Haftanın Özeti: 103

10 – 16 Ekim 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

Bu ay içinde hem üçüncü çeyreğe dair rakamları hem de Tesla ve SolarCity ortaklığıyla geliştirilen güneş enerjili çatı projesini açıklayacak olan Tesla, 17 Ekim’e yeni bir açıklama daha sıkıştırdı. Elon Musk‘ın Twitter’dan duyurduğu açıklamanın hangi ürün hakkında olacağı bilinmiyor ancak şirketin evlerde güneş enerjisini depolamak için kullanılacak Powerwall ve Powerpack adlı ürünleri tanıtabileceği düşünülüyor. Tanıtılacak ürün Tesla otomobillerin otomatik pilotu Autopilot’ın yeni sürümü de olabilir.

‘Müzikle havaya girmek’ ifadesini hepimiz için daha anlaşılır kılan bu havada duran bulut şeklindeki hoparlör, masa ve duvarlarda yarattığı masalsı ambiyansla öne çıkıyor. Tozlandığında nasıl temizleneceğini düşünüyorsanız, yalnız değilsiniz.

Yer çekimine meydan okuyan şeylere karşı beslediğimiz hayranlığın bir başka ürünü olan MAG-LEV Audio isimli bu pikap için ise müziğin ‘yükseltici’ etkisinden ilham alınmış. ‘Havada duran havalı cihazlar’ yeni trend diyebilir miyiz?

İzmir 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü mezunu Efil Türk’ün minimalist stüdyosu ilk meyvesini verdi. Reçine bazlı 3 boyutlu Geometrik Yapboz 540 adet el yapımı parçadan oluşuyor. Kristal epoksi adı verilen reçine türü ile sağlamlaştırılan parçaların oluşturduğu bütün, sıradan kağıt yapbozları acıklı gösteren kalitesi ve duvarınıza stil kazandıracak estetiğiyle öne çıkıyor.

efil-turk-geometrical-puzzle-10-1200x584

General Electric ve Amazon Dash Replenishment işbirliği ile geliştirilen bulaşık makinesi, ilk kurulumun ardından evdeki bulaşık makinesi tabletlerinin miktarını takip ediyor ve azaldığında Wi-Fi ile Amazon’a bağlanarak, kullanıcının hesabı üzerinden sipariş veriyor. Böylece evde asla bulaşık deterjanı bitmiyor ve müşteriler her seferinde deterjan için alışveriş yapmak zorunda kalmıyor.

screen-shot-2016-10-10-at-3-28-27-pm

Tamamen otonom araç üretmeyi beklemek yerine otonom sürüş teknolojilerini teker teker araçlarına entegre etmek Delphi’ye yaradı. Radar sistemleri ve kameralar gibi çarpışma karşıtı aktif güvenlik ekipmanlarının satışının bu yıl sonuna kadar şirkete 350 milyon dolar getirmesi bekleniyor. CEO Kevin Clark yeni teknolojilerden gelen karın yıllık yüzde 50 oranında artarak süreceğini tahmin ediyor. BI Intelligence’ın raporuna göre 2020 yılına kadar 10 milyon otonom araç trafikte yerini almış olacak.

autonomous

Kısa menzil endişesi pek çok elektrikli araç üreticisinin önceliğe aldığı bir meseleyse de kimi modeller bu tip kullanıma özel olarak geliştirilmeye devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde kısa mesafe şehir içi seyahat araçları Renault Twizy ve Microlino’nun yanına kitle fonlama hedefini tutturan İsveçli girişim Uniti de eklendi. Uniti 2017 yılı sonuna kadar minik elektrikli araba prototipini üretmiş olacak.

uniti-1000x563

Maserati 2019’da elektrikli aracını sunmaya hazırlanıyor (ve bu aracın Tesla modelleri ile uzaktan yakından alakası olmaması için elinden geleni yapacak gibi görünüyor). Her şeyden önce üst segment araçlar üreten markanın, Tesla’nın ulaşılabilirlik odaklı modellerini ve teknolojisini ‘küçümsediği’ söylenebilir. Mühendislik departmanı yöneticisi Roberto Fedeli, EV pazarına diğer lüks araç üreticilerinden daha sonra giriş yapacak olmanın ‘çok farklı’ bir yaklaşımı şart kıldığını belirtiyor. Yani Maserati elektrikli araç yarışında sadece Tesla’ya karşı değil, denklerine karşı da fark yaratmayı hedefliyor. Merakla bekliyoruz.

maserati-symbol-1200x750

BMW, geleceğin otonom dünyasında sürücülere bir kaçış imkanı sağlayacak, manuel kullanımlı bir motosiklet tasarladı. Kuruluşunun 100. yılı şerefine tasarladığı Vision Next 100 araçlarına bir yenisini daha ekleyen BMW, geçmişten aldığı ilhamla geleceğin tasarımını oluşturdu. BMW Motorrad Vision Next 100 adı verilen araç, motosiklet kullanımının tüm güvenlik risklerini ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Devrilmeyi önleyecek şekilde denge teknolojisiyle donatılan motorda kask yerine sadece bir gözlük takmak yeterli oluyor. Bu gözlük aynı zamanda gösterge paneli işlevi görüyor.1366_2000-1200x800

Honda ve Kabuku kısa mesafe (şehir içi) kargo teslimatları için kullanılmak üzere, ‘3D yazıcılarda basılabilir‘ gövdeli ve elektrikli bir araç üretti. 11 kW’lık bir motorla saatte 70 km. hıza ulaşabilen Micro Commuter, 3 saatlik kısa ve 7 saatlik uzun olmak üzere iki şekilde şarj edilmeye uygun bir pile sahip.

honda-kabuku-3d-printed-micro-commuter-delivery-vehicle-1-1000x641

Özel otomobiller üreten ve otomotiv uzmanlarını bir araya getiren Rinspeed‘in geliştirdiği Oasis adlı yeni otomobil konseptinin ilk görselleri ile birlikte bazı ilginç özellikleri de açıklandı. Oasis kendi etrafında neredeyse sıfır derecelik bir açıyla dönebiliyor. Konforlu bir şekilde tasarlanan iç kısmında televizyon ve çiçek bahçesi gibi zenginleştirici bileşenler mevcut. Oasis yolcu taşımanın dışında, ısıtılıp soğutulabilen şifreli çekmecesi sayesinde yemek ve paket teslimatı da yapabiliyor.

rinspeed_oasis_front_render-890x644-1

Bu yılın Paris Motor Fuarı ziyaretçileri Opel standında bir sürprizle karşılaştı: Beyin gücü ile çalıştırılabilen bir Opel Astra. Opel Mind adı verilen teknoloji, beyin dalgalarını ölçen ve Bluetooth aracılığıyla otomobille iletişim kurabilen bir başlık ile çalışıyor.

Doğa sporlarını ve işine bisikletle gitmeyi seven İsveçli bir tasarım mühendisi memleketinin bisiklet dostu olmayan havası sebebiyle elektrikli ve dört tekerlekli bir kış bisikleti tasarlamak durumunda kalmış. Sağlık ve çevre dostu PodRide bir bisikletin pratikliğine ve bir otomobilin görünürlüğüne sahip.

330 yolcu kapasiteli bir Boeing 787 özel jete dönüştürülürse neye benzer? 223 metrekarelik iç mekanında en fazla 40 kişinin konaklamasına izin veren Dreamliner, ismi açıklanmayan Asya merkezli bir şirket için Kestel Havacılık Yönetimi tarafından modifiye edilmiş. İç mimari  ve mühendislik çalışmaları 1 yıl süren lüks projenin malzeme üretimi ve uygulama süreci de 1 yıl sürmüş. Liste fiyatı 224,6 milyon dolar olan Boeing 787 BBJ’ye yapılan bütün bu modifikasyonların bedeli ise 100 milyon doları buluyor. Toplayınca daha da düşündürücü bir hal aldığı için böyle bıraktık.

boeing-787-bbj-kestrel-1200x779

Uykusuzluk dünya genelinde milyonlarca yetişkini etkileyen ciddi bir sorun. Bu durumla mücadeleyi rüyalar üzerinden yürütmeyi hedefleyen iBand+, kullanıcıların ‘bilinçli rüya’ görmelerini sağlayarak daha kolay uykuya dalmalarını ve daha iyi bir uyku deneyimi yaşamalarını hedefliyor. ‘Rüyalar en iyi ve orijinal VR deneyimleridir.’ diyen iBand+ ekibi ‘bilinçli rüya’ların sanatsal yaratıcılık, problem çözüm kabiliyeti ve dil becerisi için de olumlu etkiye sahip olduğunu iddia ediyor.

Bedeni ne kadar yorgun olursa olsun beyninin aktivitesi gecenin karanlığıyla durulmayanlar uykuya dalmak için ‘beyaz gürültü’ adı verilen seslere ihtiyaç duyabilirler. Bunun da yeterli olmadığı çok daha karmaşık uykusuzluk sorunları için geliştirilen Dreampad Entegre Dinleme Sistemi ise müziği doğrudan beyne ileten özel bir teknolojiye sahip. Aslında otizmli çocuklar için geliştirilen bu terapik aracın çalışma prensibi müziği titreşimlere çevirerek iç kulak aracılığıyla sinir sistemine yönlendirmek olarak özetlenebilir.

dreampad-e1472219874940-960x640

Miguel Chevalier’ın Paris’te bulunan 16. yüzyıl tarihli Saint-Eustache Kilisesi’nin tavanına yansıttığı dijital takımyıldızlar evreni, VR (sanal gerçeklik) ile gotik mimarinin alışılmadık birlikteliğinin etkileyici bir örneği olmuş.

miguel-chevalier-voutes-celestes-nuit-blanche-saint-eustache-paris-designboom-01-818x545

 

Sıradaki sayfa: Sinema, TV ve kültür/sanat dünyasına ait gelişmeler.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği