Sanalla gerçeği birleştiren yüzeyler

ABD'li araştırmacılar, RFID etiketlerin kağıda yapıştırılmasıyla oluşturdukları sistem ile herhangi bir yüzeyin bilgisayarla iletişim kurmasını sağlıyor.
  • PaperID adı verilen bir teknoloji sayesinde mağazalarda ürünlere takılan RFID etiketler bilgisayara komut vermek için kullanılabiliyor.
  • Üzerine yapıştırıldığı kağıtların elektronik cihazlarla iletişim kurmasını sağlayan sistemin pek çok farklı alanda kullanılabileceği öngörülüyor.

Polling

Washington Üniversitesi, Carnegie Mellon Üniversitesi ve Disney Araştırma Merkezi‘nin işbirliği ile bir parça kağıda sensör özellikleri verebilen bir teknoloji geliştirildi. Mağazalarda ürünlere yerleştirilen RFID etiketlerini kullanan sistem sayesinde interaktif ve hafif arayüzler oluşturulabiliyor. Bu arayüzler müziğin sesini açıp kapamak ya da bir sınıfta anket düzenlemek gibi görevlerde kullanılabiliyor.

PaperID adı verilen yöntem, ucuz bir teknoloji olan ve bir güç kaynağı olmadan çalışabilen RFID etiketlerinin kullanım alanlarını genişletiyor. Aynı odada bulunan bir okuma cihazı tarafından algılanabilen etiketlerin her biri diğerlerinden farklı sinyaller gönderiyor. Böylece bir anten yardımıyla hangi etiketten sinyal geldiği algılanabiliyor. Tanesi sadece 30 kuruşa satılan bu etiketler bir kağıda yapıştırılabiliyor. Eğer isterseniz birden fazla anten ve iletken mürekkep kullanarak daha farklı şekiller de oluşturabilirsiniz.

Eğer birisi etiketlerin önünde elini sallarsa, etiketlere dokunursa ya da elini üzerinde gezdirirse, etiket ile okuyucu arasındaki sinyal yolunu tıkamış oluyor. Algoritmalar ile hangi hareketin sinyali nasıl engellediği algılanabiliyor ve bu belirli bir komut olarak kullanılıyor. Örneğin bir çocuk kitabının üzerine yerleştirilen bir etiket üzerinde parmağınızı gezdirmek, daha önceden belirlenmiş bir ses dosyasının oynatılmasını sağlayabilir.

Washington Üniversitesinde bilgisayar bilimi ve mühendisliği alanında doktora eğitimi alan Hanchuan Li “Sinyal algılama ve makine öğrenimi algoritmalarımız ile bu küçük etiketler birer hareket algılama sensörüne dönüştürülebiliyor. Araştırmamız günlük araç gereçleri daha önce olmadığı şekillerde kullanabilmenin sınırlarını zorluyor” diye konuştu.

Pek çok farklı şekilde kullanılabilir

Araştırmacılar kullanıcının gerçekleştirmek istediği etkileşime göre RFID etiketlerini adapte edebilmek için farklı etkileşim metotları geliştirdi. Örneğin tek bir etiket açma kapama komutu için ideal olarak çalışırken, bir kağıt üzerine yan yana yapıştırılmış etiketler bir kaydırma butonu olarak kullanılabiliyor. Ekip etiketlerle etkileşime geçmek için 7 farklı yöntem geliştirdi. Bu yöntemler el sallama, kaydırma, parmakla dokunma, el ile örtme, havada sallama, parmağı gezdirme ve kumanda simidi olarak adlandırıldı.

InteractionMethods2

Bu teknoloji sayesinde, interaktif sistemler üzerinde deney yapmak ya da yeni cihazlar geliştirmek isteyen araştırmacıların her çalışma için yeni ürünler üretmesine gerek kalmayacak. Araştırmada görev alan Disney Araştırma Merkezi bilimcilerinden Alanson Sample “Bu teknikler kağıdın dışında pek çok farklı materyal üzerinde de kullanılabilir. PaperID’nin gerçek ve sanal dünyaları düşük maliyetli ve oldukça yaygın bir yöntemle birbirine bağlaması heyecan verici.” diye konuştu.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği