Online hırsızlıktan korunmanın yolları

Yönetim Bilişim Sistemleri Profesörü Hsinchun Chen, hem gerçek hem sanal dünyadaki hırsızların çoğunun kolay lokma olan insanları hedef aldığını belirtiyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Akşam vakti park edilmiş üç tane bisiklet düşünün. İki tanesi çelik kilitlerle, birisi ise zincirle bağlanmış. Bir hırsız bunu gördüğünde, sadece iki dakika içinde 15 liralık bir kesici yardımıyla, zincirle bağlanmış bisikleti çalabilir. Çalan kişi ertesi gün bisikletleri satmak üzere karanlığa karışırken kimsenin bu olaydan haberi bile olmaz.

Bisiklet hırsızı ile online hırsızlık yapan kişilerin ortak bir noktası var: Her ikisi de kolay lokmaları hedef alır. Arizona Üniversitesinde çalışan Yönetim Bilişim Sistemleri Profesörü Hsinchun Chen, “Online hırsızlık söz konusu olduğunda güvende olmanızın tek sebebi kolay lokma olan diğer kullanıcılardır.” diyor.

Chen, aralarında Rusya, Çin ve ABD gibi ülkelerden çetelerin bulunduğu uluslararası hacker gruplarını araştırmak için ‘Hacker Web‘ adlı bir proje yönetiyor. Ulusal Bilim Kurumu tarafından yürütülen bu proje 5,4 milyon dolar değerinde. Chen aynı zamanda Arizona Üniversitesinin Yönetim Bilişim Sistemleri bölümündeki siber güvenlik lisansüstü programında da dersler veriyor. Siber güvenlik alanındaki 27 yıllık tecrübesinin ardından Chen “siber güvenliği bir zincir olarak düşünürsek siz ancak en zayıf halkanız kadar güçlüsünüz” diyor. Chen, online hırsızlığa karşı daha güvenli olmanızı sağlayacak 6 öneri sunuyor:

1. Çok faktörlü kimlik doğrulaması kullanın

Çok faktörlü kimlik doğrulaması kullanıcılara 2 ya da daha fazla kişisel bilgi sorarak hacker’ların kişisel bilgilere ulaşmalarını zorlaştırıyor. Bu yöntem ATM’lerde senelerdir kullanılıyor, zira para çekmek için hem kartımızın olması hem de PIN girmemiz gerekiyor. Online ortamdaki çok faktörlü kimlik doğrulama yöntemi ise nispeten yeni bir seçenek.

2. Şifre yerine parmak izi kullanın

Bu yöntem yeni çıkan iPhone’larda veya çeşitli mobil bankacılık uygulamalarında mevcut. Chen, “Eğer şifre yerine parmak izi kullanma imkanınız varsa onu kullanın. Parmak izinin de sahtesini yapmak mümkün ama yine de şifre çalmaktan çok daha zor bir yöntem.” diyor.

3. Birden fazla şifreniz olsun ve sık sık değiştirin

Eğer hala bilgisayarınızda şifre olarak ‘password’ kelimesini kullanıyorsanız sizin için umut kalmamış olabilir. Çoğu kişi şifrelerini oluştururken büyük harf küçük harf noktalama işareti ya da rakamlar kullansa da birçok insan şifrelerini yeterince sık değiştirmiyor. Her birkaç ayda bir şifrelerinizi değiştirmeye özen gösterin, ve farklı hesaplar için farklı şifreler kullanın.

4. Antivirüs yazılımlarınızı sık sık güncelleyin

Yeni virüsler ortaya çıktıkça antivirüs yazılımları da bunları engelleyecek şekilde güncelleniyor. Güncellenmeyen antivirüs yazılımları bir süre sonra işe yaramaz hale gelecektir.

5. Bankacılık işlemleri ya da alışveriş için tek bir bilgisayar kullanın

“Bilmediğiniz her bilgisayardan hemen oturum açmayın.” diyen Chen online bankacılık ve alışveriş için en sağlıklısının tek bir güvenli bilgisayar kullanılması olduğunu söylüyor. Ayrıca bu gibi işlemleri akıllı telefonunuzdan yapmaktan kaçının zira akıllı telefonlar hacklenme konusunda çok daha savunmasız.

6. Suları bulandırın

Chen, “İnternetteki kimliğinizi gizlemenin yollarını arayın. Örneğin birden fazla e-posta adresi kullanın. Eğer birden fazla e-posta adresiniz olursa asıl kimliğiniz belirsiz hale gelir. Böylece hacker’ların işi daha da zorlaşır.” diyor.

Kaynak: Arizona Üniversitesi

Arizona Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümü profesörlerinden Hsinchun Chen, online hırsızlık tehlikesine karşı daha temkinli olmak için altı korunma yöntemi öneriyor:

  1. Çok faktörlü kimlik doğrulama yöntemleri kullanın
  2. Şifre yerine parmak izi kullanın
  3. Birden fazla şifreniz olsun ve sık sık şifrenizi değiştirin
  4. Antivirüs yazılımlarını sık sık güncelleyin
  5. Bankacılık işlemleri ya da alışveriş için güvenli bir bilgisayar kullanın
  6. Kimliğinizi belirsiz hale getirin

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği