Haftanın Özeti: 175

Tasarım, İnovasyon

Geçen hafta Fast Company’nin “2017’nin En İnovatif 50 Şirketilistesinden bahsetmiştik. Dergi, o listenin hazırlanış sürecinden, inovasyonu kendine dert edinenlerin işine yarayacak 13 ders çıkardı. Maddelerden biri şöyle diyor mesela: “Veri bilimi sadece matematik dehalarının ya da teknoloji firmalarının kalemi değil. Restorandan evcil hayvan bakımına kadar her alanda, herkesin işine ivme kazandırabilir.”

Hyperloop ilk kez 2013’te Elon Musk tarafından tasarlandı ancak milyarder girişimcinin şu anda teknolojiyi geliştiren herhangi bir şirketle direkt olarak bağlantısı yok. Richard Branson‘ın şirketinden alınan büyük çaplı yatırımın ardından ulaşım sisteminin adı Virgin Hyperloop One olarak değiştirildi. Virgin, Hyperloop One kapsülünün prototipini Dubai’deki City Walk alışveriş merkezinde görücüye çıkardı. Şık ve fütüristik iç tasarımıyla dikkat çeken kapsülün her biri en fazla 10 yolcu taşıyabilecek şekilde planlandı. 2020’de hizmete sunulması planlanan bu yüksek hızlı ulaşım sistemi 140 kilometrelik Dubai – Abu Dabi seyahatini 12 dakikaya indirecek.

Norveç merkezli tasarım ofisi Permafrost, Japon perakende markası Miniso için elektronik ürün tasarımları yapmış ve ortaya oyuncağı andıran bu kulaklık, masa lambası, USB, vantilatör ve hoparlör çıkmış.

Tam şu anda “yaz gelse de şöyle Assos tarafından başlayıp aşağıya kadar kamp yapa yapa gezsek” hayali kuran en az yüzlerce kişi vardır. Bu modifiyeli römorklar (evet römork) gitme isteğinin şiddetini biraz daha artırmanın yanı sıra tasarımın gücünü de ortaya koyuyor. “Bagajımız küçücük derdi de kalmadı Necmi, haydi!”

Ege olmaz da balkon olur, teras olur. Yaz gelsin hele, önemli değil. Mimar Julien De Smedt imzası taşıyan bu teras Danimarka’da, şehrin ortasında yeşil alan oluşturma isteğinin bir yansıması.

Dallas merkezli mimarlık firması Humphreys and Partners’ın Pier 2: Geleceğin Apartmanı adlı tasarımında, Manhattan’ın kıyısında yükselen iki adet gökdelen görüyoruz. Bisiklet istasyonları, drone’lar için ayrılan iniş bölgeleri ve enerji üreten kaldırımlar gibi özelliklerin düşünüldüğü konsept, uygun fiyatlı mikro-dairelerin bir araya gelmesiyle oluşan modüler bir tasarım. Genellikle insanları birbirine yabancılaştıran kent mimarisinin içinde bir çeşit ‘topluluk’ hissi veren bir arada yaşama alanlarını teşvik ediyor.

Milano Moda Haftası’na katılan Dolce & Gabbana, izleyicileri unutulmaz bir açılış tecrübesiyle büyüledi. Marka, yeni çanta kreasyonunun tanıtımını modeller yerine drone’larla yaptı.

2017 yılının Ağustos ayında Konya Teknokent’te kurulan teknogirişim Robut, insanlarla aynı ortamda güvenle çalışabilen bir robot kolu geliştirdi. Armobot isimli endüstriyel işbirlikçi robot, 5,5 kilo ağırlığıyla rahat taşınabiliyor ve kolay öğrenilebilen kullanıcı arayüz yazılımı sayesinde kısa sürede yeni görevi için programlanabiliyor.

Evin içinde veya ofiste telefonunu kaybetmeyenimiz yoktur. Etrafta telefonu ‘çaldırmasını’ isteyeceğimiz biri de yoksa olay iyice can sıkıcı hale gelir. “Clap To Find My Phone” adlı uygulama böyle durumlar için geliştirilmiş. Avuçlarınızı hızlıca birbirine çarpınca kendini belli ediyor. “İyi de bu uygulama açık açık ortam dinlemesi mi yapıyor?” endişesini de beraberinde getiriyor tabii.

LEGO Group, şeker kamışından elde edilen bitki temelli plastik kullanarak yeni bir Lego serisi üretmeye başladığını açıkladı. Lego parçaları bitkiden elde edilen polietilenden yapılacak ancak geleneksel plastikle üretilen parçalarla teknik olarak denk olacak. Bu hamle, şirketin 2030 yılına kadar hem ürünlerinde hem paketlemede sürdürülebilir materyaller kullanma hedefinin bir parçası.

Tüketici Elektroniği Fuarı’na (CES) son yıllarda otomobil üreticilerinin ilgisi arttığı gibi Mobil Dünya Kongresi de odak noktası haline geliyor. BMW de geleceğin sürüş deneyimini şekillendirecek en yeni inovasyonlarını göstermek için fuarda yerini aldı. BMW’nin en çok dikkat çeken modeli otonom ve elektrikli aracı i3 oldu. Telefonunuzla çağırabildiğiniz ve araç içi eğlence sistemine sahip olan bu model, sizi hedeflediğiniz yere götürdükten sonra kendi başına otopark aramaya gidiyor. Piyasaya çıkmasına daha zaman var tabii.

Google’ın sürücüsüz araç şirketi Waymo’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı bir patent başvurusunda, yol tutmasını engellemek için detaylı bir sistem geliştirildiği görülüyor. Waymo ayrıca, seyir halindeki test aracının içinden çekilen bir panoramik video paylaştı. Video, sürücüsüz araç cephesinde ‘korkulacak bir şey olmadığını’ gösteriyor.

Financial Times‘ın haberine göre Fiat Chrysler 2022’ye kadar dizelle çalışan araçlarının üretimini sonlandıracak. Jeep, Dodge, Ram, Chrysler, Maserati, Alfa Romeo ve Fiat’ın üreticisi olan şirket, 1 Haziran’da aşamalı olarak dizel araçları nasıl sonlandıracağını ortaya koyacağı 4 yıllık planını açıklayacak. Öte yandan Almanya’da federal mahkeme, hava kirliliğine karşı şehir idarelerinin dizel araçları yasaklayabilmesinin önünü açan bir karar açıkladı.

Hollandalı Voitures Extravert adlı şirket, Porsche’nin kült modellerinden 911’i yollarda tutmak için elinden geleni yapıyor. Öyle ki, bir gün Avrupa şehirlerinde içten yanmalı motorlar yasaklansa bile restore edilen Porsche 911’ler kullanılmaya devam edecek. Zira şirket aracın içindeki standart motoru çıkarıp yerine elektrikli motorlar yerleştiriyor ve yeni araca Quintessenza adını veriyor. Araçların 400 kilometre menzile sahip olduğunu belirten şirketin çıkış noktası ise gayet net: “Klasik otomobillerin yeri müzeler değildir!

Porsche’yi sürüş deneyimi için sevenlerin pek hoşuna gitmeyecek bir haber de var. Huawei, Mobil Dünya Kongresi’nde yeni telefonu Mate 10 Pro ile Porsche Panamera’nın ‘kullanılabileceğini’ gösterdi.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: