Haftanın Özeti: 215

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017’ye dair kültür harcaması verilerini açıkladı. Rapordan notlar:

  • Kültür harcamaları 2017 yılında 2016 yılına göre yüzde 19,4 artarak 44 milyar 75 milyon 130 bin TL oldu.
  • Gayri safi yurtiçi hasılaya oranı yüzde 1,4 olarak gerçekleşti (önceki yılla aynı).
  • Toplam kültür harcamaları içinde genel devlet harcamalarının payı yüzde 64,2, özel harcamaların payı ise %35,8 oldu.
  • Genel devlet harcamalarından en çok pay alan kalemler: Mimarlık (yüzde 34,9), kitap ve yazılı basın (yüzde 10), gösteri sanatları (yüzde 9,2), doğal miras (yüzde 8,7), görsel / işitsel ve multimedya (yüzde 8,4), kültürel miras (yüzde 5,6).
  • Hanehalkı kültür harcamaları 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 8,7 artarak 15 milyar 308 milyon 307 bin TL oldu.
  • Hanehalkı harcamalarından en çok pay alan kalemler: TV ve yayın giderleri (yüzde 31,2), kitap, gazete ve dergi (yüzde 14,7), kablolu / özel TV yayın hizmetleri (yüzde 12), veri işlem ekipmanları (yüzde 10,9), kırtasiye ve çizim malzemeleri (yüzde 10,1), sinema, tiyatro ve konser (yüzde 5,6).
  • Kültürel mal ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 28,9 artarak 658 milyon 856 bin TL oldu.
  • Kültürel mal ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 32,2 artarak 18 milyar 473 milyon 138 bin TL oldu.

Reuters bu yıla damgasını vurduğunu düşündüğü 100 fotoğrafı belirledi. Onlardan biri de Güney Kore ve Kuzey Kore arasındaki barış rüzgarlarını belgeleyen bu kare:

reuters

Fotoğraf denilince akla ilk gelen kurumlardan Magnum Photos ilk çevrimiçi kursunu duyurdu. Ustaların birikiminden faydalanmayı düşünen olursa detaylar kursun sitesinde.

magnum phptps

20 Ocak’a kadar devam edecek olan Amsterdam Light Festival bu yıl da hayran bırakan eserlere ev sahipliği yapıyor. Onlardan biri de içinde bulunduğumuz döneme ışık tutan Absorbed by Light isimli şu heykel çalışması. Gali May Lucas imzalı eser, ruhuna uygun olarak festivalin en çok paylaşılan çalışması olacak gibi görünüyor.

Spotify 2018’in en çok dinlenen şarkı ve şarkıcılarını açıkladı. Detaylarını şurada bulabileceğiniz sıralamaya göre;

  • Dünya genelinde en çok dinlenen erkek şarkıcı Drake, en çok dinlenen kadın şarkıcı Ariana Grande, en çok dinlenen şarkı God’s Plan (Drake), en çok dinlenen albüm Scorpion (Drake), en çok dinlenen grup Imagine Dragons oldu. En çok büyüyen tarz ise Emo Rap.
  • Türkiye’de en çok dinlenen erkek şarkıcı Ezhel, en çok dinlenen kadın şarkıcı Sezen Aksu, en çok dinlenen şarkı Geceler (Ezhel), en çok dinlenen grup Yüzyüzeyken Konuşuruz, en çok dinlenen tür de pop oldu.
  • “Alemin dinlediklerinden bana ne, ben en çok ne dinlemişim onu söyle” diyenler de Spotify’ın şu hizmetine göz atabilir.

Film ve televizyon dizilerine verilen Altın Küre Ödülleri için bu yılın adayları açıklandı. Ödüller 6 Ocak’taki törenle sahiplerini bulacak. Liste epeyce uzun. Biz sadece drama dalında en iyi film adaylarını not edelim buraya:

  • Black Panther.
  • BlacKkKlansman.
  • Bohemian Rhapsody.
  • If Beale Street Could Talk.
  • A Star Is Born.

Bohemian Rhapsody’yi benzer pek çok ödül organizasyonunun aday listesinde göreceğimize şüphe yok. Feza Gezginleri Queen’in gitaristi Brian May’i astrofizikçi yönüyle ele almış:

Dünyanın en popüler komedi dizilerinden biri olan Friends ilk yayınlan tarihinin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen gündemi meşgul edebiliyor. ABD’de Netflix’in diziyi 1 Ocak’ta kaldırma kararı infial yarattı. Daha sonra yapılan açıklamada dizinin bir yıl daha yayınlanacağı duyuruldu.

Son haber George R.R. Martin’den. “Ice Dragon” kitabı Epsilon Yayınevi tarafından Buz Ejderhası adıyla basıldı. Kitaba Luis Royo’nun çizimleri de eşlik ediyor.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: