Haftanın Özeti: 122

20 – 26 Şubat 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

Zenna Kurumsal Marka Yönetimi Araştırmaları ve Danışmanlığı tarafından 410 temsilcinin katılımıyla gerçekleştirilen ve yayımlanan Digital Age “Dijital Tüketim Alışkanlıkları Araştırması” Ankara, İzmir ve İstanbul’da yaşayan beyaz yaka çalışanların dijital ve mobil tüketimlerini anlamak amacıyla yapılmış. Sonuçlar tam anlamıyla ibretlik (PDF).

Beyaz yakalı hayatı daha yakından tanımak için görsele tıklamanız yeterli.

Bir süre için bütün çalışmalarını San Francisco’daki merkezine toplama kararı alan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Medium, Türkçe yayını ile Twitter ve Facebook üzerindeki Türkçe etkinliklerini durduracağını açıkladı.[/inlinetweet] Fakat okuyucular Medium’da arama yapmaya ve sitedeki yazarlar da kendi yayınlarını oluşturmaya devam edecek.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Google ve Microsoft korsan içeriklerle mücadele etmek için işbirliği yapmaya hazırlanıyor.[/inlinetweet] ABD’li teknoloji devleri Birleşik Krallık hükümetiyle anlaşmaya vararak korsan içerik barındıran sitelerin arama sonuçlarında daha az görünmesini sağlamaya karar verdi. Gönüllülüğe dayanan yeni düzenlemede ikili telif ihlali şikayeti alan siteleri arama sonuçlarının ilk sayfasında göstermemeyi kabul etti. Ayrıca bu sitelerin otomatik tamamlama özelliklerinden de çıkarılması kararlaştırıldı. Arama motorlarına herhangi bir yaptırımda bulunulmasa da yapılan düzenlemeler önümüzdeki aylarda Birleşik Krallık tarafından kontrol edilecek ve uygulamalarla ilgili geri dönüş sağlanacak. Değişiklikler yeterli görülmezse yasal yaptırım seçeneğinin de devreye sokulabileceği belirtiliyor.

Medyaya yasadışı ulaşma yolları ve yüzdeleri

Yeni Zelanda, İnternet Girişimcisi Kim Dotcom‘ın, 2012’de FBI tarafından kapatılan Megaupload adlı internet sitesine yönelik şikayetler sebebiyle ABD’ye iade edilmesine karar verdi. Auckland Yüksek Mahkemesi, daha alt seviyede bir mahkemenin 2015’te aldığı kararı onayarak Dotcom’ı 13 farklı konuda suçlu buldu. Suçlamalar arasında şantaj, telif ihlali, kara para aklama ve elektronik sahtekarlık da bulunuyor. Üst mahkeme ayrıca önceki kararın pek çok konuda hatalı olduğunun da altını çizdi.

Web siteleri için performans ve güvenlik sağlayan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Cloudflare’in büyük bir güvenlik açığı bulunudğu ortaya çıktı.[/inlinetweet] (Dünya Halleri dahil) milyonlarca siteye hizmet veren Cloudflare, gelişmeyi bir blog yazısıyla duyurarak içinde şifreler ve kişisel bilgilerin de bulunduğu sızıntının 13 – 18 Şubat arasında gerçekleştiğini ve sızıntının bir kod değişiminden kaynaklandığını belirtti.

Hava boşluklu bilgisayarlar fiziksel olarak herhangi bir ağa bağlı değiller. Bu sebeple uzaktan erişim sağlayacak hacker’lara karşı güvende oldukları düşünülebilir ancak İsrail Ben Gurion Üniversitesi bunun doğru olmadığını gösterdi. Bu bilgisayarların hard diskinde bulunan LED ışıklarını kontrol etmeyi başaran araştırmacılar, sahibi fark etmeden bilgisayardan veri çalmanın bir yolunu buldu. Bu işlem için kısa süreliğine de olsa bilgisayarlara fiziksel olarak erişim sağlamış olmak gerekiyor, ancak hiçbir şüphe uyandırmadan veri almak mümkün.

Geçtiğimiz yıl Kasım ayında bir saldırgan Almanya’daki bir internet servis sağlayıcısını bir milyon modemlik bir bot ağına dönüştürmüştü. Alman Emniyeti şüpheliyi bu hafta ele geçirdi. Birleşik Krallık Ulusal Suç Ajansı söz konusu şahsı Almanya’nın ihbarıyla Çarşamba günü Luton havaalanından uçağa binmek isterken gözaltına aldı.

Sanık Almanya’ya iade edilmesi halinde 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

Ünlü Rapçi ve İşadamı Jay-Z, uzun süredir iş ortağı olan Roc Nation Başkanı Jay Brown’la birlikte bir girişim sermayesi fonu kuruyor. Sherpa Capital şirketi ile ortaklık kuran ikili, kurulum aşamasındaki teknoloji girişimlerine odaklanacak. Bu fon hem Jay-Z hem de Jay Brown’un önceden yapmakta olduğu yatırımcılık faaliyetlerinin kurumsallaşması anlamına geliyor.

Amerikalı İşadamı ve Yatırımcı Mark Cuban, CNBC’ye verdiği röportajda, en yüksek miktarda hisse sahibi olduğu şirketlerden biri olan perakende satış devi Amazon’u göklere çıkardı. İşadamına göre, dünyanın en büyük startup’ı olan Amazon, yeni teknolojileri kullanarak sadece kendi alanını değil diğer tüm alanları da etkilemeyi başarmış bir yapı. Şirketin etkisinin yapay zeka gibi teknolojik alanlardaki üstünlüğünden kaynaklandığını belirten Cuban, bu durumun ilerleyen zamanlarda yaratacağı toplumsal sonuçlara hazır olunmadığının altını çizdi. İşin doğası değiştikçe insanların işlerini robotlara kaybedeceğini düşünen yatırımcı bu sorunu Trump yönetimi ile de görüştüğünü söyledi.

Mark Cuban, 1999 yılında kurduğu online yayın ağı Broadcast.com’u 5,7 milyar Dolar gibi görülmedik bir bedele Yahoo’ya satarak adını duyurmuştu.

İngiltere Dijital Ekonomi Koalisyonu tarafından yapılan bir araştırmaya göre, [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]İngiltere 2020’ye kadar teknoloji alanında 800 bin kişiyi işe alacak.[/inlinetweet] İlk olarak Sunday Times gazetesinde bahsi geçen rapor İngiliz hükümetinin acilen yurtdışında teknoloji alanında çalışan (vasıflı) kişiler için yeni bir vize çıkartılması gerektiğini belirtiyor. Rapora göre 2016 yılında sektöründeki yatırımcılar 3 milyon iş sayesinde 6,7 milyar Paund elde etse de İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasıyla dijital odaklı sektörde endişe yaratan bir açık oluştu.

Günümüzdeki manzaraya göre vize almak zor, üstüne bir de vize süresi içinde iş bulamazsan ‘memlekete’ dönülmesi zorunlu.

İsrailli finans sitesi Calcalist’in duyurduğu habere göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Apple, İsrailli yüz tanıma teknolojisi şirketi RealFace’i satın aldı.[/inlinetweet] Apple’ın yeni işletim sisteminde yüz tanıma teknolojisine yer vereceği zaten konuşulmaktaydı. RealFace geçmiş dönemlerde toplam 1 milyon Dolar yatırım almıştı. Apple bir şirketi satın aldığında genellikle olduğu gibi, RealFace’in internet sitesine şu anda erişilemiyor. Bu da iddianın doğru olduğu şeklinde yorumlanabilir.

Instagram bu hafta yaptığı açıklamayla, tek bir gönderide birden fazla fotoğraf ve video paylaşma özelliğini kullanıma sundu.

Apple’ın geçtiğimiz günlerde aldığı yeni bir patentin ardından Snapchat’in kişisel emoji uygulaması Bitmoji benzeri bir proje üzerinde çalıştığı düşünülüyor. Patente göre Apple’ın bu ürünü kullanıcıların ‘çevrimiçi oyunlar ve diğer uygulamalar için düzenlenebilir avatarlar yaratmasını’ sağlayacak. Boş bir yüzle başlayan kullanıcılar, farklı göz, burun ve ağız kombinasyonlarını deneyip bunların boyutunu ve konumunu değiştirebilecek. Ayrıca yüz şekli ve cilt rengi de seçilebilecek. Avatarlar fotoğraflardan otomatik olarak ya da el ile hazırlanabilecek. Tüm bu özellikler Bitmoji‘de birebir bulunuyor.

Cayla, çocuklara atlardan ya da hobilerinden bahseden sarı saçlı mavi gözlü bir oyuncak bebek. Çocuklarla oyun oynuyor ve pek çok konuda sorulan sorulara yanıt verebiliyor. Aynı zamanda bu bebek çocuğunuzu gizlice dinleyip duyduklarını başka birisine anlatıyor da olabilir. En azından Alman Ulusal Ağ Ajansı böyle düşünüyor. Oyuncağın güvenliksiz bir Bluetooth bağlantısı olduğunu belirten kurum, Cayla’nın toplatılması kararı aldı. Geçmişte baskıcı yönetimlerden ağzı yanan Almanlar bugünlerde mahremiyeti her şeyin üzerinde tutan yasalarla yönetiliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=enfM4d1pD8A

Google, basit programlardan günümüzün en popüler uygulamalarına kadar her türlü yazılım projesine ev sahipliği yapan yönetim sistemi GitHub’da Upspin adlı açık kaynak kodlu dosya paylaşım projesini duyurdu. Diğer yazılımların ve hizmetlerin güvenli erişimini ve paylaşımını kolaylaştıran bir altyapı da sunan Upspin’i buradan inceleyebilirsiniz.

Google, 2018’den itibaren, Youtube videolarının başında gösterilen ve geçilemeyen 30 saniyelik reklamları kaldıracağını açıkladı. Firma sözcüsü şirketin bundan sonra hem reklam verenler hem de izleyiciler için daha ilgi çekici reklam formatlarına odaklanacağını belirtti. Bu iyi bir haber olsa da, gelecekte daha fazla kısa reklam göreceğimiz anlamına gelebilir.

Şimdilik haberler iyi!

Gizlilik odaklı Alman internet tarayıcısı Cliqz, takip yazılımlarını engelleyen tarayıcı eklentisi Ghostery ve geliştirme ekibini Evidon’dan satın aldı. Kısmen Mozilla’ya ait olan olan Cliqz, Ghostery’yi kendi tarayıcıları ile birleştireceğini aynı zamanda uzantının başka tarayıcılarla kullanılabilecek şekilde geliştirilmeye devam edeceğini açıkladı.

Ghostery uzantısı da Chrome, Firefox, Edge, Internet Explorer, Safari ve Opera’nın yanı sıra bazı fonksiyonları ile iOS ve Android için de mevcut.

Müşterilerinin yaptırdıkları rezervasyonlara gelmemesinden bıkan ABD / Seattle’lı bir restoran sahibi, çareyi kendi rezervasyon yönetim sistemini geliştirmekte bulmuş. Seatout isimli sistemi artık isteyen tüm restoranlar kullanabiliyor. Seatout’u ücretli ya da ücretsiz kullanmak tamamen işletme sahibinin inisiyatifinde. Eğer kullanıcı restoran, sistem üzerinden yapılan rezervasyonlar için müşterilerinden depozito alırsa Seatout depozito miktarına bağlı olarak restorandan, belirli oranlarda ücret alıyor.

Depozito sistemi şimdilik sadece Amerika’daki mekanlar için mevcut, fakat diğer ülkelerdeki işletmeciler de isterlerse ücretsiz olarak Seatout kullanabiliyor.

Yakında iOS ve Android için kullanıma sunulacak olan MyBabyBio, bebeklere özel bir ebeveyn günlüğü. Uygulamanın amacı ailelere bebeklerinin fotoğraf ve videolarını paylaşacak güvenli ve kontrollü bir ortam sağlamak. MyBabyBio’nun yaratıcıları, bebeğinize ait paylaşımlarınızı herkesin görmesinin iyi bir fikir olmadığı kanısında bu yüzden de size sadece seçtiğiniz kişilerle paylaşımda bulunacağınız bir platform sunuyor. Ayrıca uygulamayı bir günlük gibi kullanarak bebeğinize dair tüm anılarınızı da kaydedebiliyorsunuz.

21 isimli yepyeni bir girişim soru cevaplayarak para kazanmanızı sağlıyor. Kendinize bir hesap oluşturduktan sonra gelen mesajlardaki soruları cevaplayarak kazandığınız parayı kendiniz için saklayabiliyor ya da herhangi bir kuruma bağışlayabiliyorsunuz. Uygulamanın ödemeleri Bitcoin üzerinden yapılıyor. Hesabınızı oluşturduktan sonra sizden bilgi satın almak için herhangi biri sizinle iletişime geçebiliyor, aynı şekilde siz de belli bir ücret karşılığında kayıtlı 21 üyelerinden istediğinize soru sorabiliyorsunuz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

  • Yazılar içinde link gösterimi arttı galiba. Aslında güzel oldu artması ama haber ile ilgili daha fazla detay,kaynak için mi link yoksa tanımlama(wikipedia linkleri gibi) için mi tam anlayamıyorum. Belki renkleri farklı olsa yada ikon vb. gibi belirteç olsa daha iyi olabilir.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği