Mobil kullanıcı reklamlardan yana dertli

Araştırmalara göre her 4 akıllı telefon kullanıcısından biri reklam engelleme uygulaması yüklemiş. Hatırı sayılır bir kısım da 'yüklemeyi düşünüyor'.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Mobil pazarlama şirketi Tune‘un yayınladığı bir araştırma sonucuna göre akıllı telefon kullanıcılarının dörtte biri telefonlarına reklam engelleme uygulaması yüklemiş. 4000’e yakın akıllı telefon kullanıcısıyla yapılan araştırmada, son dönemde reklam engelleme uygulaması yükleme oranları oldukça artmış görünüyor.

Katılımcıların yüzde 7.8’i Kasım 2015’ten sonra bu uygulamaları yüklediğini söylerken, önceki 4-6 aylık dönemde yükleyenlerin oranı sadece yüzde 2.4’te kaldı. Yakın dönemdeki artışın sebebi olarak, iOS üzerinde reklam engelleyici uygulama yayınlamaya izin verilmesi düşünülebilir. Geçtiğimiz Eylül ayına kadar iOS bu tarz uygulamalara izin vermiyordu.

GlobalWebIndex‘in yaptığı başka bir araştırmaya göre ise akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 70’i ya bir reklam engelleme uygulaması kullanıyor ya da gelecekte böyle bir şey yapmayı düşünüyor. Bu verilere göre bu uygulamaları kullanan kişi sayısının gelecekte de artmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Tune’un araştırmasının ardından yaptığı tahmine göre, 2017’nin son çeyreğinde reklam engelleme uygulaması kullanma oranının yüzde 80’i bulabileceği düşünülüyor.

Screenshot_3

Konu ile ilgili açıklama yapan Tune’un CEO’su Peter Hamilton: “İnsanlar reklamları engellemek istiyor çünkü bugünün reklamları sinir bozucu ve dikkat dağıtıcı. Burada reklam partneriyle birlikte en iyi şekilde gelir elde edebilmek için sorumluluğun çoğu reklamın yayıncısına düşüyor. Reklam deneyimi gerçekten eğlenceliyse ya da yardımcı oluyorsa kullanıcı zaten buna izin verecektir” diye konuştu.

Öte yandan interaktif reklamcılığın geliştirilmesi için kurulmuş bir platform olan ve ülkemizde de faaliyet gösteren IAB, reklam engellemeleri konusunda reklamcılar için bir el kitabı yayınladı. IAB reklamcıların bu konuda, DEAL adını verdikleri metodu uygulamasını tavsiye ediyor. Bu metod tespit, açıklama, sorma, kaldırma ya da kısıtlama aşamalarından oluşuyor.

Yeni yapılan bir araştırmaya göre mobil kullanıcılar arasında reklam engelleme uygulaması yükleme oranı hızla artıyor. 2017'nin sonunda akıllı telefonların yüzde 80'inde reklam engelleme uygulaması bulunması bekleniyor.

3 Yorum

  • Ben de nasıl dertliyim bu konudan bilemezsiniz.
    Özellikle Facebook’un sayesinde saçma sapan reklamlara doydum.
    Bal reklamlarını aratır hale geldi Facebook. İnsan Facebook’ta dolaşınca daha kaliteli reklam görmesi gerekirmiş gibi geliyor.
    “Neden bu reklamı görüyorum?” diye bakıyorum Facebook’ta. Mesela reklamveren 25-45 arası erkeklere gösterilsin istemiş. Ne oluyor bu reklam mesela av tüfeği oluyor, başka şeyler de oluyor da burada bahsetmeyeyim.
    Tamam anlıyorum Facebook profil bilgilerimizden kişiye özel reklamlar gösteriyor da, aynı bilgiler Google’da da var ve hiç bir zaman Facebook’taki saçma reklamlar görmedim Google’da.
    Facebook sanırım reklamlarını yayına vermeden (tabiri bu mudur bilemedim), kontrol mekanizmasından geçirmiyor veya geçiriyorsa bile bunu bir bot ile yapıyor. Reklamveren de bot’u anahtar kelime değiştirerek aşabiliyorlar. Yoksa bir sürü şeye bu kadar duyarlı olup hemen bir açıklama yayınlayan Facebook’un bu işlere duyarsız olmasını da aklım almıyor. Belki de işin içinde reklam olunca akan sular duruyordur.
    Facebook reklam işini bence tekrar ele almalı, gözden geçirmeli. Reklam şikayet etmekten de bıktım artık.
    Size de bir eleştiri: Eskiden blogunuz çok daha çeşitliydi, şu anda sadece Haftalık Özetleri merkeze almış gibi gözüküyor.
    Düz yazılarınızı da sevdiğimi belirtmeliyim.
    Saygılar

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği