Haftanın Özeti: 111

5-11 Aralık 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

Panasonic’in ürettiği Megahonyaku adlı megafon konuştuğunuzu anında başka dillere çeviriyor. Şimdilik sadece İngilizce, Korece, Tayca ve Çince dilleri arasında çeviri yapan cihaz 2020 yılına kadar birçok farklı dili de kapsayacak. Şirketin geliştirdiği diğer iki teknoloji ise TranslLet’s ve Light ID adını taşıyor. TranslLet’s, kullanıcıların akıllı telefonlarına bilgi iletmek için sarı, mor ve açık mavi 3 rengi temel alan barkod benzeri yeni bir sistem kullanıyor. Light ID ise bilgileri ışığın üzerine yükleyerek kullanıcıların telefonuna gönderiyor.

Yediğimiz yiyecekler vücudumuzda tamamen sindirilemediğinde açığa çıkan hidrojen ve metan gibi gazlar bir süre sonra kanımıza karışıyor. Daha sonra ayrıştırılan bu gazlar nefes aracılığıyla vücuttan atılıyor. Aire adlı bir cihaz, nefesimizdeki gaz bileşenlerini inceleyerek, yediğimiz yiyeceklerin vücudumuzu ne yönde etkilediğini tespit edebiliyor. Böylece kişiye ve sindirim sistemine özel diyetler hazırlanarak kolay sindirim ve sağlıklı beslenme sağlanabiliyor.

Vücudumuzun iskelet ve kas sistemini ağrılardan uzak tutmak için en önemli ayrıntı ‘düzgün duruş’. Özellikle kambur durmak omurgamıza en büyük yükü bindiren hatalarımızdan. İlerleyen vakalarda boyun ve bel fıtıklarına yol açan bu durumu engellemek için Hollandalı Tasarımcı Pauline van Dongen, Fysiopal adında yeni bir ortopedik atlet geliştirdi. Atletteki alıcılar kambur durduğunda giyen kişiyi titreşim yoluyla uyarıyor.

Dünyada 2,4 milyarın üzerinde insan, evinde su ve kanalizasyon tesisatı bulunmadığı için tuvalet ihtiyacını sağlıksız koşullarda gidermek zorunda. Bu durum da ciddi sağlık problemlerine yol açıyor. Daha önce Bill ve Melinda Gates Vakfı tarafından 710 milyon dolarlık yatırım yapılan Nano Membrane Toilet adlı susuz tuvalet projesiyse bu durumu düzeltmek istiyor. ‘Atıkları’ su ve yakıt olarak ayrıştıran tuvalet, suya ihtiyaç duymadan çalışabiliyor. Yakın bir zamanda, daha önce aldığı tüm yatırımların toplamından daha fazla yatırım aldıklarını açıklayan araştırmacılar, bu projeyi öncelikle şehirlerde uygulayıp daha sonra taşraya genişleteceklerini söylüyorlar.

nano-membrane-toilet

Grafik Tasarımcı Emma Lawton 29 yaşında Parkinson hastalığına yakalanmış. Hastalık nedeniyle elleri titremeye başlayınca işlerini de yapamaz hale gelimş. Bu duruma destek olmak isteyen tasarımcı Haiyan Zhang ise elinin titremesini ters titreşim yayarak kontrol altına alan bileklik ile Emma’nın mesleğini tekrar icra edebilmesine olanak sağlamış. Tasarımcının hayatını etkili bir şekilde değiştiren yeni bileklik tüm Parkinson hastaları için umut vaadediyor.

Artık bir yaşam alanını bir IKEA ürünüymüş gibi kısa sürede ve sadece tek bir alan ile inşa etmek mümkün. Çin’in Başkenti Pekin’de sadece birkaç saatte 10 bin Dolar maliyetle ev inşa edildi. Eğitimsiz kişilerin 24 saatte tamamlayabileceği söylenen bu prefabrik ev, üzerine kurulduğu alana göre ferah ve rahat bir kullanım alanı sunuyor. Aynı bölgede bulunan diğer evlerden çok daha ucuza mal edilirken her açıdan efektif yapısı sayesinde içerisinde yaşayanların yaşam standartlarını artırıyor.

Helsinki’yi akıllı şehire dönüştürme konusunda önemli yatırımlar yapan yönetim, vatandaşlarına sunduğu fırsatlarla onların da bu süreçte katkı sağlamasını mümkün kılıyor. Topladığı verileri vatandaşlarla paylaşan yerel yönetimler böylece icatlar ortaya çıkmasını ve sorunların çok daha çabuk çözülmesini sağlıyor. Şehirdeki eski bir enerji santralinin yerine inşa edilen Smart Kalasatama adlı bölge, teknolojik yeniliklerin ilk kez denendiği bir alan olarak kullanılıyor. Bölgede yaşayan 3 bin kişi, geri dönüşüm, yenilenebilir enerji ve israfın engellenmesi konusunda ciddi ilerlemeler kaydetti. Bunlara ek olarak, Helsinki’nin toplu taşıma ihtiyacının bir kısmı, otonom minibüsler tarafından sağlanıyor. Gelecekte bu teknolojilerin şehrin ve ülkenin geneline yayılması hedefleniyor.

Tesla markası altında dünyanın en hızlı elektrikli binek araçlarından birini üreten Elon Musk’ın vakumlu tüp içinde ilerleyen hiper hızlı tren sistemi Hyperloop‘un (Hızyuvar) bir uygulaması da Hindistan’da inşa edilecek. Hedef, mevcut tren sistemiyle 14 saatte alınabilen 800 kilometrelik Mumbai – Nagpur arasını 30 dakikada alabilmek.

Lüks deniz yatları hep devasa, içerisi geniş, yatak odalı, mutfaklı tam bir ev olarak karşımıza çıkar. Super Jet Capsule ise bu konseptten tamamen farklı bir deneyim sunuyor. İşlevselliği, hızı ve konforu hedef alan bir tasarımla birlikte şık bir görüntü de çizen Super Jet Capsule, saatte 129 kilometre hıza kadar çıkabiliyor. Aerodinamik yapısı sayesinde rüzgar direnci ile karşılaşmadan boyutuna göre oldukça yüksek hızlara çıkabilen yat, şimdiden alıcıların ilgisini çekmiş durumda.

21. yüzyıla gireli henüz 16 sene olmuşken dünya 16 sene öncekinden oldukça farklı bir yerde. Araçlarda önceden aranılan unsur tasarım ve güç iken şimdilerde konsept araçlar bile yakıt tasarrufu ve güvenliğe dair düşüncelerle tasarlanıyor. Bu yıl düzenlenen otomotiv fuarları, özel tanıtımlar gibi çeşitli etkinliklerde kullanıcı beğenisine sunulmuş arabalardan seçilmiş en iyi 10 konsept araç bu haberde.

Japon otomotiv devi Honda sadece binek araçlar yapmadığını çeşitli yollarla herkese göstermeye kararlı. Şirket 21. yüzyılın başlarında o güne dek geliştirilmiş en başarılı insansı robot Asimo ile karşımıza çıkmıştı. Şimdilerdeyse yine otomotiv sektörü dışında bir noktada sınırlarını zorluyor. Kendi kategorisinde hız rekorunu kıran Hondajet adlı kişisel uçak, başarısını yenilikçi tasarımı sayesinde başardı. Honda’nın patentli kanat üstü motor kullanan Hondajet, 43 bin feet yüksekliğe çıkarak iki farklı uçuşta saatte 478 mil ve 486 mil hıza ulaşarak iki dünya rekorunu üst üste kırdı.

Honda’nın yeni ürünü Hondajet.

Bir araç satın alırken dikkatinizi genelde görünümü çeker. Consumer (Tüketici) adlı konsept araçsa form ve fonksiyonun en basit seviyede tutup sürüş tecrübesini birebir hissedebileceğiniz bir araç olarak geliştirilmiş. Sade ve ihtişamdan uzak bir siyah araç olan Consumer’ın sürüş ve tanıtım videosu aracın aksine oldukça iddialı. Ama cezbedici mi bilemiyoruz.

Yeni nesil Mercedes’lerin farları tamamen dijitalleşecek. Algılayıcılara bağlı bir araç içi bilgisayar tarafından kontrol edilecek sistem ortamdaki ışığa göre adapte olacak ve trafikteki diğer sürücüleri rahatsız etmeyecek. Ayrıca farlar yola yansıtacağı özel işaretlerle etraflarındaki araç ve yayaları bilgilendirecek.

Son dört senedir borçlanmaya gitmeyen Ford, inovasyon ve sektör rekabeti için geleneği bozmaya karar verdi. Uzun vadeli borçlarına eklenecek 2 milyar Dolarlık bütçenin tamamı sürüş asistanı, internete bağlı ve otonom araçlar gibi gelecek 10 yılın rekabet alanını oluşturacak teknolojilere yatırılacak.

John Deere, 2017’de Fransa’da yapılacak olan SIMA Tarım Ticareti Fuarı’nda tanıtacağı yeni elektrikli traktörünü paylaştı. SESAM (Tarım Makineleri İçin Sürdürülebilir Enerji Tedariği) adlı aracın devasa bir bataryası ve 130 kilowatt’a çıkabilen 2 adet elektrikli motoru mevcut. Traktörün çift motoru üç farklı moda ayarlanabiliyor.

Pistonlar, hareketli iç aksam ve kapsamlı motor yapıları elektrikli binek araçların geliştirilmesiyle yavaş yavaş tarihe karışırken yeni bir haber Türkiye’den geldi. Avrupa’da otobüs üretiminde birinci olan Türkiye, Aselsan ve Temsa işbirliğiyle ilk yerli elektrikle çalışan otobüsü üretti. Sadece 8 dakikada şarj olabilen araç duraklarda dahi doldurulabilecek.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

6 Yorum

  • İşinize olan sayginiza hayranım.En zor günlerde dahi haftanın özetlerini en güzel şekilde hazırlayıp bizleri bilgilendiriyorsunuz.Çok teşekkürler.Okudukça başka bir dünya ve umutlar olduğunu görmek çok iyi geliyor.

  • Bir uzay gemisi hapisanesinde yolları kesişen beş kahramanın hikayesini anlatan Marvel diye başlayan paragrafta hapishane, hapisane olarak yazılmış.

  • “Eğer bir Apple cihazınızı kaybettiğinizde uzaktan ona erişerek bilgilerinizi güven altına alabiliyorsunuz.” cümlesinde eğer ifadesini kaldırmak gerekiyor. Kolay gelsin.

  • Hocam elinize sağlık. En alttaki pagination’ların birer tooltip’i olsa güzel olurdu.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği