Haftanın Özeti: 122

20 – 26 Şubat 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

Şekli bozulmuş bir çembere benzeyen plastik bir heykel, uzayda üretilen ilk sanat eseri unvanını elde etti. Oldukça soyut görünen bu sanat eseri aslında bir insan kahkahasının ses dalgalarının üç boyutlu modellenmesiyle oluşturuldu. İsrailli Sanatçı Eyal Gever, bu kahkahayı #Laugh adlı uygulamaya yüklenen 100 binin üzerinde kahkahanın arasından seçti. Kazanan model Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan üç boyutlu yazıcıya gönderildi ve uzayda oluşturuldu.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), kültür politikaları çalışmaları kapsamındaki altıncı raporunu ‘Kültür-Sanatta Katılımcı Yaklaşımlar’ başlığı ile yayımladı. Türkiye’de kültür-sanat hayatına katılma ve katılmama nedenlerini inceleyen rapor, farklı profillerden daha fazla kişinin katılımının sağlanması için Türkiye ve dünyadan uygulamalar, işbirliği modelleri ve yenilikçi yaklaşımlara bakıyor. ‘Herkes için kültür’ önerisi ile hazırlanan rapor, izleyici ile kültür-sanat kurumları arasındaki mesafenin azaltılması ve izleyicinin aktif bir biçimde sanat etkinliklerine katılması için yapılabilecekleri tartışmaya açıyor.

Grafiği büyütmek için tıklayın.

Amerika’daki hapishane sistemi ve kölelik arasındaki tarihi ve [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]sosyal ilişkileri konu alan 13th, Netflix tarafından üye olmayanların da erişimine açık hale getirildi.[/inlinetweet] Ava DuVernay tarafından çekilen ve Oscar adayı olan belgesel 2016’nın en önemli yapımlarından biri sayılıyor. Belgesel, halka açık gösterimlerin yapıldığı, kütüphane ya da sınıf benzeri mekanlarda Netflix hesabı olmadan izlenebilecek.

The Nerdwriter isimli Youtube kanalından 117. sayıda bahsetmiştik. Kanalın yeni videosunda, Arrival filmi methiye niteliğinde bir video ile analiz edilmiş. Bize, ‘kötü bir şekilde ifade edilen gerçekler yalandır’ sözünü hatırlatan inceleme, Yönetmen Denis Villeneuve’ün sinematik yaklaşımını kötü filmlere bir cevap olarak değerlendiriyor. Analiz, yönetmenin sahne sıralamalarında geçmiş ve gelecek üzerine oyun oynayarak yarattığı etkinin derinliğini, filmin konusu olan dil ve iletişim ile bağlıyor. Bu değerlendirme sayesinde filmi izleyenler iletişimin perspektif ile sınırlı olduğunu bir kez daha anımsıyor.

Ordu, Texas”, Vespa’sıyla 70’li yıllarda Avrupa ve Amerika’yı gezen Osman Gürsoy’un hikayesini anlatan bir bağımsız belgesel. Motosikletlere olan tutkusu gençliğinde bisikletini modifiye etmesiyle başlayan Gürsoy şimdi 80 yaşında, Ordu’da yaşıyor ve bize hikayesini anlatıyor. Uzun bir dönem hayata geçmek için fon toplamaya çalışan (ve bunu başaramayan) yapım Yapı Kredi Bankası sponsorluğuyla gösterime girdi.

İstanbul’un ünlü grafiti sanatçıları Mr. Hure, LuckyPunch ve Olihe’nin hikayesini anlatan ‘Griye İsyan’, üç ayrı videodan oluşuyor. İstanbul’da şehrin sertliğini yansıtan griye, renklerle nasıl isyan ettiklerini anlatan grafiti sanatçılarının ağzından, bu alt kültürün varoştan çıkışını ve İstanbul’daki merkezi noktalara onlarla birlikte gelerek, geldiği yerleri nasıl değiştirdiğini ve dönüştürdüğünü dinliyoruz.

Türk sineması sadece romantizm ve dramın üstüne kurulmadı. Tarihinde bunu kanıtlayan birçok örnek var. Bunun için de ‘fantastik Türk filmi’ denince hemen aklımıza gelen isimleri sıraladık. Başlık fantastik, yapımlar yerli ve izlemesi de ücretsiz. Pazar Sineması niyetine, şimdiden iyi seyirler!

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekleriz. Hepinize iyi haftalar!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

  • Yazılar içinde link gösterimi arttı galiba. Aslında güzel oldu artması ama haber ile ilgili daha fazla detay,kaynak için mi link yoksa tanımlama(wikipedia linkleri gibi) için mi tam anlayamıyorum. Belki renkleri farklı olsa yada ikon vb. gibi belirteç olsa daha iyi olabilir.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği