“Black Panther” evreninin fütüristik teknolojisi nasıl oluşturuldu?

Çeşitli Marvel filmlerindeki jenerikleri, teknolojik arayüzleri ve cihazları üreten şirket Perception, en çok dikkat ettikleri şeyin 'gerçeklik' olduğunu söylüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Perception adlı şirket yaklaşık 10 yıldır Marvel’da çalışıyor ve Iron Man 2, Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı ve Thor: Ragnarok gibi filmlerde görülen film jeneriklerini, teknolojik arayüzleri ve cihazları üretiyor. Perception’ın kurucu ortağı Jeremy Lasky “Marvel ile en çok konuştuğumuz şeylerden biri de hangi noktada durmamız gerektiği. Zira çizgiyi aşarsanız bütün seyirci kitlenizi kaybedebilirsiniz. Yenilikçi olmak zorundayız ama bunu öyle bir şekilde yapmalıyız ki ortaya tamamen de inanılmaz işler çıkarmamalıyız.” diyor.

Perception ekibinin film için tasarladıklarını gerçekleştirme konusunda son derece titiz davranması, teknolojik olarak dünyanın en gelişmiş şehri Wakanda’yı inşa etmeyi biraz çetrefilli hale getirdi. Wakanda, ülkeye ve en önemlisi Kara Panter’in kurşun geçirmez, kinetik giysisine güç sağlayan doğal bir kaynak olan vibranyum (Marvel çizgi romanlarında geçen nadir ve özel bir metal biçimi) açısından zengin bir ülke. Vibranyumun büyük ölçüde sesi emerek çalıştığını göz önünde bulunduran Lasky ve ekibi sonik silah, sesle yer belirleme (ekolokasyon), siyamatik (seslerin görsel karşılığını araştıran bilim) ve akışkan manyetik (ferrofluid) gibi şeylerden faydalanmaya karar verdi.

Perception, Marvel ile gerçekleştirdiği bütün projeler için MIT Medya Laboratuvarı, Carnegie Mellon Üniversitesi ve Tokyo Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalara göz atıyor. Şirketin amacı Iron Man/Tony Stark’ı tamamen geride bırakabilecek teknolojik bir ortam yaratmaktı.

Perception ekibinden John Lepore “Tony Stark’ın etrafında parlayan mavi hologramlar vardı. Eğer Wakandanlar ondan daha üstün olacaksa üstlerinde sadece ışıktan oluşan bir şey taşımalarını bekleyemeyiz. Fiziksel bir madde olması gerekiyor. Ultrasonik sesle aktifleşen ve önünüzde farklı şekiller oluşturan parçacıklı vibranyum kumu kesinlikle hologramdan daha gelişmiş bir teknoloji. Fiziksel bir olduğu için dokunabiliyorsunuz, hissedebiliyorsunuz.” diyor.

Mesela filmde T’Challa’nın (Chadwick Boseman) saldırıya geçmeden önce bir grup insan kaçakçısını gözden geçirdiği bir sahne var. O sahnede alt kısımdaki holografik görüntüler kum benzeri vibranyumdan oluşuyor. Perception tarafından oluşturulan aynı kum benzeri görüntüler filmin açılış ve kapanış sahnelerinde de görülüyor. Lepore “Yıllardır filmlerde havada uçuşan parlak mavi ışıklar görüp duruyoruz. Halbuki daha farklı bir şeyler yapabiliriz, teknolojiyi biraz daha zorlayabiliriz. Zengin bir çizgi roman olan Black Panther sınırları zorlamamıza imkan sağladı.” diyor.

“İzleyici hiç olmadığı kadar bilgili”

Perception, kurmaca bir hikaye üzerinde çalışırken bile gerçekliği korumaya çalışıyor zira izleyiciyi bu şekilde kendilerine bağlayabileceklerine inanıyorlar. Marvel’ın Perception ile çalışmayı tercih etmesinin nedeni de bu. Lepore “İzleyiciler artık hiç olmadığı kadar bilgili. Benim annem ilkokul kütüphanesinde çalışan biri olarak bir bilim kurgu filmi seyredip filmde kullanılan teknolojiyi ‘saçmalık’ olarak adlandırabiliyor.” diyor.

Lasky ise “Temelde bu filmler için yaptığımız şey o anın hikayesini anlatmak, sahneyi ilerletmek, aktörlerle eş zamanlı gittiğimize, aksiyona, diyaloglara dikkat etmek ve tüm bunları yaparken seyirciyi de kaybetmemeye çalışmak. Kullandığımız arayüzler bazı sahnelerde ekranın tümünü kaplıyor. Grafiklerimiz gerçek anlamda izleyiciyi esir alıyor. Bu yüzden hikayenin aktığına emin olmalıyız. Eğer bir yerlerde bir şeyleri yanlış yaparsak filmi bir bakıma mahvetmiş oluruz. İşte buna çok dikkat ediyoruz.” diyor.

Kaynak: Fast Company

10 yıldır Marvel ile çalışan Perception adlı şirketin Black Panther filmi için tasarladıklarını gerçekleştirme konusunda titiz davranması, teknolojik olarak dünyanın en gelişmiş şehri Wakanda'yı inşa etmeyi biraz çetrefilli hale getirdi. Filmdeki Wakanda adlı ülke vibranyum (Marvel çizgi romanlarında geçen nadir ve özel bir metal biçimi) açısından son derece zengin. Vibranyumun büyük ölçüde sesi emerek çalıştığını göz önünde bulunduran Lasky ve ekibi sonik silah, sesle yer belirleme (ekolokasyon), siyamatik (seslerin görsel karşılığını araştıran bilim) ve akışkan manyetik (ferrofluid) gibi şeylerden faydalandı. Günümüz izleyicisinin artık daha bilgili olduğunu göz önünde bulunduran Perception, filmlerinde en çok 'gerçeklik' hissini vermeye dikkat ediyor. Aksi taktirde izleyiciyi 'kaybedeceklerine' inanıyorlar.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği