Haftanın Özeti: 213

Bilim, Yazılım, Donanım

İnsanlar akıllı hoparlörlerini ne amaçla kullanıyor? Venture Beat kullanıcılar arasında yaptığı anketle bu soruya yanıt aradı. Toplamda binden fazla Alexa ve Google Home kullanıcısıyla yapılan anketten çıkan temel sonuç, çoğu kişinin bu cihazların ana özelliklerini kullandığı ve üçüncü parti uygulamaları keşfetmekte zorlandığı yönünde. Katılımcıların yaklaşık dörtte biri cihazın davranışlarında çok fazla değişime yol açtığını belirtiyor. Akıllı hoparlör üzerinden alışveriş yaptığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 43.

En popüler dijital asistanlardan biri olan Google Asistan Türkçe dil desteğine kavuşuyor. Bu özelliğin 2018 bitmeden resmi olarak kullanıma sunulması bekleniyor. Google’ın geçtiğimiz Mayıs ayında tanıttığı, ‘gerçekçi konuşmalarıyla’ insanları epeyce korkutan yapay zeka temelli asistan Duplex’e dair kullanıcı deneyimleri de gelmeye başladı:

İsminde ‘akıllı’ kelimesi geçen cihazların insan hayatına ne derece nüfuz edebileceğinin en büyük işareti elbette akıllı telefonlar. Onlara olan bağlılığımızı (ya da bağımlılığımızı) anlatmaya kelimeler yetmez. The Atlantic mevzuyu fotoğraflarla anlatmayı denemiş ve şöyle bir derleme hazırladı. Aşağıdaki de Paris Moda Haftası’ndan bir kare:

Charles Platiau / Reuters

Yukarıda insan gibi konuşan yapay zekanın verdiği tedirginlikten bahsettik. MIT’den araştırmacılar insanla yapay zekayı birbirinden ayırt edecek kelimeyi bulma gayretinde. Yaklaşık bin kişiden, sadece insana özgü olabilecek bir kelime önermelerini isteyen araştırmacılar, ortaya çıkan kelimelerin ortak yönünü bulmaya yoğunlaşıyor. Detaylarını şurada bulabileceğiniz çalışmada en çok önerilen kelimeler ve önerilme sayıları şöyle:

  • Sevgi (134)
  • Şefkat (33)
  • İnsan (30)
  • Hoşnut etmek (25)
  • Merhamet (18)
  • Empati (17)
  • Duygu (14)
  • Robot (13)
  • İnsanlık (11)
  • Canlı (9)

Japonya’nın kırsal bir bölgesinde küçük bir şirket tarafından yapılan ultra gerçekçi maskeler hem ülkedeki teknoloji ve eğlence şirketleri hem de Suudi Arabistan gibi bazı uzak ülkeler tarafından satın alınıyor. 300 bin Yen’e (14 bin TL) satılan maskeler 5 işçi tarafından reçine ve plastik kullanılarak yapılıyor. REAL-f Co adlı şirket, kişinin yüzündeki kırışıklıklardan derisinin dokusuna kadar her türlü detaya dikkat ediyor. Siparişlerin önemli bir kısmı ise yüz tanıma teknolojisi geliştiren firmalardan geliyor. Örneğin bir Japon otomobil şirketi, yüz algılama teknolojisinin, bir sürücünün uyumaya başladığını fark etmesi için bu maskelerden kullanmış. Şirketin kurucusu, insansı robotlar geliştikçe bu maskelere olan rağbetin daha da artacağını düşünüyor.

Deloitte Küresel Blok Zinciri Anketi’nin sonuçlarını paylaştı. Tamamını Deloitte’un sitesinde bulabileceğiniz rapordan kısa bir bölüm: Dünya genelinde, yönetim kademesinden kişilerle yapılan ankete katılanların yüzde 41’i kuruluşlarının önümüzdeki 12 ay içinde bir blok zinciri uygulaması başlatmasını beklediklerini söylüyor. Organizasyonlarının önümüzdeki yıl bu teknolojiye 5 milyon Dolar ya da daha fazla yatırım yapacağını bildirenlerin oranı ise yüzde 40.

KPMG de, şirketlerin teknoloji ve dönüşüm alanındaki önceliklerini ve stratejilerini ortaya koyan CIO Araştırması’nın sonuçlarını paylaştı. 20’ncisi gerçekleştirilen araştırma için bu yıl 80 ülkeden 3 bin 958 CIO (Chief Information Officer) ve teknoloji liderinden görüş alındı. Türkiye sonuçlarını pdf olarak incelemek isterseniz buraya küresel sonuçları için de şuraya bakabilirsiniz.

Veri merkeziyle ısınacak mahalle projesiyle çıtayı epeyce yükseğe koyan Norveç yine benzer bir haberle karşımızda. Norveç fiyortlarına ve arktik bölgesine düzenlediği gezilerle bilinen denizcilik şirketi Hurtigruten bir gemi filosunda yakıt olarak sıvılaştırılmış biyogaz kullanacak. Biyogaz ölü balıklardan ve diğer organik atıklardan üretilecek. 125 yıllık şirketin planı 2021’e kadar en az 6 gemisini biyogaz, sıvılaştırılmış doğal gaz ve büyük bataryalarla çalıştırmak. Hurtigruten CEO’su Daniel Skjeldam, sektördeki diğer şirketlerin de kendilerini takip etmesini istiyor: “Rakiplerimiz ucuz ve çevreyi kirleten ağır yakıtlar kullanırken bizim gemilerimiz doğanın gücüyle hareket edecek. Biyogaz gemicilikte kullanılabilecek en doğa dostu yakıt ve çevreye büyük avantajlar sağlayacak.”

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun göreve başlamasının üzerinden 20 yıl geçti. TechCrunch bu 20 yıldan 11 unutulmaz anı sıraladı. Aşağıda da Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından 20’nci yıl için paylaşılan video var.

ABD’nin Virginia eyaletindeki Ulusal Radyo Sükunet Bölgesi de uzayın derinlikleri kadar sessiz. Cep telefonu kullanımının cezalandırıldığı bölgede kurulu olan dünyanın en büyük taşınabilir teleskobu, yere düşen bir kar tanesinin titreşimini bile ölçecek güçte:

Popular Science Türkiye ekibi tarafından hazırlanan yeni bir dergi raflardaki yerini aldı. Uzun yıllardır İngiltere’de yayımlanan ve bilim, teknoloji, çevre, ulaşım gibi konulara yoğunlaşan How It Works’ün Türkçe versiyonu olan dergi, ‘kolay anlaşılır’ diliyle ve görsel zenginliğiyle dikkat çekiyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

  • merhaba, “75 desibel olarak (bir araba kapısının kapanma sesi kadar)” cümlesinde yanlışlık var.

    Konuşma sesi 40-60 dB
    Bağırma sesi 80-90 dB
    Uçağın kalkışı 120-140 dB
    Tüfek patlaması (yakın Mesafe) 130 dB dir.

  • Evet, haberi okuyunca zihin yaklaşık olarak şu kıvama geliyor daki linki yanlis olabilir cunku komik bir resim beklerken yine haberin linki geliyor

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: