Haftanın Özeti: 178

Tasarım, İnovasyon

Herkesin içinde bir dahi gizlidir.” Dünyadaki en temel sorunlara çözüm üretilmesine yardımcı olmayı hedefleyen Chasing Genius platformu da bu düşünceyle yola çıktı. Bu yıl yarışmasının odağında teknoloji ve bağlantılılık vardı. 10 finalist için oylama yapıldı ve birinci olan proje 25 bin Dolar ödülü hak etti. Finale kalan fikirler aşağıda, detaylar haberimizde.

  • Kara mayınlarını bulmak için drone kullanmak.
  • Facebook gönderileri için bağış butonu.
  • Çöpü doğadan uzak tutan uygulama.
  • Orta Doğu’daki kadın hakları için ‘turbo tax’.
  • Felç geçirenlerin iyileşme sürecine yardımcı artırılmış gerçeklik oyunu.
  • Otizmli çocuklar için sanal gerçeklik oyunu.
  • Kurbağaları takip etmek için kullanılan sualtı drone’u.
  • Çiftlik hayvanları için mikro çipler.
  • Temiz su için yapay zeka.
  • Gelişmekte olan ülkeler için dijital rehabilitasyon (kazanan).

IBM, tabiri caizse leblebi büyüklüğünde bir bilgisayar tanıttı. Gücünü 1990’lardan kalma bir x86 işlemciden alan minik bilgisayar, üzerinde binlerce transistör barındırıyor. Bilgisayar, blok zinciri için veri kaynağı olarak da kullanılacak. Yani sevkiyat takibi yapmasının yanı sıra, sağlanan verileri yapay zeka kullanarak sınıflandıracak ve sahtekarlık ve hırsızlık tespiti yapabilecek.

MIT ve Berkeley’den bir grup araştırmacı, geçtiğimiz yıl sunulan bir konsepti geliştirerek kurak bölgelerdeki su kıtlığı sorununa çözüm olabilecek bir çalışmaya imza attı. Daha önce de havadan su elde etmeyi başaranlar olmuştu ancak o cihazların performansı havadaki nem oranına bağlı oluyor. Yüzde 50’den fazla nem oranı, soğutma yöntemleri, pompalar ve fazla enerjiyi tüketen kompresörler gerektiren geleneksel sistemlerin aksine bu buluş, yüzde 10 oranında neme sahip havadan su üretebiliyor ve güneş paneliyle çalışabiliyor. Eğer başarılı olurlarsa, şu anda atmosferde bulunduğu tahmin edilen 13 trilyon litre sudan istediğimiz zaman faydalanma şansımız olur.

Aerones adlı Letonya kökenli bir firma, 28 motorlu ve yaklaşık 200 kilogram kaldırabilecek bir drone üretti. Ürettiği drone’u ilk etapta rüzgar türbinlerinin kanat temizliği ve kanatların üzerindeki buzların çözülmesi amaçlı kullanacak olan firma, ileride yangın söndürme, insan kurtarma, paket taşıma ve spor amaçlı kullanım gibi değişik özellikler eklemeyi planlıyor.

Tam olarak “peki bu gerçek hayatta ne işimize yarayacak” sorusunu hak eden bir uygulama Weird Type. Yazıya artırılmış gerçeklik katan uygulama için eğlenceli diyerek konuyu kapatabiliriz.

Ikea’nın “bu koltuk bizim salonda nasıl durur” derdine derman olma iddiasındaki uygulaması Android için de uyumlu hale geldi. Artırılmış gerçeklik temelli Ikea Place uygulaması geçtiğimiz yıl iOS için duyurulmuştu.

Arkitera‘nın geliştirdiği Türkiye Mimarlık Yıllığı‘nın 2017 versiyonuna seçilen projeler açıklandı. Son bir yılda üretilen 131 projeden 51’i yıllığa girmeye ve sergilenmeye hak kazandı. Bu 51 yapının 25’i İstanbul’dan.

Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesi sayılan, Ankara’daki Saraçoğlu Mahallesi‘nin yıkılması gündemdeydi. Hafta içi yapılan basın toplantısıyla, bölgenin Maliye Bakanlığı desteğiyle aslına uygun olarak yenileneceği duyuruldu. 1946 yılında tamamlanan ve 73 bina, 434 konuttan oluşan mahallede binalar 2 ve 3 katlı olarak inşa edilmişti. 250 adet tescilli ağacın da bulunduğu mahallenin yeni versiyonunun da 3 katı aşmayacağı kaydedildi.

Tasarım ve mimariye ilgi duyanların mutlaka kapısından geçtiği Dezeen.com, yayımladığı evler içinde en çok ilgi gören 9 tanesini seçmiş. Güncel bir içerik değil ama bakması güzel. Onlardan biri de Avustralya, Sidney yakınlarındaki, Durbach Block Jaggers imzalı bu ev.

Mimar Marshall Blecher ile Fokstrot şirketi iş birliğiyle tasarlanan yüzen platform, Kopenhag limanına yeni tür bir kamusal alan sağlamayı hedefliyor. Danca’da ‘ada’ anlamına gelen ‘Ø’ harfinden ilham alınarak Ø1 adı verilen bu yüzen ada, herkese açık ve bu zamana kadar yıldız izleme, barbekü, balık tutma ve birkaç yerel etkinliğe daha ev sahipliği yaptı.

İtalya merkezli X Electrical Vehicle adlı şirket, 3 boyutlu yazıcıda üretilen otomobillerinin Çin’de seri üretimini yapmaya yaklaştığını, araçların 2019’un ikinci çeyreğinde yollarda görülebileceğini açıkladı. LSEV adı verilen otomobilin 10 bin Dolar’a satılması bekleniyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

  • Merhaba. Uber’in kazası ile ilgili videoyu izledim. Haberde hava aydınlıktı denmiş ancak havanın karanlık olduğu, hatta normal bir sürücünün bile yolda karşıdan karşıya geçen kadını zor görebileceği rahatlıkla fark edilebilir. Burada suçlu kadın, Uber hatasız demiyorum, sadece haberdeki “açık hava” detayının insanların aklında yanlış fikir oluşturabileceğini düşünerek bilgi vermek istedim. Kaza anında hava karanlıktı ve kazada hayatını kaybeden kadın son anda fark ediliyordu. Allah rahmet eylesin, çok üzücü ve karışık bir durum.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: