Haftanın Özeti: 137

5 - 11 Haziran 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema, TV, Kültür, Sanat

ABD’li Şarkıcı Bob Dylan, inadı bir kenara bırakarak 4 Haziran 2017’de aldığı Nobel Ödülü sırasında merakla beklenen konuşması yapmıştı. Dylan bu söylevinde müziğine ilham veren 3 önemli kitaptan bahsetti. Kitaplardan ilki Herman Melville’in Moby Dick adlı eseri. İkincisi Erich Maria Remarque’ın Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok adlı kitabı. Üçüncüsüyse Homer’in Odesa’sı. Aklınızda (daha da güzeli rafınızda) olsun.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Birleşik Krallık Ulusal Bilişim Müzesi’ni artık 3D sanal tur ile gezebilirsiniz.[/inlinetweet] İnternet tarayıcısının dışında Samsung Gear ve Google Cardboard ile de katılabileceğiniz turda görecekleriniz arasında (çalışan) en eski bilgisayar Harwell Dekatron ve II. Dünya Savaşı’nda Alman yazışmalarındaki şifreleri çözmek için kullanılan Colossus da var.

Meksikalı Sanatçı Damián Ortega, demonte araç parçalarını ve objeleri asarak ürettiği sanat kurulumları ile birbirinden güçlü görsel metaforlar yaratıyor. Ürettiği eserler ile dünya çapında ün kazanan Ortega’nın en popüler işi Volkswagen Beetle ile yaptığı enstalasyon.

Yüzüklerin Efendisi’nin yazarı [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]J. R. R. Tolkien’in Beren ve Lúthien isimli yeni kitabı bu hafta satışa sunuldu.[/inlinetweet] Eserin Oxford profesörünün Somme Savaşı‘ndan döndükten sonra kaleme aldığı ‘kişisel bir hikaye’ olduğu iddia edilirken, ilk taslaktan yaklaşık 100 yıl sonra basılan kitap büyük ses getirdi. Oğlu Christopher Tolkien tarafından düzeltisi yapılan kitapta Silmarillion ile ilişkili bir hikayenin başka bir versiyonu bulunuyor.

Gönüllü kişilerden oluşan XFR Collective, yakında zamana bağlı yıpranma sebebiyle teknik olarak izlenemez hale gelecek VHS’leri dijital platforma aktarmaya çalışıyor. Her Pazartesi buluşan ekip şimdiye kadar toplam 67 saat süren 155 kaseti kurtardı ve bu kasetlerin sahiplerinden onay alarak hepsini arşivliyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Çevrimiçi müzik sağlayıcıları ile arası pek iyi olmayan Taylor Swift sonunda internet ile barıştı.[/inlinetweet] Daha önce ücret konusunda Spotify ile anlaşamayan ve Apple Music’e geçen Swift yaklaşık 3 yıl sonra Spotify’a geri döndü. Müzisyenin albümlerine Tidal, Amazon, Deezer, Pandora ve diğer dijital müzik platformlarından da ulaşmak artık mümkün.

Bildiğiniz üzere hacker’ların yeni gözdesi televizyon şovları. TheDarkOverlord (TDO) isimli bir hacker grubunun yeni kurbanı ABC’nin Steve Harvey’in Funderdome adlı programı oldu. Programın sekiz bölümünü sızdıran TDO’nun sıradaki adresi bakalım kim olacak.

Netflix’in yıl sonuna kadar bin saatlik orijinal şov ve film yayımlayacağını daha önce sizlerle paylaşmıştık. Şirket 2017’ye Ultimate Beastmaster ve 13 Reasons Why gibi içerikleri ile başlayarak Orange is the New Black, Stranger Things, Lady Dynamite, Real Rob gibi dizilerin devam sezonlarının yanında The Defenders, Glow, Castlevania, Gypsy ve Kiss Me First gibi 20 yeni içerikle karşımızda olacak.

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Everything isimli bilgisayar oyunun 11 dakikalık fragmanı Oscar adayı oldu.[/inlinetweet] Filozof Alan Watts’ın konuşması eşliğinde oyun içinden görseller sunan fragman Viyana Kısa Film Festivali‘nde birinci olarak En İyi Kısa Animasyon dalında Oscar’a aday olmaya hak kazandı.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Sinema Eleştirmeni Manohla Dargis ve AO Scot, 21. yüzyılın en iyi 25 filmini belirledi.[/inlinetweet] Bu sıralamada Guillermo del Toro, Ava DuVernay, Barry Jenkins gibi isimlerden de katkı alan ikilinin oluşturduğu listenin ilk sırasında Paul Thomas Anderson’dan There Will Be Blood var.

Yeşilçam’ın müzikleri en az hikayeleri kadar karakteristiktir. Bu tınıları nerede duysak tanır, ne zaman sorulsa mırıldanabiliriz. Fakat bu müziklerin çoğu aslında yabancı bestecilerin eserleridir. Onları hatırlamak adına bu hafta sizlere Yeşilçam‘da kullanılan efsane yabancı müziklerin yer aldığı filmleri derledik. Şimdiden iyi seyirler!

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği