Haftanın Özeti: 222

Tasarım, İnovasyon

Helite tarafından bisiklet sürücüleri için geliştirilen B’Safe adlı hava yastığı can yeleği gibi giyilebiliyor ve herhangi bir çarpışma ya da düşme durumunda saniyenin sadece yüzde 6’sı gibi kısa bir sürede şişerek devreye giriyor. Şişen yelek sürücünün göğsünü, sırtını ve boynunu koruyor.

Northwestern Üniversitesi araştırmacıları yürüyen, zıplayan ve havada kalabilen bir robot geliştirdi. Leonardo adı verilen robot 80 santimetre boyunda ve yürürken bir tavuk gibi görünüyor. İki ayağının üzerinde hareket eden robota hem sağlamlık hem de hafiflik verebilmek için karbon fiber malzeme kullanılmış. Sadece 2,7 kilogram ağırlığındaki robot, iki yanında bulunan iticiler sayesinde havalanabiliyor. Asıl amacı, önüne çıkan engellerin üzerinden geçebilecek kadar havada kalmak. Şimdilik erken olsa da araştırmacılar bu robotun bir gün keşif amacıyla kullanılabileceğini hatta uzay araştırmalarında, başka gezegenleri incelemeye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Nüfus artışı dünya genelinde bitmek bilmeyen bir konut ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Danimarka Kraliyet Akademisi Güzel Sanatlar Fakültesi araştırmacılarından Mette Ramsgaard Thomsen’a göre artan talebe sürdürülebilir çözümler üretmenin yolu akıllı yapılardan geçiyor:

Freelance çalışanlar hakkındaki ‘bilgisayarını alıp o kafe senin, bu park benim dolaşan insanlar’ şeklindeki algı çoğu zaman gerçekle örtüşmüyor. Ortak çalışma ofisi Work&Co tarafından geliştirilen karavan ofis bu algıyı bir adım daha ileri taşıma niyetinde. Nova isimli güneş enerjili karavan; ilhamını kırlarda, sahillerde, uzak diyarlarda arayanlar için lüks ofis ortamı sunuyor. Fotoğraflar güzel ama yine de freelance çalışma meselesini gözümüzde çok büyütmemek lazım.

Otonom araçların sadece ulaşım aracı olarak kalmayacakları artık netleşti. Robot barmenleriyle tanıdığımız Makr Shakr adlı girişim tarafından geliştirilen mobil bar, akıllı telefon uygulamasıyla çağrılabilecek. Guido adı verilen konsept, otonom sürüş teknolojisi ve içindeki robot barmenle her zaman her yerde hizmet verme iddiasında. Guido’nun hayata geçmesi için 2019 boyunca farklı şehirlerin yöneticileriyle iş birliği yolları aranacak. Nasıl karşılanacağını bilemiyoruz elbette.

Teslimat robotları gerçek dünyaya doğru yol almaya başladı. Dünyanın -şimdilik- en büyük teslimat robotu filosu Virginia’daki George Mason Üniversitesi’nde kullanıma sunuldu. Starship Technologies ve Sodexo iş birliğiyle geliştirilen ve 25 robottan oluşan filo, kampüsteki 40 bin kişiye siparişlerini ulaştırmak için çalışıyor.

Amazon’un da teslimat robotlarına ilgisi malum. 6 adet Amazon Scout robotu, şirketin Seattle’daki merkezinin yakınlarında bulunan Snohomish County bölgesinde bir mahallede hizmet vermeye başladı. Robotlar kendileri hareket edebilse de bir Amazon çalışanı şimdilik onlarla birlikte yürüyecek. Scout bir mini buzdolabı boyunda (ve görünümünde) üretilmiş ve yürüme hızında hareket ediyor.

Yönetim danışmanlığı şirketi Deloitte tarafından yayımlanan bir analize göre, elektrikli araçların maliyeti 10 yıldan daha kısa bir sürede fosil yakıtlı araçların maliyetinin altına düşebilir. Geçtiğimiz yıl ilk kez 2 milyon adetten daha fazla satılan elektrikli araçlardan 2020’de 4 milyon satılması bekleniyor. Bu rakamın 2025’te 12 milyona, 2030’da ise 21 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Ancak Deloitte 2030’a doğru, şirketlerin üretimi hızlandırmasıyla birlikte arz fazlası olacağını öngörüyor. Elon Musk da Twitter’da “Çok fazla elektrikli araç girişimi var” demiş ve bazı girişimlerin güçlerini birleştirmesini önermişti.

Çin dünyanın en ucuz elektrikli otomobilini üretti. ORA R1 adı verilen otomobilin 8 bin 680 Dolar’a satılacağı açıklandı. ORA R1’de saatte 33 kilovat enerji kullanan batarya paketi yer alıyor. Aracın tek şarjla 312 kilometre gidebildiği ifade ediliyor. Ancak bu ölçüm NEDC (Yeni Avrupa Sürüş Döngüsü) menzil ölçümünü kullandığı için günlük kullanımda aracın tek şarjda ortalama 240 kilometre civarı mesafe kat edebileceği tahmin ediliyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: