ya da en azından yavaşlatılabilecek bir hastalık olduğuna inananların sayısı giderek artıyor. Yakın zamanda Rus ve İsveçli araştırmacılar bu konuyu yakından inceledikleri bir araştırma yaptı. Aging adlı dergide yayımlanan araştırma, organizmaların yaşlanmasında mitokondrinin rolüne odaklanıyor. Araştırmacılar, mitokondriye etki etmeyi hedefleyen, yapay bir antioksidan olan SkQ1 adlı sentetik bileşimi 100 günlük farelerin içtiği suya karıştırdı. Başka bir tarafta da normal su verilen bir kontrol grubu oluşturuldu. Fareler 200-250 günlük olduğunda kontrol grubu hızlı şekilde yaşlanmış ve kilo almıştı.

Yakın zamanda Ay yüzeyinin altında saklanan büyük miktarda su olduğu keşfedildi. Bu verileri yeni bir yöntemle inceleyen Amerika’nın Colorado eyaletinde yer alan Space Science Enstitüsü‘ndeki araştırmacılar bulunan suyun Ay genelince yayıldığına ve 1 Ay günü boyunca değişmediğine dair kanıtlar buldu. Ancak bu suyun H2O olarak değil, OH olarak bulunduğunu belirten araştırmacılar, erişilmesinin kolay olmayacağını vurguluyor. Bu yeni veriler Ay’a gitmeyi ve orada bir üs kurmayı planlayan devlet kuruluşları ve özel şirketler tarafından içilebilir su, hatta roket yakıtı üretmek için kullanabilir.

Alman astronot ve bilimci Alexander Gerst Haziran ayında Uluslararası Uzay İstasyonu’na giderken yanında sıra dışı bir ‘arkadaş’ götürecek: Uçan ve konuşan bir robot. “Crew Interactive Mobile Companion” ya da kısaca CIMON adı verilen yuvarlak şekilli cihazın ağırlığı yaklaşık 5 kilo ve anlamlı bir dijital yüze sahip. CIMON, uzayda Gerst’in temel sorunları çözmesine yardımcı olacak ve bir nevi dijital asistanlık yapacak. Ancak 3 temel hedefi var: Uzaydaki kristal büyümesini incelemek, bir Rubik Küp çözmek ve karmaşık bir tıbbi deney gerçekleştirmek.

Astronomlar, devrimsel olarak nitelendirilen gözlemlerinde evreni aydınlatan ilk yıldızlardan gelen sinyalleri keşfettiler. Bu zayıf radyo sinyalleri, evrenimizin Büyük Patlama‘dan 180 milyon yıl sonra aydınlandığını gösteriyor ve karanlık maddenin varlığına ve doğasına dair yeni kanıtlara ışık tutuyor. Ekibiyle 10 yıldan daha fazla bir zaman önce bu sinyallerin peşine düşen Arizona Üniversitesi’nden Judd Bowman, bu çok küçük sinyallerin evrenimizin erken dönemlerine yeni bir pencere açtığını belirtiyor ve yaşam süremiz boyunca yıldızların tarihi hakkında daha geçmişe gidemeyeceğimizi düşünüyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: