Haftanın Özeti: 213

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Her yıl Kasım ayında amatör ve profesyonel yazarların katılımıyla 50 bin kelimelik bir romanın yazıldığı Roman Yazma Ayı çerçevesinde oluşturulan Boook.Land adlı proje, ilginç ve heyecan verici bir fikirle karşımıza çıkıyor. Grafik tasarımcı Harry Boyd ve Londralı tasarımcılar Ben Chan ve Malone Chan tarafından hazırlanan projede sanal ortamda gerçek zamanlı, kitlesel bir roman yazılıyor. Siteye girdiğinizde karşınıza kullanıcıların yazdığı metinlerden oluşan bir akış çıkıyor. Dileyen kullanıcılar esere illüstrasyon da ekleyebiliyor. Harry bu projeyi hazırlarken (ülkemizde ‘Kim Kiminle Nerede’ olarak da bilinen) Consequences adlı oyundan esinlendiğini söylüyor. Bu oyunda, oyuncular ellerine gelen katlanmış kağıtlara daha önceden ne yazıldığını bilmeden hikayenin devamını yazıyor. Kağıtlar oyunun sonunda açılınca birbirinden bağımsız olarak yazılmış parçalar okunuyor.

İlk kez 2003’te düzenlenen İdefix Sanal Kitap Fuarı kapsamında, ünlü yazarların fuara özel yazdıkları öyküler Instagram’da ‘hikayeler’ bölümünden paylaşılacak. Hakan Bıçakçı ile başlayan öykü dizisi yeni yazarlarla devam edecek.

Instagram demişken, bu platformun sanat galerilerini ve müzeleri nasıl dönüştürdüğünü bir de Vox’un gözünden görmek isterseniz video aşağıda. Bigumigu’da da Türkiye’deki benzer kurumların Instagram’la ilişkisini irdeleyen bir dosya yayımlandı.

Metropolitan Sanat Müzesi kataloğundan Işıklandırma Sanatı adlı kitabı Amazon’da 118 Dolar’a satın alabilirsiniz ya da MetPublications üzerinden ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Sitenin sunduğu tek imkan bu değil. Geçtiğimiz 50 yıl boyunca Met Müzesi tarafından basılan sanat tarihi eserlerini ücretsiz olarak aramak, okumak ve indirmek için siteye girmeniz yeterli. 3 yıl önce yaklaşık 400 esere ev sahipliği yapan MetPublications bugün toplamda 569 esere ücretsiz erişim imkanı sunuyor.

Vakti olanlar için 3 video sıralayalım. Çeviri Konuşmalar adlı YouTube kanalından önceki özetlerde de bahsetmiştik. Özellikle Cesur Yeni Dünya kitabıyla gönüllerde taht kuran Aldous Huxley ile 1958’de yapılan bir röportajın Türkçe alt yazı eklenmiş versiyonunu izlemek isteyen olur belki:

Yine bahsi geçmiş olan Feza Gezginleri’nde de geçtiğimiz aylarda dünyaya veda eden Ursula K. Le Guin’in 1966’da yazdığı Sürgün Gezegeni için bir kitap incelemesi paylaşıldı:

BBC 45 yıl önce çekilen ve Türkiye’den Almanya’ya göçü konu alan bir belgeseli alt yazılı olarak paylaştı:

Netflix, Türkiye’de ikinci dizisini çekeceğini resmen duyurdu. Şimdilik dizinin baş rolünde Beren Saat’i göreceğimiz bilgisinin dışında net bir şey yok.

Dizi tarihinin efsaneleri arasında yerini almış olan The Sopranos’un ‘öncesini’ anlatacak filme dair de kısıtlı bilgiler geliyor. Senaryosu, dizinin de senaristi olan David Chase tarafından yazılan The Many Saints of Newark adlı filmi, Mad Men, Six Feet Under, Game of Thrones gibi yine efsaneleşmiş dizilerde yönetmen olarak gördüğümüz Alan Taylor çekecek. Filmde rol alacağı açıklanan ilk oyuncu ise Alessandro Nivola oldu.

Gundam Factory Yokohama adlı bir proje, ünlü Japon anime kahramanı Gundam’ın gerçek boyutlu (18 metre) bir kopyasını yapıyor. Üstelik bu robot önceki çalışmalardan farklı olarak hareket edebilecek. Robot, Gundam’ın 40’ıncı yılını kutlamak için hazırlanıyor. Heykel 2020’de Yamashita Limanı’nda yaklaşık bir yıl boyunca sergilenecek.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

  • merhaba, “75 desibel olarak (bir araba kapısının kapanma sesi kadar)” cümlesinde yanlışlık var.

    Konuşma sesi 40-60 dB
    Bağırma sesi 80-90 dB
    Uçağın kalkışı 120-140 dB
    Tüfek patlaması (yakın Mesafe) 130 dB dir.

  • Evet, haberi okuyunca zihin yaklaşık olarak şu kıvama geliyor daki linki yanlis olabilir cunku komik bir resim beklerken yine haberin linki geliyor

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: