Haftanın Özeti: 247

15 - 21 Temmuz 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

Renault Çin’deki elektrikli araç faaliyetlerini artırmak için Çinli Jiangling Motors Corporation Group ile bir iş ortaklığı kurdu. Renault bu ortaklıkta yüzde 50 paya sahip olmak için 1 milyar Yuan (yaklaşık 820 milyon Lira) harcayacağını açıkladı. Çin’i kilit bir pazar olarak gören Renault, Avrupa’daki elektrikli araç deneyiminden faydalanarak Çin’de de hizmet vermeyi amaçladığını belirtti.

Hollanda’nın Utrecht kentindeki 316 otobüs durağının çatısı, bal arıları düşünülerek çiçeklerle bezendi. Bu yeşil alanlar, sadece şehrin biyoçeşitliliğini desteklemek için değil, aynı zamanda ince toz tabakasını tutmak ve yağmur suyunu muhafaza etmek için kullanılacak. Ayrıca otobüs duraklarına, enerji tasarruflu LED ışıklar ve bambu banklar yerleştirildi. Bütün bunlar, Utrecht’in şehirdeki hava kalitesini iyileştirme çabalarının sadece bir parçası. 2019’un sonuna kadar şehre 55 yeni elektrikli otobüs kazandırılması, 2028’in sonuna kadar da ‘tamamen temiz toplu taşıma’ ağı oluşturulması hedefleniyor.

New York merkezli Cross & Freckle adlı girişim, tişörtlerini yapay zekaya tasarlatıyor. Tasarımlar, milyonlarca insanın Google’ın Quick, Draw (Acele et! Çiz!) adlı video oyununda karaladığı çizimler sayesinde yapıldı. Quick, Draw oyunu, Pictionary gibi bir oyun. Siz bir zürafa, ampul ya da pizza dilimi çiziyorsunuz, bilgisayar da onun ne olduğunu tahmin etmeye çalışıyor. Bu çizimler, Google’ın “dünyanın en geniş karalama veri seti” olarak adlandırdığı veri tabanını oluşturuyor. Yapay zekayı sadece tişört tasarımı yapmak için kullanmayan Cross & Freckle, markanın ismini ve logosunu da Hipster Business Name Generator (Hipster işletme adı üreticisi) adlı yapay sinir ağı sayesinde bulmuştu.

Dronlar genellikle helikopter gibi pervaneleriyle dikey iniş kalkış yapan kare şeklinde cihazlar olarak tasarlanıyor. Ayrıca uçak gibi kanatları olan ve havada süzülerek enerji tüketimini azaltan dronlar da mevcut. MIT’den bir grup araştırmacı, bu iki tasarımı birleştirmek için yeni bir yöntem geliştirdi. Bu yöntemde, bilgisayarda tasarlanan kanatlı dronlar önce üç boyutlu yazılım içinde testlere tabi tutuluyor. Bu testler sonucunda dron kumandasının yeni dronu nasıl kontrol edeceği belirleniyor. Böylece kullanıcı, dronu kullanırken, tek bir kumanda ile süzülme ve pervaneli uçuş arasında hızlı geçiş yapabiliyor.

Los Angeles merkezli temiz enerji şirketi Ampair, Chesna 337 modeli bir uçağın içten yanmalı motorlarından birini bataryayla çalışan elektrikli motorla değiştirerek dünyanın en büyük hibrit uçağını oluşturdu. EEL adı verilen bu uçak önümüzdeki 30 ay boyunca çeşitli testlerden geçecek. Motor değişikliği ile birlikte uçağın yakıt ve bakım masraflarının yüzde elli oranında azalması bekleniyor. Testler başarılı olursa diğer uçaklarda da benzer teknolojilerin uygulanması ile havayolu ulaşımındaki karbon salınımı ciddi oranda azaltılabilir. Havayolu ulaşımı şu anda tüm dünyadaki karbon salınımının yüzde 4,9’unu gerçekleştiriyor.

Samsung akıllı telefonlarda kullanılmak üzere geliştirdiği 12 GB kapasiteli LPDDR5 RAM’lerini tanıttı. Seri üretimine başlanan RAM’ler önümüzdeki aydan itibaren satılmaya başlanacak. Samsung bu RAM’ler sayesinde akıllı telefonların yapay zeka ve makine öğrenimi işlemlerini çok daha kolay gerçekleştirebileceğini belirtiyor. Yeni RAM’ler ayrıca 5G teknolojilerinin kullanımında da kolaylık sağlayacak ve önceki versiyonuna göre yüzde 30 daha az enerji tüketecek.

Microsoft, seçimleri daha güvenli hale getirmeyi amaçlayan ElectionGuard adlı aracını tanıttı. Şirket, ElectionGuard’ı ilk kez Aspen Güvenlik Forumu’nda denedi. Oylarını ElectionGuard kullanılan bir oy verme merkezinde kullanan seçmenlere bir takip kodu veriliyor. Seçmenler, çevrimiçi ortamdan oylarının sayıldığını ve değiştirilmediğini onaylıyor. Sistem, kağıt oy pusulalarının yerini almayı amaçlamıyor. Seçmenler, oylarının basılı bir versiyonunu alıyor. Böylece oylarını sandığa atmadan önce oylarını tekrar görüyorlar. Ücretsiz olarak sunulan ElectionGuard’a bu yazın sonunda GitHub üzerinden erişilebilecek.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: