Haftanın Özeti: 111

5-11 Aralık 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema / TV / Kültür / Sanat

Kütüphaneler yalnızca kitapların tek sıra dizildiği raflardan oluşan binalardan ibaret değil. Bazen konser salonuna sahip olan, bazen de sergi odalarına sahip olan kütüphaneler, mimarileri tarzlarıyla da farklılaşıyor. Dünyanın dört bir yanından derlenmiş en iyi tasarımlı kütüphaneler listesine göz atalım.

Listedeki örneklerden biri de İstanbul / Beyazıt Kütüphanesi.

Bilgisayarların yaratıcı ve sanatçı yönleri her zaman bir kademe geri plandadır. Bunun başlıca nedeni tasarımcı ve sanatçının kendini ayrı bir yerde konumlandırması olsa da Adobe’nin ARGE birimi ve DCGI’ın ortak çalışmasıyla geliştirilen Skylit adlı uygulama bu konudaki tüm düşünceleri değiştireceğe benziyor. Zira bu çözüm bir sanatçının çizim yöntemlerini kamerayla izleyip başka bir projede taklit edebiliyor. uygulama gelecek vadediyor.

Kişisel bilgisayarlar olmasa insanlık birçok alanda şu andaki konumundan oldukça uzakta olabilirdi. Bildiğimiz anlamda kişisel bilgisayarın öncüsü ve Microsoft’un Kurucusu [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Bill Gates 2016’da okuduğu 20 kitaptan oluşan bir öneri listesini blogunda paylaştı.[/inlinetweet] Başlıklar arasında David Foster Wallace’ın Sicim Teorisi’nden, Amerikanın elektrik ağı tarihini anlatan Gretchen Bakke’nin The Grid’ine kadar çeşitlenen ilginç kitaplar bulunuyor.

Dijital reklam yatırımlarının en büyük dilimlerinden birini alan Youtube yükselen geliriyle hem müzik endüstrisine yatırım yapıyor hem de amatör müzisyenlerin keşfedilmelerini kolaylaştırıyor. Bir yandan da beslendiği bu kaynağı güçlendirmek için refahını paylaşıyor. Resmi blogunda yaptığı açıklamaya göre site sadece son 12 ayda dahi müzik endüstrisine 1 milyar dolar ödemiş.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Apple Müzik abone sayısının 20 milyonu aştığını açıkladı.[/inlinetweet] Spotify ise daha önce 40 milyon aboneye hizmet verdiğini belirtmişti. Her abonenin aylık kabaca 10 Dolar ödeme yaptığını düşündüğümüzde diğer küçük oyuncularla birlikte yıllık 7,2 milyar Dolarlık bir online müzik endüstrisi ortaya çıkıyor. Yukarıdaki haberimizde değindiğimiz Youtube’un 1 milyar Dolarlık aktarımını da hesaba kattığımızda online müzik piyasasının hacmi yılda 8 milyar Doları aşıyor. Korsan ya da ücretsiz müziğe bu kadar kolay erişilebilen bir ortamda bu denli bir büyümeyi muhtemelen kimse tahmin edemezdi.

Müzikseverler piyasanın beklentilerini altüst etmeye devam ediyor. İlk olarak 1940’larda ortaya çıkan ve 1990’ların başında neredeyse durma noktasına gelen plak endüstrisi yeni satışlarla adeta ikinci baharını yaşıyor. Geçtiğimiz hafta Britanya’da satılan plakların toplam değeri 2,4 milyon Sterlin’i bulurken dijital albüm satışları 2,1 milyon Sterlin’de kaldı. Ancak bu rakamları okurken çoğu müzikseverin Spotify ve Apple Müzik gibi internet üzerinden müzik dinleme servislerine abone oldukları için albüm satın almadıklarını da göz önünde bulundurmak gerek. Ayrıca plakların fiyatları, dijital albümlerin 3-4 katı olduğu için aslında dijital albümlerden daha az satan plaklar fiyat karşılaştırmasında üstün çıkıyor.

Rap müzisyeni Fuat Ergin ve elektronik sanatlar yapımcısı Erdem Dilbaz, işaret dili kursuna giderek rapçilerin el hareketlerinin işaret diline olan benzerliğini fark etmiş ve işitme engelliler için rap projesini tasarlamaya başlamışlar. Her ne kadar kursu yarıda bıraksalar da projelerini geliştirmek için ekiplerine yeni isimler eklemişler: birçok engelli projesinde çalışmış gönüllü Ecem Önol Ada, İşaret Dili Eğitmeni Buket Ela Demirel, Dans Eğitmeni İpek Aktaşlı, Video-grafik Tasarımcı Özgür Önürme ve İletişimci Elif Eda Özbek ile bir araya gelmiş. Projenin daha da geliştireceklerini ifade eden ekip, katkısı olabilecek herkesin desteğini bekliyor.

3D yazıcılarla değişik enstrümanlar yapmayı amaçlayan yeni tasarım aleti Printone, yüklenen herhangi bir üç boyutlu cisme kendiliğinden bir hava boşluğu koyarak insanlara da nerelere ağız boşluğu koyacağını ve hangi notaları kullanmak istediklerini seçtirerek kolayca enstrüman tasarlamalarına olanak sağlıyor.

Google, Google Play’deki popüler içerikleri inceleyerek 2016’nın en popüler filmlerini belirledi. Listede Captain America: Civil War, Deadpool ve Batman v Superman gibi süper kahraman filmlerinin yanı sıra Star Trek Beyond ve yeni Bond filmi Spectre gibi aksiyon filmleri de yer alıyor. New York Times’ın da kendi eleştirmenleri tarafından yayınlanan listelerinde baş sıralarda Moonlight ve O.J.: Made in America ortak olarak yer alıyor. Her iki liste de yılın en iyilerini bir araya getirirken geçtiğimiz yıldan film tavsiyesi almak isteyen sinefiller için iyi bir kaynak sunuyor.

Her filmin açılış jeneriği mutlaka sıkıcı akan yazılardan oluşmaz. Birbirinden farklı ve etkileyici 10 örneğe bakalım.

Bir uzay gemisi hapishanesinde yolları kesişen beş kahramanın hikayesini anlatan Marvel çizgi romanı Guardians of the Galaxy 2014 yılında beyazperdeye uyarlanmıştı. İlk filmin gördüğü ilgi, geçen sene bir devam filmi kararı alınmasını sağlamıştı. Serinin 2017’de vizyona girecek ikinci filmi için yeni bir fragman yayınlandı.

7 Temmuz’ 2017’de vizyona girecek Spider-Man: Homecoming filminin ilk fragmanı yayınlandı. Marvel evreninden Iron Man gibi tanıdık karakterleri de barındırmasıyla dikkat çeken video aynı zamanda Michael Keaton gibi usta isimlerle Martin Starr gibi sevilen oyuncuları buluşturuyor.

George Lucas’ın gerçek olaylardan ilham alarak yarattığı muhteşem sinema evreni Star Wars, Rogue One adlı yeni filmiyle vizyona giriyor. 1977’deki ilk filmden bu yana büyük bir hayran kitlesi yaratmış film, izleyicilerden önce film eleştirmenleriyle buluştu. 28 dakikalık ön gösterim için ‘muazzam’ ifadesini kullanan izleyiciler, filmin ‘oldukça cesur’ olduğunu ifade ettiler. Star Wars fanlarına sadece ‘Star Wars’ demek bile onları heyecanlandırıyorken bu tepkiler şaşırtıcı olmasa gerek.

Fikir ve katkılarınızı lütfen yorumlarınızda paylaşın. Hepinize iyi haftalar!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.
Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

6 Yorum

  • İşinize olan sayginiza hayranım.En zor günlerde dahi haftanın özetlerini en güzel şekilde hazırlayıp bizleri bilgilendiriyorsunuz.Çok teşekkürler.Okudukça başka bir dünya ve umutlar olduğunu görmek çok iyi geliyor.

  • Bir uzay gemisi hapisanesinde yolları kesişen beş kahramanın hikayesini anlatan Marvel diye başlayan paragrafta hapishane, hapisane olarak yazılmış.

  • “Eğer bir Apple cihazınızı kaybettiğinizde uzaktan ona erişerek bilgilerinizi güven altına alabiliyorsunuz.” cümlesinde eğer ifadesini kaldırmak gerekiyor. Kolay gelsin.

  • Hocam elinize sağlık. En alttaki pagination’ların birer tooltip’i olsa güzel olurdu.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği