SoftBank ve Suudi Arabistan’ın beklenmedik ortaklığı

Japon telekomünikasyon devi SoftBank ve Suudi Arabistan tüm dünyada teknoloji şirketlerine yatırım yapmak için 100 milyar dolarlık yatırım fonu kurdu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Japon SoftBank şirketi, imzaladığı büyük anlaşmalarla, en cesur teknoloji şirketlerinden birisi unvanını çoktan elde etti. Holding şimdi de Suudi Arabistan’ın yardımıyla dünyanın en büyük teknoloji yatırımcılarından biri olmayı hedefliyor.

Perşembe günü yapılan açıklamada şirketin, dünya çapında teknoloji şirketlerine 100 milyar doları bulan yatırımlar yapmak için yeni bir yatırım fonu oluşturacağı ifade edildi. SoftBank Vision Fund adı verilen yatırım fonuna önümüzdeki 5 yıl boyunca SoftBank en az 25 milyar dolar Suudi Arabistan ise en az 45 milyar dolar yatırım yapacak. Yeni partnerlerle fonun boyutu, 100 milyar dolarlık üst limite kadar ulaşabilir.

Softbank’ın yurt dışı yatırımları meşhur

SoftBank ve milyarder kurucusu Masayoshi Son‘un şirketi tüm dünyaya açma kararı cesurca alınmış bir karar. Japonya’daki telekomünikasyon ağı ve ABD’de hizmet veren GSM şirketi Sprint’i satın alması ile bilinen şirket daha önce de dünyanın çeşitli bölgelerinde yatırımlarda bulunmuş ve bazı şirketleri bünyesine katmıştı.

Şirket, diğer şirketleri satın almaktansa yatırım yaparak daha başarılı oldu. En başarılı yatırımlarından birisi, Alibaba Group‘a verdiği erken destekti. Bu sayede, Alibaba bir e-ticaret devi haline geldiğinde SoftBank de bu başarıdan payını almış oldu.

Temmuz’da SoftBank, ürünleri iPhone’lar ve bazı drone’larda da kullanılan Britanyalı çip tasarımcısı ARM‘i 32 milyar dolara satın alma konusunda anlaşmaya varmıştı. Şirket ayrıca Çinli araç paylaşım uygulaması Didi’ye ve biyomühendislik şirketi Zymergen’e de yatırımlarda bulunmuştu.

Şirketin kurucusu Masayoshi Son “Softbank Vision Fund’ın kuruluşu ile birlikte tüm dünyada teknoloji şirketlerine yaptığımız yatırımları artırabileceğiz. Önümüzdeki 10 yıl içinde SoftBank Vision Fund teknoloji sektöründeki en büyük yatırımcı olacak” diyerek bu alanda ne kadar iddialı olduklarını gözler önüne serdi.

Suudi Arabistan ekonomisini çeşitlendirmek istiyor

SoftBank’in ortağı Suudi Arabistan ise şimdiye dek teknoloji yatırımı konusunda daha büyük adımlar attı. Krallık Haziran ayında Uber’e 3,5 milyar dolar kaynak ayırarak Silikon Vadisi’nin göz bebeği şirketin en büyük ortaklarından biri oldu ve şirketin yönetim kurulunda yer alma hakkını elde etti.

Suudi Arabistan’ın, SoftBank Vision Fund’a yapılan yatırımda da ilk sırada yer alan Kamu Yatırımı Fonu son dönemde yatırımlarını petrolden farklı bir alana yöneltmek istiyordu. Ülkedeki devlete ait petrol üreticisi Aramco‘nun önümüzdeki birkaç yıl içinde halka arzı ile birlikte krallığın fonunun 2 trilyon doların üzerine çıkması bekleniyor.

Ülkenin varis prensi ve Kamu Yatırımı Fonunun yöneticisi olan Prens Muhammed bin Salman “Kamu Yatırım fonu, yurt içinde ve yurt dışında yaptığı yatırımlardan uzun vadede önemli finansal gelir elde etmenin yanı sıra krallığın 2030 vizyonu dahilinde farklı kaynaklardan beslenen bir ekonomi oluşturma stratejisini de desteklemeye odaklanmış durumda.” şeklinde konuştu.

SoftBank Vision Fund, şirketin stratejik finans direktörü Rajeev Misra tarafından yönetilecek ve merkezi Britanya’da bulunacak. İki eski yatırım bankacısı Nizar al-Bassam (eski Deutsche Bank çalışanı) ve Dalınç Arıburnu (eski Goldman Sachs çalışanı) da SoftBank’ın yeni girişimine dahil olacak.

Kaynak: New York Times

Bugüne dek pek çok başarılı şirkete gelişim aşamasındayken yatırım yapıp bu şirketlerin başarısından kendisine pay çıkaran SoftBank, teknoloji şirketlerine yaptığı yatırımları genişletmek için Suudi Arabistan ile ortak bir yatırım fonu oluşturdu. SoftBank Vision Fund adı verilen yatırım fonuna SoftBank en az 25, Suudi Arabistan ise en az 45 milyar dolar yatırım yapacak. Diğer katılımcılarla yatırımların 100 milyar dolara ulaşabileceği belirtiliyor. Suudi Arabistan'ın ekonomisinin gelir kaynaklarını çeşitlendirmek için petrol dışında sektörlere yatırım yapmak istediği ifade ediliyor.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği