Haftanın Özeti: 82

16 – 22 Mayıs 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

  • PaperID adı verilen bir teknoloji sayesinde mağazalarda ürünlere takılan RFID etiketler bilgisayara komut vermek için kullanılabiliyor. Üzerine yapıştırıldığı kağıtların elektronik cihazlarla iletişim kurmasını sağlayan sistemin pek çok farklı alanda kullanılabileceği öngörülüyor.

  • İtalyan Tasarımcı Avid Kadam’ın Tranquillo adlı masa lambası akşamları cep telefonuyla uğraşmaktan bunalanlara yönelik bir çözüm geliştirmiş. Lambayı kullanmanızın tek şartı telefonu tablasındaki yuvaya yerleştirmek. Telefonu yuvasından çıkarıp elinize aldığınız anda lamba sönüyor. İlginç bir detay olarak ampülünün tonu ve rengini cep telefonu uygulamasından kontrol edebiliyorsunuz.

91733437107509.57350160cd544

  • TBWA\Neboko ve This Page Amsterdam ajansları Amsterdam’daki McDonald’s restoranlarına yönelik ilginç bir tepsi tasarımı ortaya çıkardı. Tepsinin üstüne konulan kağıt yüzeyi süper ince baskı devre ve iletken yüzeyle donatan fikir müşterilerin yemeklerini yerken -cep telefonundaki özel uygulama üstünden- müzik yapmasını sağlıyor.

  • BBDO Bangkok, Tayland’ın obeziteyle mücadelesine yönelik yaratıcı bir fikirle katkıda bulundu. Fikrin temelinde mümkün olan ve olmayanı iyi belirlemek yer alıyor. Yemeklerde aşırı yağ kullanılmasını engelleyemeyeceğini bilen BBDO Bangkok, geliştirdiği AbsorbPlate adlı özel tabak sayesinde içine konan yemeklerin yağını emerek kalori değerini düşürme yoluna gitmiş. Harika fikir!

https://youtu.be/A75YCBz9wv0

  • Madrid Complutense Üniversitesi’nde geliştirilen bir teknoloji yiyecek ve içeceklerin tazelik değerlerini yansıtabiliyor. Bira örneğindeki kullanımında içilemez kıvama geldiği zaman uygulama ekranındaki göstergelerin rengi sarıdan pembeye dönüşüyor.

beer-freshness-sensor-1

  • 110 yaşına giren ünlü kalem markası Montblanc’ın 2016 yılı Patron of Art serisinden Peggy Guggenheim dolmakalemi Hugh Jackman’ın rol aldığı özel bir reklam filmiyle tanıtıldı.

https://youtu.be/kBz796Ja7t8

  • Londralı bir oyunsever olan James Young’a, kazada kaybettiği kolunun yerine oyun şirketi Konami sponsorluğunda biyonik bir kol yapıldı. Metal Gear Solid oyunundan esinlenilerek yapılan kolun üzerinde USB girişi, dijital ekran, ışık düzeneği ve küçük bir drone bulunuyor.

metal_gear_man.0.0

  • MIT’den araştırmacılar 3D yazıcılar kullanarak 50 mikron çözünürlüklü tüylü yüzeyler üretmeyi başardı. Cilllia adı verilen bu teknoloji boya fırçası üretiminden yapay kürk yapımına kadar pek çok alanda kullanılabilecek.

  • 3D yazıcılarla imal edilecek yeni ayakkabı serisi için HP ile işbirliğine giden Nike, inovatif bir teknikle mevcut üretim hızının 10 katı  süratle ürün çıkartabilecek.

zoom-superfly_verxqo

  • UPS ve SAP, üç boyutlu yazıcılar ile kuracağı bir üretim ağıyla, müşterilerin 3D baskı siparişleri vermesini sağlayacak. Bu hizmetin üreticiler, endüstriyel tasarımcılar, mühendisler ve girişimciler tarafından kullanılacağı tahmin ediliyor. Sistem üzerinden sipariş edilecek 3D baskılar, ABD’de üretilecek ve UPS tarafından tüm dünyaya iletilebilecek.

  • Kullanım süresi dolmakta olan bir dizi patent 3D yazıcı dünyasında yepyeni bir sayfanın aralanmasını sağlayacak gibi görünüyor.
  • Dünyanın en büyük ve en düşük maliyetli tuzlu su arıtma tesisi Sorek, 500 milyon dolar yatırımla İsrail’de tam kapasiteyle hizmete başladı. Deniz suyundan günde 627 bin metreküp içilebilir tatlısu üreten tesis mevcut durumda İsrail’in günlük tüketiminin yüzde 20’sini karşılıyor. Hedef bu oranı 2016’da yüzde 40’a; nihayetindeyse yüzde 50 seviyesine çıkartmak.

Reverse_osmosis_desalination_plant

  • Avustralya / New South Wales Üniversitesi’nden bilimciler güneş ışınlarını yüzde 34,5 verimlilik oranıyla elektriğe çevirerek yeni bir dünya rekoru kırdı. Benzer bir çabanın içindeki Almanya’daki ekiplerin bu oran için 2050 yılı hedefi yüzde 35’ti.

ccca028b718a56b55c76e7d37227bdf7_L

  • Araştırmacılar, vücuda yapıştırılarak kullanılabilen, yara bandı kalınlığında şarj edilebilir bir batarya geliştirdi. Bu teknoloji vücudun hareketiyle elde edilecek enerjiyi depolamak ya da giyilebilir cihazları şarj etmek için kullanılabilir.

battery

  • Brixo, LEGO setlerini şeylerin interneti (IoT) çağına adapte ediyor. Sensörler ve motorlarla zenginleştirilmiş parçalar hayalgücünüzün sınırlarını zorlamanızı sağlıyor. Parça içeriğine göre değişen set fiyatları 35 dolardan başlıyor.

  • ZUS adlı şarj kablosu hayatınız boyunca alacağınız son şarj kablosu olacağı iddiası taşıyor. Özel kaplama malzemesiyle kedi – köpek kemirmesine dahi dayanıklı. Dilerseniz otomobilinizi dahi çekebiliyor. 15 bin defa bükülmeye dayanabiliyor. Micro USB, Lightning (Apple) veya USB (A-C) ucuyla alabiliyorsunuz. 15 dolar.

  • Stanford Üniversitesi’nden doktora öğrencileri, drone’ların düz zeminlere tutunabilmesini sağlayan bir yöntem geliştirdi. Bu yöntem sayesinde drone’lar sensörlerle veri toplarken ya da çekim yaparken sürekli uçmak zorunda kalmayacak.

  • Ullo, servis edeceğiniz şarabı sülfür ve tordudan arındırarak havalandıran özel bir filtre. İster karafta, ister şişede, ister kadehte kullanılabiliyor. Basit ve zekice. 79 dolar.

  • Samsung’un başvurduğu yeni bir patent elinizi ikinci bir ekrana dönüştürüyor. Akıllı saatleri geliştirme amacı taşıyan icat, küçük ekranların sınırlarını bedenimize yansıttığı yüzeyle genişletmeyi hedefliyor.

samsung-patent-smartwatch-projector-8

  • Google sürücüsüz araçların yayalara çarpmasıyla oluşacak kazalarda yayanın aracın ön kaportasına yapışmasını sağlayan bir teknolojinin patentini aldı. Yayanın kazada daha fazla zarar görmesini engellemek için geliştirilen bu yöntem kulağa garip gelse de yayaların güvenliği için atılmış önemli bir adım.

Google_sticky_hood_patent.1910x1000

  • Çekya’da yaşayan Yuhan Zhang tarafından Volvo’nun 2050 yılına yönelik tasarlanan araç konsepti hem araçları hem de yolları yeniden ele alarak yenilikçi bir yaklaşım ortaya koymuş. Manyetik yükseltici (maglev) de kullanan araçlar hem tasarımı hem de teknolojisiyle dikkat çekiyor.

ab897227034283.5635f2dd6d06f

  • Şoförlü araç kiralama hizmeti Uber, (kendi ARGE tesisinin de bulunduğu) ABD / Pittsburgh’de Ford markalı sürücüsüz araçlarla hizmet denemelerine başladı.

UATC-CAR-BRIDGE-16x9-1834x1032

  • Recode.net yazarlarından Johana Bhuiyan, otonom araç teknolojisinin nasıl gelişeceğini ve hayatımıza ne zaman gireceğini bir zaman çizelgesiyle anlattı. Çizelgeye göre manuel araç üretimi 2030’da duracak, 2050’den itibaren ise otomobil kullanan insanlar sadece yarış pistlerinde görülebilecek.

Gelişmeler devam ediyor! Sıradaki sayfaya aşağıdan geçebilirsiniz.

5 Yorum

  • Özetler yine çok hoş olmuş. Bir tavsiyem & Önerim olacaktı. Abi hafta içi durmadan sayfadaki yeniliklerin mail olarak gelmesinden dolayı bir çok kişiden mail aboneliklerini kaldırdıklarını duydum. Bu mail aboneliklerini hafta sonları yayınları ve hafta içi şeklinde ayırabiliyor muyuz? ya da sadece tüm özetin olduğu pazar günkü genel derlemeye üye olma şansı sunan bir uygulama var mı? Varsa daha iyi olur gibime geliyor. Not: Harikasın devam abi :)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği