Haftanın Özeti: 72

7 -13 Mart 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

  • ABD iç istihbarat kurumu FBI ile Apple arasında; güvenlik güçlerinin San Bernardino saldırısının ardından ele geçirdiği iPhone eksenindeki çekişme devam ediyor. FBI elindeki telefonun şifresinin Apple tarafından özel bir yazılımla kaldırılmasını talep ediyor. Apple ise yanaşmıyor. Bu hafta ortaya çıkan ilginç bir iddia bu çekişmenin asıl sebebinin iOS’in mevcut açıkları olduğu öne sürüyor.
  • Dünyanın en büyük e-ticaret şirketi Amazon aynı sebepten dolayı dünyanın en büyük lojistik operasyonunu da yönetmeyle sorumlu. Daha iyi hizmet verebilme adına insansız hava araçlarını dahi kullanmanın yollarını arayan firma bu hafta 20 adet Boeing uçak kiraladı. Hedef nakliye maliyetlerini düşürmek.
  • Google konaklama seçenekleri arayanlara yönelik Destinations hizmetini kullanıma sundu. Uygulama şirketin Flights ve Hotel Search hizmetlerini tek bir noktada entegre ediyor.

  • Twitter’ın şirket içi çalkantıları sadece eleştirilere sahne olmakla kalmıyor, şirketin borsadaki değerinde de büyük -ve olumsuz- etkiler bırakıyor. Bu duruma en az kurucuları kadar bozulan bir isim de Microsoft’un kurucu ekibinden Steve Ballmer. Geçtiğimiz sene 800 milyon dolar yatırımla Twitter’ın yüzde 4 hissesini satın alarak en büyük ortaklardan biri haline gelen Ballmer aldığı tarihten bu yana düşen hisse değeri yüzünden yüzlerce milyon kaybetti. Neyse ki 23 milyar doları daha var.

  • Bu hafta en çok gelişmeye sahne olan internet girişimi Facebook’tu. Sitenin hızlı mesajlaşma uygulaması Messenger’ı yılın sonuna doğru geliştiricilere bir platform olarak açacağı söylentisi yepyeni bir pazarın işaretçisi. İçerik yönetimini WordPress ile yapan sitelerin içeriklerini ücretsiz bir eklentiyle (plugin) Facebook’un Instant Articles adlı yeni (Medium türevi) içerik türüne dönüştürülebilmesi de yayıncılar adına önemli bir gelişme olarak dikkat çekti. Öte yandan şirket yine bu hafta özellikle selfie fotoğraf ve videolara yönelik yaratıcı çözümleriyle kendin söz ettiren Masquerade hizmetini satın aldı. Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg bu alımı profilinden bir videoyla duyurdu (aynı günlerde Facebook’un dünyayı yutmak üzere olduğundan dert yanan yazılar yayınlanıyordu). Ancak tatsız haberler de yok değil. Britanya devleti muhasebe sisteminde değiştirmeye zorladığı şartlarla Facebook’a milyonlarca dolarlık ek vergi yükü çıkarttı. Facebook bahsini ölü üyelerin sayısının diri üyelerin sayısını geçeceği tahmin edilen yıl ile kapatalım. Ya da siz bir tahmin yürütün, sonuçlara öyle bakın.

FB_DEAD_HEADER-2

  • Twitter ile entegre canlı video yayını fikrini ortaya atan, ilk ürünü çıkartan ancak hemen sonrasında yarışta liderliği Twitter tarafından satın alınan -kendinden sonra ortaya çıkan- rakibi Periscope’a kaptıran Meerkat canlı yayını bırakacağını açıkladı. Mobil video yayıncılığının bekledikleri kadar hızlı büyümediğini belirten CEO Ben Rubin, 48 yatırımcısına yeni stratejisini anlattı. Meerkat bundan sonra başka bir platforma (Twitter) bağlı kalarak çabalamaktansa -detaylarını fazla açıklamadığı- kendi platformuna yönelecek ve şansını bir bağımsız sosyal ağ olarak deneyecek.
  • Bulut tabanlı dosya depolama, eşleştirme ve paylaşım hizmeti Dropbox 500 milyon kullanıcıyı geçtiğini duyurdu. Ücretli üyeliği tercih edenlerin sayısı ise 150 bin.
  • 2003 yılında kurduğu ve bir internet fenomenine dönüşen 4chan adlı forumu 2015’in başında Hiroyuki Nishimura‘ya satan ‘moot’ rumuzlu (1988 doğumlu) Christopher Poole bu hafta Google’da çalışmaya başlayacağını duyurdu.

  • Webi daha güvenli -ve mahrem- bir yere dönüştürebilmek için ücretsiz SSL sertifikası dağıtan Let’s Encrypt projesi 3 ayda 1 milyon sertifikası dağıtarak 2,5 milyon web sitesini kriptolamayı başardı.

certificatesbyday

  • MIT Üniversitesi tarafından geliştirilen Polaris adlı bir platform, web sayfalarının yüklenme hızını yüzde 34 oranında arttırıyor.
  • Sayfa yüklenme hızını olumsuz yönde etkileyen unsurların başında reklamlar yer alıyor. Reklam engelleyicilerin bu kadar popülerleşmesinin altında yatan en büyük sebep de bu. Mobil pazarlama şirketi Tune‘un yayınladığı bir araştırma sonucuna göre bu akım mobil cihazlarda da kendini gösteriyor. Tune’un yayınladığı araştırma raporuna göre kullanıcıların dörtte biri telefonlarına reklam engelleme uygulaması yüklemiş.
  • Web tarayıcı pazarının ‘müzmin rakibi’ Opera masaüstü tarayıcısına -yine sayfaların daha hızlı yüklenmesini sağlayabilme gerekçesiyle- reklam engelleme hizmetini standart olarak koyma kararı aldı. Şu an geliştiricilere özel sürümde yer alan özellik yakında bütün Opera tarayıcılarında yerini alacak.

  • Türkiye’de gerçekleşen reklam yatırımlarını düzenli olarak ölçümleyen Reklamcılar Derneği, 2015 yılına ait sonuçlarını bugün açıkladı. Üye medya ajanslarının verileriyle hazırlanan sonuçlara göre, reklam yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 9 oranında büyüyerek toplam 6.474 milyon TL’ye ulaştı.
  • Microsoft, geçtiğimiz Şubat ayında henüz ikinci yaşını kutlayan şirket içi iletişim uygulaması Slack‘i 8 milyar dolara satın almak istemiş ve reddedilmiş.
  • ‘Normal’ insanlar için Google Maps nimet kabilinden hizmetler sunuyor. Ancak -birçok başka alanda olduğu gibi- engelliler için bu veriler pek bir şey ifade etmiyor. Access Earth adlı girişim dünyayı engellilerin ihtiyaç ve kısıtlarından yola çıkarak haritalandırmayı hedefliyor. Üstelik herkesin katkısına açık.
  • Analist Andrew Chen’in 125 milyon cep telefonunda Google Play Store’dan indirilen uygulamalar ışığında yürüttüğü bir araştırmaya göre telefonlara yüklenen uygulamaların yüzde 77’si ilk 3 günden sonra kullanılmıyor.
  • Apple’ın Salı günü kazandığı patent, yeni nesil kulaklıkların kablosuz olabileceği ihtimalini tartışmaya açtı. Yeni teknoloji kulaklığın istenen duruma ve ihtiyaca göre kablolu ya da kablosuz olarak mobil cihaza bağlanarak çalışabilmesini sağlıyor.

160301103454-apple-earbuds-780x439

  • Tayvanlı marka HTC’nin yeni amiral gemisi olacak HTC 10 kodlu telefonun görüntüleri sızmaya başladı.

htc-10-press

  • ABD’li iki girişimcinin geçen yıl tanıtımını yaptığı kişilik puanlama uygulaması Peeple kullanıma sunuldu. Çok canlar yanacak!
  • Amerikan Gürişçisi Hulk Hogan, bir arkadaşının eşiyle cinsel ilişkiye girme görüntülerini yayınlayan internet içerik ağı Gawker Media’ya 100 milyon dolarlık dava açtı. Hogan dava öncesinde videoyu kaldırması için siteye başvurmuş ancak site bu talebi reddetmişti. Şu an haber duruyor ancak video erişilemez durumda. İlk duruşması bu hafta gerçekleştirilen dava, internetin en bereketli konularından şöhret ve mahremiyet kavramını bir kere daha tartışmaya açtı.
  • Reddit, Craigslist, Wikipedia, 4Chan, Hacker News ve The Drudge Report. Bunlar internetin en popüler siteleri. Ama aynı zamanda tasarım açısından en çirkin sayfaları. Peki nasıl oluyor da oluyor?

Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

17 Yorum

  • Bu yaptığınız işin bir başka benzeri var mı bunu çok merak ediyorum.

    Pazar günü sizin sayenizde daha keyifli ve katlanılabilir oluyor.

  • “13,1 milyar ışık yılı uzaklıktaki galaksinin gözlemlenen ışığının dünyaya ulaşması 13,4 milyar yıl sürmüş” ise aradaki 0,3 milyar yilda isik ne yapmis ;)

    • Işığın her zaman ışık hızında gidip gitmediği konusunda araştırmalar var. Belki bu konuyla ilgili bir olaydır.

    • Ekşi Sözlük üyesi değilim. Dolayısıyla bilgim ziyaretçilerin edinebildiğiyle sınırlı. Tasarım değişiklikleri, Ekşi Şeyler ve bağlantılı kullanıcı isyanına yönelik geçen haftaki özette bir şeyler paylaşmıştım. Bu hafta herkesi ilgilendirecek değinilmedik / farklı gelişmeler varsa yorumunuzda ekleyebilir; diğer ziyaretçileri bilgilendirebilirsiniz.

  • Bu japon arabası bizim sokaklarda bi dolaşsa üzerine ne “an” ılar kazınır. :)

  • Serdar hocam yazılarınızı sadece okuyup geçmek ile ayıp edilir diye düşünerekten artık Evernote’da farklı bir Not Defteri kategorisi içerisine webten kırpıp biriktirmekteyim önemli ve ilginç olanları… Yazılarınızda Tech-Science kısmı ile daha çok ilgileniyorum ve notifications açık her daim :)

  • Merhabalar Serdar hocam, özetlerinizi ilk günden beri takip ediyorum ve size ne kadar teşekkür etsem az. Sayenizde gündemi takip edebiliyorum. Özetlerinizi RSS kullanarak Pocket’e gönderiyorum ve her hafta özetlerinizi oradan okuyorum. Ancak haberlerin bir kısmını teker teker de ayrıca paylaşmanız Pocket hesabımda gereksiz yoğunluk oluşmasına sebep oluyor.
    Acaba sadece hafta özetlerini okuyabileceğimiz ikinci bir rss oluşturabilir misiniz? Teşekkürler.

  • Selam.
    Haftalık özetlerinizi keyifle okuyorum.
    Bu hafta Sinema/Kültür/Sanat kısmında da Craig Venter’e yer verilmiş.
    Açıkçası yeni video yayınladığını düşünüp açtım, ancak 2008 de yayınlanmış olan videosunu görmek heyecanımın yerini
    bildik bir tada bıraktı. Post içeriğinde de pek bir bağlam göremedim, kafam karıştı. :)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği