Haftanın Özeti: 91

18 – 24 Temmuz 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

  • Twitter’ın meşhur hesap onaylama işareti ‘mavi tik’i edinmek artık daha kolay. Twitter blogundan yapılan açıklamaya göre hesap onaylama talebi artık internet üzerinden gerçekleştirilebilecek. Böylece kullanıcılar gerekli formları doldurmak ve toplumda belirli bir etki yarattıklarını kanıtlamak kaydıyla hesap onayı talebinde bulunabilecek. Geliştirmenin amacı insanların kaliteli profillere ulaşmasını kolaylaştırmak, etkili ve yaratıcı kişilerin dünyanın neresinde olursa olsunlar daha geniş kitlelere erişmesini sağlamak olarak açıklandı.

ac_twitter_comp

  • Facebook Messenger 1 milyar aktif kullanıcı sayısını geçti. Böylece WhatsApp ve Facebook uygulamasından sonra milyarı geçen üçüncü Facebook ürünü oldu. Vaktiyle Messenger uygulamasının ayrıca indirilmesini zorunlu hale getirerek bazı kullanıcılarının tepsikini toplayan Facebook, Messenger’ın chatbot’lara açılması ile mesajlaşma dışında alanlarda da teknolojisini konuşturmaya başladı. Uygulama, chatbotlar sayesinde edindiği alışveriş, müşteri hizmetleri ve oyunlar gibi ekstra fonksiyonların yanı sıra 3 ayda (Ocak – Mart arası) kazandığı 100 milyon yeni kullanıcı ile kararlı büyümesini sürdürüyor.

mesenger facebook

  • Netflix büyümeye devam ediyor fakat bir zamanlar olduğu kadar hızlı değil. Streaming servisi 2016’nın ikinci çeyreğinde sadece 1,7 milyon üye kazandı. Bu sayı beklentilerin 1 milyon altındaydı.Paltform geçen sene aynı çeyrekte 3,3 milyon üye kazanmıştı. Beklentilerin karşılanmaması hisse senetlerinde yüzde 16’lık bir düşüşe sebep olurken üye sayısındaki artışın yavaşlaması Netflix’in aylık ücretleri 2 dolar artırmayı planladığına ilişkin haberlere bağlandı. Kısa vadede üye kaybettiren fiyat artışının uzun vadede daha fazla kar getireceği düşünülüyor. Öte yandan küresel genişleme hamlelerinin zarara sebep olduğu ve Çin gibi katı yasal düzenlemelerin geçerli olduğu pazarlarda işlerinin hepten güçleştiği biliniyor.

netflix-3-1500x1000

  • Facebook ücretsiz internet erişimi sunacak insansız hava aracıyla ilk deneme uçuşunu gerçekleştirdi. Kurucu Mark Zuckerberg paylaştığı videoyu “2 yıl süren mühendislik çalışmalarının ardından, dünyanın ücra köşelerine internet sağlayabilmek için tasarladığımız, güneş enerjisi ile çalışan Aquila’nın ilk uçuşunu başarı ile gerçekleştirdiğini duyurmaktan gurur duyuyorum” cümlesiyle paylaştı.

  • Willi estetik, kompakt ve fonksiyonel tasarımıyla çirkin modemlerimizin interneti yetiştiremediği odalar, bahçeler, balkonlar, kısacası muhtaç olduğumuz internetin bulunamadığı tüm kör noktalar için ideal bir çözüm sunuyor. Kısıtlı kapsama alanı ya da sinyal zayıflığı gibi demode dertleri hayatımızdan çıkarıp atarken mekanımızı aydınlatan bu gelişmiş yansıtıcı şu anda ön sipariş aşamasında. Nasıl çalıştığına ve teknik detaylarına dair bilgileri buradan edinebilirsiniz.

  • Tesla CEO’su Elon Musk ‘Gizli Tesla Motors Ana Planı’nın yenilenmiş versiyonunu açıkladı. Plan Elon Musk’ın Tesla ve SolarCity‘yi birleştirme vizyonunu özetliyor. Tesla geçtiğimiz ay SolarCity’yi satın alma talebinde bulunmuştu. Tesla’nın planı entegre enerji üretimi ve depolanması, otobüs ve kamyon gibi diğer ulaşım araçlarında da otonom sürüş teknolojisinin geliştirilmesi konularına odaklanıyor. Planda araçların sahipleri tarafından kullanılmadıkları zamanlarda otonom sürücü ile taksi gibi işletilmesini sağlayacak bir sistem geliştirme fikri de yer alıyor.

elon-musk-late-show-20150910

  • Information is Beautiful web sitesinin dilim grafiklerden nefret eden kurucusu David McCandless internetin bireylerin üzerinde oluşturduğu zihin bozukluklarını ve düşünce değişikliklerini incelemek amacıyla bir süre boyunca kendi davranışlarını inceledi. Bu davranışları çeşitli kategorilere ayıran McCandless her davranışın tanımını yaptı. Dürtü kontrolü bozuklukları, aşırı tüketim bozuklukları, bilinç durumu değişiklikleri, davranış örüntüleri, bilişsel etkiler, kişilik bozuklukları ve bağımlılıklar başlıkları altında incelediği etkilere göz atarak siz de kendi durumunuzu değerlendirebilirsiniz.

1200_intermental

  • 1980’ler ve 90’lardaki çalışmalarıyla günümüzde internetin bu kadar yaygın bir şekilde kullanılabilmesine önayak olan Tim Berners-Lee, AB vatandaşlarını açık internet ve ağ tarafsızlığı konusunda alınacak kararlar üzerine görüş bildirmeleri konusunda uyardı. Berners-Lee ve hukuk akademisyeni arkadaşları, ağ tarafsızlığı konusunda güçlü düzenlemeler olmasının tüm AB vatandaşlarına internet üzerinde eşit haklar sağlayacağını ifade eden bir açık mektup yayınladı. “İnternet günümüzün çok önemli bir altyapısı haline geldi. Günlük yaşamımız, ekonomimiz ve demokrasimiz internete bağlı. Güçlü yönergeler gelecekte bu alanda gerçekleşecek rekabeti, yenilikleri ve yaratıcı ifadeleri koruyacaktır. Böylece Avrupa’nın dijital ekonomiye yön verme kabiliyeti de güçlenecektir. Bu yönergeler ten rengi ya da cüzdan boyutu ne olursa olsun her Avrupalı’nın internet üzerinden yenilik yaratma, rekabet etme, konuşma, organize olma ve iletişim kurma konularında eşit haklara sahip olmasını sağlayacaktır.” ifadelerinin yer aldığı çağrının tam metnine buradan ulaşabilirsiniz.
Tim Berners – Lee Cannes Lions 2015’te yapay zekanın iş dünyasına etkileri konulu konuşması sırasında
  • ABD Adalet Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre önümüzdeki dönemde yurt dışındaki mahkemelerden, ABD’li teknoloji şirketlerine yönelik olarak gelecek arama ve inceleme izni talepleri kabul edilebilecek. Obama yönetimi bu konuda ilk anlaşmayı Birleşik Krallık yönetimi ile yapmaya hazırlanıyor. Ancak bu düzenleme, geçtiğimiz günlerde benzer bir talep konusunda Microsoft’u haklı bulan federal temyiz mahkemesinin aldığı kararla ters düşüyor. Adalet Bakanlığı bu kararı Yüce Divan’a taşımaya hazırlanıyor.

BN-OY157_0715mi_M_20160715174140

  • Google geçtiğimiz yılın ikinci yarısında dünya genelinde emniyet güçlerinden gelen veri taleplerinin rekor rakamlara ulaştığını açıkladı. 6 aylık dönemde ilk kez 40 bin başvuru seviyesinin aşıldığını belirten Google Şeffaflık Raporu‘na göre bu rakam 2015’in ilk 6 ayında 35 bin 363, 2014’ün ikinci 6 ayında ise 30 bin 140’tı. Şirketten toplamda en fazla hesap verisi talep eden ülkelerin sırasıyla ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa ve Hindistan olduğu görüldü. Türkiye’nin 398 hesapla ilgili 333 veri talebinin tamamına olumsuz yanıt verildiği ifade edilen raporda gelen tüm taleplerin yüzde 64’üne veri sağlandığı belirtildi.

google

  • Birleşik Krallık Ulusal Suç Ajansı (NCA) tarafından açıklanan rakamlara göre ülkede siber suçların işlenme oranı diğer tüm suç türlerini geçti. Dünyanın geri kalanı da Birleşik Krallık’ın deneyimini paylaşıyor mu bilinmezken siber suç mağdurlarının yaşadıklarının genellikle kayıt dışı kalması sebebiyle durumun rapordaki rakamların gösterdiğinden çok daha ciddi oldığu tahmin ediliyor. Temmuz 2016 tarihli rapora göre 2015 yılında siber dolandırıcılığın toplam suça oranı yüzde 36 iken bilgisayarın kötüye kullanımı yüzde 17’lik dilime sahip oldu. NCA’nın siber suçlarla mücadele önerilerinden biri ise hukuki yaptırımlar ve iş dünyasının paralel hareket edebilmelerinin sağlanması.

cyber

  • Birleşik Devletler’in Michigan eyaletinde görev yapan güvenlik güçleri Michigan Üniversitesi araştırmacılarından bir cinayet kurbanının parmak izlerine ulaşmak için yardım istedi. Plana göre hayattayken alınan parmak iziyle 3D yazıcıda kopya parmak üreterek kurbanın telefon kilidi açılacak. Halen devam eden dava süreci sebebiyle yöntemin işe yarayıp yaramadığı bilinmiyor. Araştırmacıların daha evvel farklı amaçlar için parmak izi kalıpları ürettikleri biliniyor fakat polisin kilitli bir telefonu açmak için bu yönteme başvurması bir ilk olma niteliği taşıyor.

fingerprint (1200x586)

  • Dr. Mike Pound’un derin öğrenme algoritmaları ile donattığı Beast sunucusu saniyeler içinde milyarlarca şifreyi kırabiliyor. Neden şifrelerinizi (düzenli olarak) değiştirmelisiniz? Şifrelerin çatır çatır kırılışına tanıklık ederseniz belki güvenliğiniz ve mahremiyetiniz için şifre değişimini bir alışkanlık haline getirmeniz daha kolay olur.

  • Dünyanın en popüler dosya paylaşım sitesi Kickass Torrents’in kurucusu ve yöneticisi olduğu iddia edilen Artem Vaulin Polonya’da ele geçirildi. ABD mahkemelerince telif hakkı ihlali ve kara para aklama iddiaları ile aranan Vaulin’in ABD’ye iadesi istenecek. Vaulin eğer telif hakkı ihlali sebebi ile suçlu bulunursa 5 yıl, kara para aklama nedeniyle suçlu bulunursa 20 yıl hapis cezasına çarptırılacak. ABD savcıları, 28 dilde hizmet veren KAT’in yaklaşık 54 milyon dolar değeri olduğunu ve yıllık 12,5 ila 22,3 milyon dolar arasında reklam geliri sağladığını düşünüyor. Site yasa dışı olduğu gerekçesiyle pek çok kez isim değişikliğine gitmiş ve birçok ülkede yasaklanmıştı. Son dönemde KAT, Hırvatistan alan adı uzantısı ile kat.cr adresinden yayın yapmaktaydı. 2 Temmuz tarihindeki son gelişmede site telif hakkı şikayetlerine karşılık olarak 1 milyon torrent dosyasını sistemden sildiğini duyurmuş ancak bu adım soruşturma sürecini değiştirmemişti.

Wy3DHFA

  • Geçtiğimiz hafta Fransa’nın Nice şehrinde yapılan kamyonlu saldırı sırasında halkı uyarması gereken SAIP adlı terör uyarı uygulaması olaylar bittikten 3 saat sonra kullanıcılara ‘Saklanın’ mesajı gönderdi. Olay sırasında uygulamanın çalışmamasının sebebinin teknik problemler olduğu ifade edilirken Fransız yetkililer saldırı sırasında vatandaşlarla iletişim kurmak için Twitter ve Facebook’u kullandı. Vatandaşların güvende olduklarını Facebook uygulaması üzerinden bildirmeleri tavsiye edildi. Toplulukları Uyarma ve Bilgilendirme Sistemi (SAIP) uygulaması, herhangi bir saldırı durumunda anında ve bilgilendirici uyarı verebilmek amacıyla geçtiğimiz ay kullanıma sunulmuştu. Bakanlık geçtiğimiz Kasım ayında Paris’te gerçekleşen terör saldırısının ardından bu uygulama için çalışmalara başlamış ve uygulamayı 8 Haziran’da kullanıma hazır hale getirmişti.

  • Rotanızda gecikmenize sebep olacak trafik, hava durumu gibi etkenleri göz önünde bulundurarak sizi gerekirse daha erken uyandıran akıllı alarm uygulaması Snorelax ile ‘efsane trafik vardı kusura bakmayın’ mazeretleri tarih mi oluyor? ‘Bir daha asla geç kalmayın’ sloganı ile Snorelax İstanbul trafiğine önlem olarak kullanıcısını normalden 3 saat önce uyandırmadığı sürece ideal bir çözüm olabilir gibi gözüküyor. Uygulama ismini uykucu Pokemon Snorlax’tan alıyor.
snooze (1200x675)
”Şekerleme yaparsan kaybedersin”
  • Diyelim ki Pokemon Go oynamayı çok seviyorsunuz fakat yürümekten hoşlanmıyorsunuz ya da vaktiniz yok. Bu sorunun üstesinden nasıl geleceğinizi düşünürken biri gelse ve size cüzi bir fiyata telefonunuzu Pokemon yakalamak üzere gezintiye çıkarabileceğinizi söylese ne dersiniz? Bir zamanlar akıldışı olarak nitelendirebileceğimiz bu çözüm Pokemon aşkına akıllara yatmaya çoktan başlamış. Profesyonel yürüyüşçülerin sizin için Pokemon yakaladığı Pokewalk’un tekliflerini buradan inceleyebilirsiniz.

pokemon-go-cosplay-2 (1200x822)

  • Uber ile yapılan seyahatlerin sayısı 2 milyarı geçti. 1 milyar seyahate ulaşmasının üzerinden sadece 7 ay geçmişken bu sayıyı ikiye katlayan uygulamanın değeri 68 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Siz de bugüne dek Uber ile kat ettiğiniz yolları görselleştirmek isterseniz veri görselleştirme aracı Ubeen’den faydalanabilirsiniz.

ubeen_openGraph

linkmoji (1200x674)

  • News Corp Australia, bundan 100 yıl önce Birinci Dünya Savaşı’nda görev alan Anzak askeri Archie Barwick’in günlüklerinde anlattığı detaylı anılarını Facebook Messenger üzerinden kullanılabilen bir chat botuna dönüştürdü. Archie Messenger üzerinden yöneltilen sorulara, 100 yıl öncesinin Avrupası’ndan cevap veriyor. Çevresinde olan biteni ayrıntılarıyla aktaran Archie o dönemin şartlarını deneyimlemeyi sağlıyor.

Article-Anzacstories-archie

  • Tasarımcı Koray Kışlalı, kişisel web sitesinin bir bölümünü görsel işler üretenlere ilham vermesi amacıyla oluşturduğu ve ‘İlham Kaynakları’ olarak adlandırdığı bir derleme yayına ayırmış. Görsel ve yazılı disiplinlere – sanatlara ilişkin yayın ve kaynakların arşivlendiği bölüm ziyaretçi katkılarına da açık. Ziyaretçiler ilgili konularda ilham kaynağı olabilecek nitelikteki farklı yayın önerilerini e-posta yoluyla Koray Kışlalı’ya iletebiliyorlar. ‘İlham Kaynakları’nı Twitter ve Facebook hesapları üzerinden de takip edebilirsiniz.

ilhamkaynaklari (1200x495)

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

Etiketler:

10 Yorum

  • Hocam çok siyasi olmaya başladı bu özetler, eskiden böyle değildi niye şimdi?

  • Verdiğiniz rakamlar titiz çalışmanızı çok güzel ortaya koymuş ancak ölü ve yaralıların sayılarını göremiyorum

  • linklerin normal metinden ayrılmaması biraz yorucu olmuş, bilinçli yapılmadıysa

  • Abi ellerinize sağlık. Yine okuyacak bir sürü şey var. Yeni tasarım çok güzel olmuş ancak linklerin aynı renkte olması tıklayacak yeri bulmayı zorlaştırıyor.

  • Serdar Bey, hem ana sayfada üstte çıkan hem de haftanın özetlerinin üzerinde çıkan büyük fotonun sağ ve sola tam dayalı olmasıve boşluk bırakılmamış olması biraz yorucu.

  • Tasarım/Inovasyon başlığında tanıtılan ürünlerin satışı, TR’e getirilişi ile ilgili kolaylaştırıcı bilgilendirme yapılabilir mi?
    Tabii ki tembellik yapmayıp sitesi üzerinden istenebilir ancak genellikle prototip aşamasında olan ürünlerin bizim gibi orta sınıflar tarafından alınması denenmesi, takibi çok da kolay değil. Bununla ilgilenen/satışını yapan birileri var mıdır Türkiye’de merak ediyorum.

  • Bu konu ürün ve hizmet bazında değişkenlik gösterdiği için en doğrusu ilginizi çekenler için resmi sitesinden bizzat başvurarak sormak olacaktır.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği