Haftanın Özeti: 175

İnternet, Girişimler

Dünya gazetesinin haberine göre Amazon’un uzun süredir konuşulan Türkiye macerası bu ayın sonunda başlıyor. Haberde yer alan detaylardan biri de sitenin yüzde 10 komisyonla açılış yapacağı. Amazon cephesindeki tek yenilik bu değil. Kasasız mağaza konsepti olan Amazon Go’dan yıl içinde 6 tane daha açmayı planlayan şirket, akıllı ev ürünleri üreticisi Ring’i de yaklaşık 1 milyar Dolar’a bünyesine kattı.

Uber’e Türkiye’de rahat uyku yok gibi görünüyor. Bu kez de CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, taksicilerin sorunlarını dinledikten sonra “İstanbul’dan Uber’i kovarak İBB’nin başlatmış olduğu iTaksi uygulamasını da İstanbul Taksiciler Esnaf Odası‘na vereceğiz” dedi. Hamzaçebi daha sonra Twitter’dan şu eklemeyi yaptı: “Tekrar ifade ediyorum: Şehir içinde taksi ile yapılacak ulaşımın konforlu, emniyetli araçlarla internet üzerinden çağrının da olduğu, gerektiğinde  kredi kartı ödemeli bir sistemle olmasını öneriyorum. Bunu illa da yabancı bir şirket mi yapmalı. Biz neden yapmıyoruz.

Ulaşım sorunları sebebiyle ABD’de her yıl 3,6 milyon doktor randevusu kaçıyor. Uber’in yeni hizmeti de bu soruna çare olmayı hedefliyor. Uber Health, doktorların hastalarına araç ayarlamak için kullanabileceği bir kontrol paneli olarak tanımlanabilir. Hastalar, hasta bakıcılar ya da personel adına araç çağrılabiliyor. Yolculuklar birkaç saat sonrası için ayarlanabildiği gibi 30 gün sonrasına da ayarlanabiliyor. ABD’de hizmet verecek olan bu uygulama için akıllı telefona bile ihtiyaç yok. Seyahat detayları kullanıcılara basit bir metin mesajı, cep telefonu görüşmesi veya sabit hat aracılığıyla gönderilebiliyor.

Çinli teknoloji devi Alibaba, kendi ülkesinin dışında bazı büyük pazarlarda kullanımda olan yapay zeka ve büyük veri destekli bulut ürünlerini Avrupa’ya da getiriyor. Avrupa ülkelerindeki bulut bilişim hizmetlerini yeni ürünlerle geliştirecek olan Alibaba, bu bölgede egemen olan Amazon ve Microsoft’la rakip oluyor.

Facebook, Microsoft’un sahibi olduğu LinkedIn’in alanına girerek iş ilanları yayımlamaya başlıyor.

Google, unutulma hakkının kabul edildiği Mayıs 2014’ten bu yana Avrupa genelinden 2,4 milyon içerik kaldırma talebi aldı.

CNN Başkanı Jeff Zucker, hükümetlerin Facebook ve Google’ın tekelleşme gücüne dikkat etmesi gerektiğini söyledi. News Corp. CEO’su Robert Thomson da teknoloji platformlarının reklam gelirlerini olması gerektiği gibi paylaşmadığı görüşünde. Facebook ve Google’dan medya devlerinin savaş ilanı sayılabilecek açıklamalarıyla ilgili bir yorum gelmedi. ABD eski başkanı Barack Obama da hafta içi yaptığı bir konuşmada bu ikilinin ‘kendilerine çeki düzen vermeleri gerektiğini’ belirtti. Cephe genişliyor.

Twitter hasretle beklenen yer imleri (bookmarks) özelliğini kullanıma sundu. Twitter’ı ‘kültürlenme’ amaçlı kullanan ve “kenara ayırayım da sonra okurum” diyenler için büyük hizmet. Daha önce bu amaçla kullanılan ‘beğen’ özelliğinin tersine, işaretlenen tweet’ler takipçilerin duvarına düşmeyecek.

Instagram, Snapchat’in en popüler özelliklerinden biriyle yarışmaya hazırlanıyor gibi görünüyor. Android versiyonundaki ikonları inceleyen TechCrunch, şirketin görüntülü ve sesli arama özelliği üzerinde çalıştığını öne sürüyor.

‘Yeni Instagram’ olarak tanımlanan Vero’nun yükselişi devam ediyor. Uygulamanın geçtiğimiz hafta Birleşik Krallık’ta App Store listesinde 99’uncu sıradan birinci sıraya yükselmesi, internet ahalisinin köklü sosyal medya platformlarına alternatif arıyor olabileceğine işaret ediyor.

Microsoft, görme engellilerin çevrelerini daha iyi algılamasına yardımcı olmayı amaçlayan yeni iOS uygulaması Soundcape‘i hizmete sundu. Uygulamanın amacının rehber köpekleri ya da bastonları ortadan kaldırmak değil, engelli kişilerin çevrelerini algılama tecrübelerini zenginleştirmek. Uygulama sayesinde kullanıcılar gitmek istedikleri yerler için sesli işaretler oluşturuyor. GPS ve telefondaki pusulayı kullanan uygulama ses ipuçları üretiyor.

Avrupa Birliği, Bitcoin ve diğer kripto paraların hızlı yükselişinin getirdiği tehditlerin üzerine gidilmezse kripto paralarla ilgili düzenlemeye gidebileceğine dair uyarıda bulundu. Mart ayında Buenos Aires’te toplanacak G20 maliye bakanları ve merkez bankası mensuplarının gündeminde kripto paralar olacak. Finansal hizmetler delegeleri, Avrupa Birliği’nin bu yılın ilerleyen zamanlarında ya da 2019’un başında kripto para konusunda karara varacağını belirtti.

Japon e-ticaret şirketi Rakuten, 2016 yılında Bitcoin cüzdanı girişimi Bitnet’i satın almıştı. Şirket, mevcut sadakat puanı sistemini Rakuten Coin adında bir kripto paraya çevirmeye karar verdiklerini açıkladı. Rakuten Coin’in piyasaya çıkışı için herhangi bir tarih verilmedi. Şirket bu girişimle birlikte hem müşterilerinin daha fazla alışveriş yapmasını sağlamak hem de kripto paralara yönelik mevcut ilgiden faydalanmak istiyor.

Apple ve CIA, iki yıl önce iPhone’un güvenlik şifresi konusunda karşı karşıya gelmişti. Apple’dan beklediği yardımı alamayan kurum, aradığı desteği İsrailli güvenlik şirketi Cellebrite’tan buldu. Şirket, son çıkan iPhone X dahil bütün iPhone modellerinin şifrelerini kırabildiğini açıkladı. Cellebrite’ın tek kurbanı iPhone değil tabii, pek çok Android cihaza da erişebiliyor.

2018 Kış Olimpiyatları’nın siber saldırıya uğramasının arkasında Rusya olduğu iddia edildi. Washington Post’un haberine göre, açılış töreni esnasında internet erişimi ve basın merkezi gibi noktalara yapılan saldırı, yine Rus ajanlar tarafından Kuzey Kore’ye ihale edilmeye çalışılmış.

Durumlar böyleyken, Kanada siber saldırılarla mücadele için 1 milyar Dolar bütçe ayırma kararı aldı. Bu hamle, ülkede 2019’da yapılacak seçimler için de bir önlem olabilir.

Dijital ayak izleri çoğu zaman gözden kaçan önemli bir mesele. Hele ki yeni tanışılan hemen herkesin internette şöyle bir aratıldığı bu devirde. İş görüşmeleri öncesinde de çevrimiçi yaşam alanlarınızın büyük ihtimalle taranacağını hatırlatmaya gerek yok. O taramalarda yok yere ağzınızın tadı kaçmasın istiyorsanız işe yarayabilecek birkaç tavsiye var.

Akaryakıt fiyatlarının sık oynadığı şu dönemde işe yarayabilecek bir uygulama olan BenzinLitre, en yakın benzin istasyonlarını güncel fiyatlarıyla listeliyor ve haritada yerlerini gösteriyor. İstanbul merkezli uygulamayı Google Play’de ve App Store’da bulmak mümkün.

Arkadaşlarınızla dışarı çıkıp bir ‘mekana’ oturduğunuzda çalan müzikten birbirinizi duymadığınız veya tek başınaysanız bile beyninizin içine içine çalan o nispetli şarkılardan rahatsızlık duyduğunuz olmuştur. İşte Müziksiz Mekanlar uzunca bir süredir müziksiz ve televizyonsuz mağaza, kafe ve restoranları listeleyen bir oluşum. Ortak dertlere net çözümler.

Hayvanları Çaresizlikten ve İlgisizlikten Koruma Derneği (HAÇİKO), “köpeklerin bulunduğu ofislerde verimliliğin arttığı” tespitinden hareketle sahipsiz köpeklerin ofislerde ‘istihdam edilmesi’ için yeni bir proje başlattı. Sarıyer ve Kadıköy belediyelerinin katkılarıyla hayata geçirilen Minik Dostlar İş Arıyor sitesinden yeni iş arkadaşları edinmek mümkün.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: