Google şeffaflık raporunu yayınladı

Google'ın geçtiğimiz yılın son altı ayına ait verileri yayınladığı şeffaflık raporuna göre şirketten en fazla veri talep eden ülke ABD oldu.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Google geçtiğimiz yılın ikinci yarısında dünyadaki emniyet güçlerinden gelen veri taleplerinin rekor rakamlara ulaştığını açıkladı. 6 aylık dönemde ilk kez 40 bin başvuru seviyesinin aşıldığını belirten Google şeffaflık raporuna göre bu rakam 2015’in ilk 6 ayında 35 bin 363, 2014’ün ikinci 6 ayında ise 30 bin 140’tı.

Screenshot_2

Google’ın şeffaflık raporu, ülke yönetimlerinin nasıl verilerimize ulaşmaya çalıştığını göstermesi açısından önemli bir kaynak. Ayrıca dünyanın elinde en fazla veri bulunduran şirketlerinden birisi olan Google’ın ne kadar veriyi devlet yöneticileriyle paylaştığının da bir göstergesi olması açısından önemli. Detay açısından fazla yüzeysel olsa da bu raporlar bir başlangıç oluşturması açısından önemli. Google’ın ardından Twitter, Facebook ve Line gibi kullanıcıların hassas verilerini elinde bulunduran teknoloji şirketleri de benzer raporlar yayınlamaya başladı.

Şirketin yayınladığı blog yazısında “Google bu raporları yayınlama konusunda öncülük ederek hükumetlerin gözetleme yasalarına ve eylemlerine ışık tutmaktan gurur duymaktadır.” denildi.

ABD ilk sırada

Rapora detaylı olarak bakacak olursak ABD’nin en fazla veri talebinde bulunan ülke olduğu görülüyor. ABD yönetiminin 27 bin 157 kullanıcı için 12 bin 523 veri talebinde bulunduğu, Google’ın ise bu taleplerden yüzde 79’una yanıt verdiği belirtiliyor. Verilen yanıtların tamamının, devletten gelen veri talebini birebir karşılamadığı ifade ediliyor. 2015’in ilk 6 ayına bakıldığında ise bu rakamın 12 binin biraz üzerinde olduğu görülüyor.

ABD’nin yanı sıra ilk 5 sırada bulunan diğer devletlerin Almanya (2015’in ikinci yarısında 7 bin 491 talep, ilk yarısında 3 bin 903 talep) Fransa (4 bin 174 talep, daha önce 3 bin 489), Birleşik Krallık (3 bin 497 talep, daha önce 3 bin 146 talep) ve Hindistan (3 bin 265 talep, daha önce 3 bin 087 talep) olduğu görülüyor.

Türkiye’nin talepleri yanıtsız kaldı

Raporda Türkiye’den gelen 333 veri talebinin hiçbirine olumlu yanıt verilmemesi de dikkat çekiyor. Türkiye hiçbir talebine yanıt alamayan ülkeler arasında açık ara en fazla talepte bulunan ülke konumunda. Raporda tüm taleplerin yüzde 64’üne olumlu yanıt verildiği belirtiliyor.

Google ayrıca taleplere eskisine göre daha az veri sağladığını belirten veriler yayınladı. Bu verilere göre her geçen yıl Google’ın daha az oranda talebe olumlu yanıt verdiği görülüyor.

Screenshot_3

Kaynak: TechCrunch, Google

242f04829d18d1a22606a02aed3c539b

Google'ın yayınladığı şeffaflık raporunda, geçtiğimiz yılın son altı ayında çeşitli hesaplarla ilgili olarak şirketten toplamda en fazla veri talep eden ülkelerin ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa ve Hindistan olduğu görüldü. Türkiye'nin 398 hesapla ilgili 333 veri talebinin tamamına olumsuz yanıt verildiği ifade edilen raporda genel olarak gelen taleplerin yüzde 64'üne veri sağlandığı ifade edildi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği