Haftanın Özeti: 137

5 - 11 Haziran 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

Rus İşadamı Igor Ashurbeyli ve bir grup uzay bilimcisinin önderliğinde, uzayda bir ülke kurma planıyla yola çıkan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Asgardia, dünyadaki sınırlayıcı kanunlardan uzak bir veri ve vergi cenneti olmayı hedefliyor.[/inlinetweet] Asgardia, önümüzdeki günlerde uzaya küçük bir veri bankası göndererek, uzaydan hizmet veren ilk veri depolama servisini başlatacak.

İçerik dağıtım ağı sağlayıcısı [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Akamai 2017’nin ilk çeyreğine dair internet durum raporunu yayımladı.[/inlinetweet] Rapora göre ortalama internet bağlantı hızı küresel ölçekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,3 artış göstererek 7,2 Mbps’ye (saniye başına megabit) yükseldi. En hızlı internet bağlantısına sahip ülke 28,6 Mbps ile Güney Kore oldu. Mobil internet trafiği 2016’nın son çeyreğine göre yüzde 12 büyüdü. Mobil bağlantı hızı 32 ülkede en az 10 Mbps’ye ulaştı. Mobil bağlantıda en hızlı ülke 26 Mbps ile İngiltere olurken 2,8 Mbps ile Venezüela da en yavaş ülke oldu (PDF).

Ağ donanımları üreticisi Cisco tarafından açıklanan tahminlere göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]çevrimiçi video içerikleri 2021’de tüm internet trafiğinin yüzde 82’sini oluşturacak.[/inlinetweet] Çünkü kullanıcılar artık yalnızca daha fazla video izlemekle kalmıyor, aynı zamanda daha yüksek çözünürlüklü içerik tüketerek daha fazla bant genişliği elde kullanıyor.

Video içerikler, 2016’daki internet trafiğin yüzde 73’ünü oluşturuyordu.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Airbnb evsizlik sorununa çözüm üretmek için harekete geçti.[/inlinetweet] Savaş, terör ve doğal afetler gibi sebeplerle evsiz kalan kişiler için başlatılan Open Homes (Açık Evler) projesiyle önümüzdeki 5 yıl içerisinde, ihtiyaç sahibi 100 bin kişiye kısa süreli kalacak yer sağlanması amaçlanıyor. Sosyal medya üzerinden #WeAccept (kabul ediyoruz) etiketiyle Şubat ayında açıklama yapan Airbnb kurucuları, dünyanın dört bir yanında evsizlikle karşı karşıya kalan kişileri, Airbnb topluluğunun yardımsever ev sahipleri ile buluşturmak ve onların da yeniden toplumun bir parçası gibi hissetmelerini sağlamak için harekete geçtiklerini açıklamıştı.

Konu İspanya olunca genellikle [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Barcelona’nın gölgesinde kalan Madrid bir inovasyon merkezine dönüşmeye başladı. [/inlinetweet]Girişimcilerin dikkatini çeken şehirde büyük veri ve fintek (finans teknolojileri) şirketlerinin sayısı giderek artıyor. Genç girişimciler şehre karşı gelişen ilginin sebepleri arasında yaşam masraflarının düşük olmasının yanı sıra proje desteği bulmanın kolay olmasını da gösteriyor.

Kendi iş kültürüne sahip Madrid’in dijital ekosistemi de böylelikle giderek genişliyor.

Japonya / Tokyo merkezli telekomünikasyon şirketi [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Softbank, Google’a ait robotik şirketi Boston Dynamics’i satın alacağını duyurdu.[/inlinetweet] Satışın detayları henüz duyurulmadı. Google, Boston Dynamics’i 2013 yılında bünyesine katmıştı.

Silikon Vadisi’nde yeni bir girişim grubunun yükseldiğini görüyoruz. ‘Decacorn’ (‘deca’ Latince 10 demek, ‘corn’ ise milyar Dolar değerindeki girişimleri temsil eden ‘unicorn’ teriminden geliyor) grubu değeri 10 milyar Dolar’ın üzerindeki girişimler oluşturuyor. Vadinin en değerli şirketleri hangileri bir bakalım:

  1. Web tabanlı veri depolama hizmeti sağlayıcısı Dropbox (10 milyar Dolar).
  2. Görsel paylaşım platformu Pinterest (11 milyar Dolar).
  3. Elon Musk’ın uzay taşımacılığı şirketi SpaceX (12 milyar Dolar).
  4. Paylaşımlı çalışma alanı sağlayan WeWork (18 milyar Dolar).
  5. Büyük veri analizi konusunda uzman yazılım şirketi Palantir (20 milyar Dolar).
  6. Ev/oda kiralamak ya da kiraya vermek için kullanılan Airbnb (31 milyar Dolar).
  7. Ulaşım uygulaması Uber (68 milyar Dolar).

Wall Street Journal’da yer alan habere göre, Bitcoin borsası Coinbase’i 1 milyar Dolar’ın üzerinde değerlendiren yeni bir yatırım turuna başladı. Hangi yatırımcıların bu turda yer alacakları henüz bilinmiyorsa da Coinbase‘in beklentisi en az 100 milyon Dolar toplamak. Eğer hedefler gerçekleşirse site sermayedar destekli en büyük Bitcoin şirketi rekorunu kırabilir.

Kripto paraları takip etmek gittikçe daha heyecanlı hale geldi. Sayıları 870‘e dayanan bu dijital para birimlerinin yükselişinin yapay olduğuna yönelik spekülasyonlar endüstride daha yaygın hale gelirken Bitcoin, Ether ve XRP‘nin değerindeki hızlı yükselişler bir balon etkisi yaşandığını doğrular nitelikte. 4 Haziran itibarıyla [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Ether’in piyasa değeri tüm zamanların rekorunu kırarak ilk kez 250 Dolar’ın üzerine çıktı.[/inlinetweet]

Borusan Lojistik’in kargo girişimi Bukoli kapanıyor. Şirket kargo şirketlerine adres olarak mahalledeki anlaşmalı esnafların dükkanlarını ya da Bukoli’nin özel teslimat kutularını göstererek, kargo için beklemeyi ortadan kaldırmayı amaçlıyordu.

Sık kullanılan internet sitelerini işaretlemek, paylaşmak ve [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]farklı siteleri keşfetmek için kullanılan Del.icio.us 15 yılın ardından kapanıyor.[/inlinetweet] Daha önce 4 kez el değiştiren site, rakibi Pinboard tarafından 35 bin Dolar’a satın alındı. Del.icio.us 15 Haziran’dan itibaren yalnızca görüntülemeye açık olacak, kullanıcılar bir daha platformdan sayfa işaretleyemeyecek.

Sosyal imleme (social bookmarking) platformlarının öncüsü sayılan sitenin etkisini bugün Reddit’ten Twitter’a birçok yerde görebiliyoruz.

Rekabet Kurumu, ‘hâkim durumunu aşırı fiyat uygulamak suretiyle kötüye kullandığı’ iddiasıyla Sahibinden.com hakkında yürüttüğü ön araştırmayı tamamladı. Elde edilen bulguları yeterli bulan Rekabet Kurumu site hakkında soruşma açılmasına karar verdi.

Toyota. Kaliforniyalı elektrikli otomobil üreticisi Tesla‘nın yüzde 1,43 hissesine sahipti. Cumartesi günü yapılan açıklamada, Toyota’nın bu hisseleri sattığı ve iki şirket arasındaki işbirliğinin de sonlandığı ifade edildi. Bu kararın ardında Toyota’nın elektrikli ve otonom alanında artık kendi markasıyla ilerleme stratejisi yatıyor.

Yazılım şirketi CBI Insight, Facebook‘un CEO’su Mark Zuckerberg‘in ‘duygu teknolojisi’ üzerine çalışmalarını incelerken, 2015 yılına dayanan ürkütücü bir patentle karşılaştı. Kullanıcının telefonunun ön kamerasından faydalanarak yüz ifadesini algılamaya dayanan teknoloji, hangi içeriklerin ne gibi tepkiler aldığını ölçmek amacıyla geliştirilmiş. Bunun yanı sıra Facebook özçekimi emojiye dönüştürme ve yazı yazma şiddetinden duygu durumunu anlama gibi diğer duygu algılama teknolojileri üzerinde de çalışıyor.

Son dönemde Avrupa’da gerçekleşen terör saldırılarının ardından AB yetkilileri, teknoloji şirketlerinin, polis ve istihbarat servislerine daha fazla yardımcı olmasını talep etti. AB içinde güvenlik güçlerinin kullanıcı verilerini kolayca elde edebilmeleri için bir teklifin geliştirilmesi gündemde. Acil durumlarda ABD’li teknoloji şirketlerinin sunucularında yer alan verilere doğrudan ulaşmak da hedefler arasında.

Sızan en son NSA raporuna göre Rusların ABD başkanlık seçimlerinde görevli kişilerin hesaplarını ele geçirmek için kullandığı yöntem oldukça basit. İki aşamalı doğrulama kullanan görevlilere telefonlarına gelen doğrulama kodunun ne olduğunu soran hacker’lar kurbanlarını kolayca kandırmayı başardı. Bu şekilde görevlilerin e-posta hesaplarını ele geçiren hacker’lar daha sonra bu hesaplardan virüslü Word dosyaları göndererek diğer kişilerin bilgisayarlarına da erişim sağladı. Vur ensesine al lokmasını.

Siber güvenlik şirketi Check Point’in tespit ettiği [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Fireball isimli virüsün 250 milyondan fazla bilgisayara bulaştığı tahmin ediliyor.[/inlinetweet] Hem Windows hem de Mac OS işletim sistemlerini etkileyen virüs reklam destekli yazılım gibi görünerek kurbanın internet tarayıcısını ele geçiriyor, internet trafiğini izliyor ve bilgilerini çalıyor.

Check Point virüsün Çinli dijital pazarlama şirketi Rafotech’le bağlantılı olduğunu da ortaya çıkardı.

AB tekelleşmeyle mücadele düzenleyicileri, Google’ın alışveriş hizmetleriyle ilgili arama sonuçlarını kendi yararına kullandığı kanısına vararak yüklü bir para cezası kesmeye hazırlanıyor. Soruşturmanın başlatılma sebebi ise ABD ve Avrupalı rakiplerin şikayetleri. Google geçmişte bu davayı kapatmak için teşebbüslerde bulunmuş fakat olumlu yanıt alamamıştı.

Chrome uzantısı Drag, Gmail için geliştirilmiş bir görev yöneticisi. Uzantı ile Gmail içinde görev listeleri oluşturup e-postalarınızı bu listelerin içine sürükleyerek (drag) çalışma programınızı düzenliyorsunuz. Denemeye değer gibi.

Yolları hem yayalar hem de sürücüler için daha güvenli hale getirmek isteyen bir grup tarafından [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]muhbir vatandaşlara özel Text To Ticket isimli yeni bir uygulama geliştirildi.[/inlinetweet] Uygulamanın hedefi araç sürerken cep telefonu kullanan sürücüleri tespit etmek. Direksiyon başında telefon kullanan sürücüyü gören kişi önce onu, ardından aracın plakasını videoya çekip olayın gerçekleştiği yer ve tarih bilgileri ile birlikte bunları Text to Ticket’a yüklüyor. Uygulama onay alan her video için 5 Dolar ödüyor. Uygulamanın sadece ABD’de geçerli olduğunu da belirtelim.

Feedback – with traits, kullanıcıların sadece kişilerin karakter özelliklerini görüp, bunlar hakkındaki izlenimlerini ister açık ister anonim şekilde paylaşabildiği bir uygulama. Yazılımcı İlker Sülün tarafından iOS platformu için geliştirilen uygulamayı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz (Peeple adlı benzer bir uygulama 2015 yılında adından epey söz ettirmişti).

Bedava stok arşivi allthefreestock.com fotoğraf ve videoların yanı sıra ses efektleri, web sitesi şablonları, ikon ve fontları da barındırıyor. Site ayrıca pazarlama, SEO, web sitesi tasarımı gibi konular için araçlar da sunuyor.

Noisli çalışmanıza odaklanmak ya da rahatlamak için dinleyebileceğiniz arkaplan sesleri sağlayan bir site. Rüzgar, yağmur, tren gibi 16 farklı seçenekten tercih ettiklerinizi ister tek tek, ister aynı anda dinleyerek kendiniz için ideal ses ortamını yaratabiliyorsunuz. Sitede dikkatiniz dağılmadan kullanabileceğiniz bir metin düzenleyicisi de var.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği