Haftanın Özeti: 103

10 – 16 Ekim 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

Belgrad’da gerçekleşen 2016 Counter-Strike: Global Offensive Milli Takımlar Şampiyonası’nda final karşılaşmasına çıkan Türkiye, Arjantin’i yenerek Dünya Şampiyonu olma başarısını gösterdi (Ders çalışacağınıza biraz oyun oynayın).

csgoturkey2

Sosyal medya analiz platformu BoomSocial verileri ile hazırlanan SocialBrands, 16 binden fazla sosyal medya hesabını mercek altına aldı. Ekim ayı puanlarına göre sosyal medyanın liderleri Mavi, Zen Pırlanta ve Mercedes-Benz Türkiye.

socialbrands

Bugüne dek pek çok başarılı şirkete gelişim aşamasındayken yatırım yapıp bu şirketlerin başarısından kendisine pay çıkaran SoftBank, teknoloji şirketlerine yaptığı yatırımları genişletmek için Suudi Arabistan ile ortak bir yatırım fonu oluşturdu. SoftBank Vision Fund adı verilen yatırım fonuna SoftBank en az 25, Suudi Arabistan ise en az 45 milyar dolar yatırım yapacak. Diğer katılımcılarla yatırımların 100 milyar dolara ulaşabileceği belirtiliyor. Suudi Arabistan’ın ekonomisinin gelir kaynaklarını çeşitlendirmek için petrol dışında sektörlere yatırım yapmak istediği ifade ediliyor.

7a94b263-2e6c-42aa-9488-8f0bdbdf4936

Fransız taksiciler Uber‘in gelip müşterilerini çalmasından oldukça rahatsız olmuş ve ülkede geniş çaplı eylemler düzenlemişti. Fransız hükumeti de taksicilerin çağrısını cevapsız bırakmayarak ülkedeki taksicileri birbirine bağlayan ve internet üzerinden taksi çağırmayı sağlayan Le Taxi uygulamasını geliştirdi. Uygulama Uber’de olduğu gibi müşterinin konumunu taksiciye göndermesini sağlıyor ancak ödemelerin nakit olarak yapılması gerekiyor.

Google (Kaliforniya ofisi) Google Asistant’ı geliştirmek için Doodle Team ekibine yaratıcı yazarlar arıyor. ‘Diyalog ve kullanıcı etkileşimi için metin yazarlığı’ olarak tanımlanan iş (aralarında Türkçe’nin olmadığı) 11 dilden birini mükemmel düzeyde bilmeyi (ve yazmayı) gerektiriyor.

google

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]HP, önümüzdeki 3 yıl içinde 3 ile 4 bin arası çalışanının işine son vereceğini açıkladı[/inlinetweet]. Yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında yapılacak toplam yatırımın 500 milyonu bulabileceği düşünülüyor. Yazıcı ve PC üretiminde uzmanlaşan şirket yeni dönemde 3 boyutlu yazıcı teknolojisine odaklanacak.

hp_big

Amazon’un taze müzik servisi Amazon Music Unlimited (Amazon Echo sahipleri için) aylık 3,99 dolarlık abonelik ücretiyle 9,99 modelini benimseyen Apple ve Spotify’a meydan okuyor. Müziğinizi Amazon Echo dışında da dinlemek isterseniz ve Prime üyesiyseniz 7,99 dolar, değilseniz 9,99 dolar ödemeniz gerekiyor.

https://youtu.be/sbgf_yd6U-o

Konuya yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre Netflix merakla beklenen çevrimdışı izleme özelliğini (masaüstü ve mobil için) yıl sonunda sunmaya hazırlanıyor. Özellikle uzun yolları katlanılır kılması beklenen seçeneğin sadece Netflix Originals için sağlanması bekleniyor.

netflix-streaming-isnt-full-1080p-hd-in-some-brows_rssp_1920

YouTube, YouTube şöhretlerini reklamverenlerle buluşturan girişim FameBit’i satın aldı. Platformun şimdilik ayrı olarak çalışmaya devam edeceği ve reklam ilişkileri için kullanımının zorunlu tutulmayacağı açıklandı. 2015 yılında Twitter’ın satın aldığı Niche ve 2016 başlarında da The New York Times tarafından satın alınan HelloSociety isimli girişimler de tıpkı FameBit gibi sosyal medyada etki sahibi olan kişilerle markaları buluşturuyordu.

famebit-1200x605

Twitter bir süredir satılma ihtimali ve alıcı adaylarının bir elin parmağını geçmemesi gibi konularla anılıyor. Konuya yakın kaynaklar ise online yazılım sitesi SalesForce’un Twitter’a talip olduğunu ancak CEO Jack Dorsey’in satış için Twitter’ın ayrı bir şirket olarak hayatını sürdürmesi, SalesForce bünyesine katılmaması ve misyonunu kaybetmemesi gibi şartları olduğunu belirtiyor.

twitter-03-HD-wallpaper

Atari’nin kurucusu ve modern video oyunlarının babası Nolan Bushnell şirketlerin ticari kullanımına özel bir sanal gerçeklik platformu ile dönüyor. Modal VR, lazerle nişan alma oyunları için değişebilen ortamlar ya da sanal turizm gibi gerçek boyutlu ve büyük ölçekli sanal gerçeklik deneyimleri sunacak.

modal-vr-930x547

Facebook’un uzun süredir kendi içinde kullandığı ve bugüne dek 1.000 kadar şirketle anlaşarak onların da kullanımına sunduğu Workplace versiyonu artık tüm şirketler tarafından kullanılabilecek. Normal Facebook’un sadece iş arkadaşları ile iletişim için kullanılabilen versiyonu şeklinde tanımlayabileceğimiz Workplace, çalışanların daima iletişim halinde kalması ve projeler hakkında görüşebilmesi için kullanılacak.

workplace-1200x915

Türkiye haftaya en çok kullanılan bulut depolama servislerinden Dropbox, Google Drive ve açık kaynaklı yazılım platformu GitHub’a erişemeyerek başladı. Erişim engeli kararının RedHack tarafından ele geçirilip Google Drive, Dropbox ve GitHub’da tutulan özel yazışmalarla (e-postalarla) ilgili olduğu tahmin ediliyor. 10 Ekim itibarıyla her üç platform da erişime açılmış olsa da yasağın sebebine ilişkin resmi bir açıklama yapılmamış olması internet kullanıcıları ve aktivistler tarafından yoğun şekilde eleştiriliyor. Archive.org için uygulanan erişim engeli ise hala kaldırılmış değil. (Bonus: Hiç bilmeyenler için Github’ın kapatılması olayı)

google-drive-dropbox

Geçtiğimiz dönemde Türkiye kaynaklı bazı e-postaları açıklayan Wikileaks‘in bu e-postalarla birlikte, 33 bin civarında zararlı dosyayı da sitesine yerleştirdiği iddia ediliyor. Bulgar araştırmacı Dr. Vesselin Bontchev siteyi kullananların bilgisayarlarına virüs bulaştırmaya bir tık uzaklıkta olduğunu söylerken, sitenin editörü Julian Assange, Wikileaks üzerinden virüs bulaşması ihtimalinin diğer sitelere göre daha fazla olmadığı açıklamasında bulundu.

ct-wikileaks-julian-assange-october-surprise-20161004

Cep telefonlarından sonra Apple Watch’ın da İngiliz Kabinesi görüşmeleri esnasında kullanılması yasaklandı. Cihazların Ruslar tarafından hack edilmesinden ve dinleme cihazı olarak kullanılmasından endişe ediliyor.

apple-watch-6_1

Gazeteci Brian Krebs’in web sitesine yapılan DDoS saldırılarında tablonun sanılandan ağır olduğu ortaya çıktı. Son olarak kaydedilen, saniyede 665 gigabit’lik yeni saldırı ile Mirai botnetinin yalnız çalışmadığı anlaşıldı. Kolaylıkla tahmin edilebilen kullanıcı adı ve şifrelere sahip şeylerin interneti cihazları ile yapılan bu ciddi saldırıda yer alan ikinci büyük aktör tespit edilmeye çalışılıyor.

Cyber Attacks

Hack edilemeyen bir telefon mümkün mü? Hayır, değil. Cebinizde taşıdığınız telefon 20 yıl öncenin süper bilgisayarlarından daha karmaşık bir yapıya sahip ve bir sistemin karmaşıklaştığı ölçüde tehlikelere açık hale geldiği sır değil. Milyonlarca kod satırı, (kimi aynı zamanda hacker olan) milyonlarca yazılımcı tarafından geliştirilmiş (ve güvenlik bakımından mükemmel olmayan) yüzlerce uygulama ile dünyanın çeşitli noktalarında bulunan şirketlerce (yine güvenlik açıklarından muaf olmaksızın) geliştirilmiş çipler… Bu durumda biri size (bugün anladığımız şekilde bir telefon için) kırılamayan şifrelerden, hack edilemeyen sistemlerden bahsederse ya meseleden habersizdir ya da dolandırıcıdır. ‘Demedi’ demezsiniz.

hack

Arizona Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Profesörü Hsinchun Chen, online hırsızlık tehlikesine karşı daha temkinli olmak için altı basamaklı bir korunma yöntemi öneriyor:

  • Çok faktörlü kimlik doğrulama yöntemleri kullanın.
  • Şifre yerine parmak izi kullanın.
  • Birden fazla şifreniz olsun ve sık sık şifrenizi değiştirin.
  • Antivirüs yazılımlarını sık sık güncelleyin.
  • Bankacılık işlemleri ya da alışveriş için güvenli bir bilgisayar kullanın.
  • Kimliğinizi belirsiz hale getirin.

internet-computer-security

Birleşik Krallık’ta ulusal elektrik şebekesi ilk kez veri aktarımı için kullanıldı. Sanal güç merkezlerinin oluşturulmasına doğru atılan bu adımla yakın gelecekte sayısız ev ve iş yerinin elektriği daha akıllı (verimli) kullanmasının önü açılmış oldu. Yeni teknoloji sayesinde tüketiciler cihaz bazında elektrik tüketim takibi yapabilecek. Bunun tasarruf bilincini kuvvetlendirmesi bekleniyor.

internet-of-things-1200x800

Netflix‘in yeni üye sayısı git gide azalıyor ve şirketin giderleri sürekli artıyor. Bir süre sonra kar edemez hale gelecek olan şirketi satın almak için büyük şirketlerin devreye gireceği iddia ediliyor. Bu şirketler arasında Disney, Apple ve Amazon ön plana çıkıyor. İçeriği bir yan ürün gibi sunarak müşterileri kendisine çekmek için kullanan bu şirketler için Netflix’in kar etmemesi sorun olmayacak. Bu sebeple Netflix’in eninde sonunda satın alınacağı düşünülüyor.

netflix-awakens1

Fiziksel dünyanın aksine sanal alemde oluşturulan her şey sonsuza dek saklanabiliyor. Bu da ölümden sonra sosyal medya hesaplarımıza ne olacağı sorusunu akla getiriyor. Hesaplarınızın silinmesini ya da bir yakınınız tarafından kontrol edilebilmesini isteyebilirsiniz. Ölümden sonra da hesaplarınızı aktif tutmak istiyorsanız bazı yeni girişimler sizin yerinize, sizin tarafınızdan eğitilmiş bir yapay zeka yerleştirmek için oldukça hevesli.

4288

İstenmeyen e-postalardan arınmış, tertemiz bir gelen kutusu pek çoğumuzun hasretini çektiği bir görüntü. FreeYourInbox ile siz de posta kutunuza giren her nevi istenmeyen posta için kurallar oluşturabilir ve e-postalarınızı zaman kaybetmeden yönetebilirsiniz. Yıllık 15 dolar olan servis şimdilik yüzde 50 indirimli olarak sunuluyor.

spam-email-1200x567

Android tabanlı Türkçe sesli mobil asistan CEYD-A kullanıcılar tarafından eğitiliyor. Web sitesi üzerinden kullanıcıların yaptığı (ve bugüne dek 170 bini bulmuş) komut girişleriyle gün geçtikçe gelişen asistan, sadece Türkçe destekli olmasına rağmen 51 bini aktif olmak üzere 1 milyon 460 bin kullanıcıya sahip. CEYD-A’nın yapabildiği işlemlerin listesine ulaşmak ya da komut girişi yaparak gelişimine katkıda bulunmak isterseniz web sitesine göz atabilirsiniz.

‘Girişimciliği kitaplardan ve videolardan öğrenebilirim.’ ‘Sadece bilgisayar bölümü mezunları girişimci olabilir.’ ‘Başarılı start-up’lar için bir garaj ve yoğun bir beyin fırtınası yeterlidir.’ ve daha niceleri… Girişimciliğe dair yanlış bildiğimiz temel konular neler? Dr. Zafer Akıncı start-up denince akla gelen başlıkların eğrisine / doğrusuna ilişkin notlarını derlemiş.

silicon-1200x675

Kullanıcıların kilo vermesine yardımcı olmak için geliştirilen Lose It adlı uygulama artık alınan kalorileri de doğru bir şekilde hesaplamaya yardımcı oluyor. Lose It yemeğin fotoğrafının çekilmesi ile kalorisini hesaplayabiliyor. Snap It özelliği sayesinde kullanıcılar aldıkları kaloriyi kolayca hesaplayıp yine uygulamanın içinden bu kalorileri nasıl yakabileceklerini planlıyorlar.

Dijital göçebelerin ve bağımsız çalışanların en uygun çalışma mekanlarını ve laptop dostu kafeleri keşfedebilmelerini sağlayan SpareDesk ile çalışmak istenen mekanda masa ayırtmak da mümkün.

sparedesk-1071x1200

Sıradaki sayfa: Sıradışı tasarımlar, inovatif ürün, araç ve hizmetler.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği