Dünyanın gidişatını iyi yönde değiştirebilecek 10 teknoloji fikri

Chasing Genius'ın teknoloji ve bağlantılılık konulu yarışmasının finalistleri arasında, Facebook'a bağış butonu ekleyen girişimden otizmli çocuklara yardımcı olmak için sanal gerçeklik oyunu üreten projeye kadar birçok yenilikçi fikir var.

Haber Özeti

Tam Sürüm

“Herkesin içinde bir dahi gizlidir.” National Geographic’in dünyadaki en temel sorunlara çözüm üretilmesine yardımcı olmayı hedefleyen Chasing Genius platformu da bu düşünceyle yola çıktı. 2017’de düzenlenen yarışmada platform, küresel sağlık, açlık, çevresel sürdürülebilirlik gibi kapsamlı fikirler için kitle kaynak oluşturdu. Bu yılın yarışmasının odağında ise teknoloji ve bağlantılılık var. Aşağıdaki 10 finalist için oylama açık. Birinci olan projeye 25 bin Dolar ödül verilecek.

Plastik kara mayınlarını bulmak için drone kullanmak

Sovyet birliklerinin Afganistan’dan ayrılmasının üzerinden neredeyse 30 yıl geçmişken, ülkenin çeşitli yerlerine yaydıkları yüz binlerce kara mayını hala insanları öldürmeye ya da sakatlamaya devam ediyor. Kelebek şeklinde olduğu için çocukların sık sık oyuncak sanıp eline aldığı bu mayınlar plastikten yapıldığından metal dedektörleri onları bulamıyor. Bu projenin sahibi, drone’ların termal görüntüleme özelliğini kullanarak mayınları tespit etmeyi hedefliyor.

Facebook gönderileri için bağış butonu

PocketChange adlı girişim, Facebook’a bir ‘mikro-bağış’ butonu ekleyerek, belirli bir amaca hizmet eden gönderilerle karşılaştığınızda o konuyla ilgili en etkili hayır kurumunu seçerek 25 Cent ila 2 Dolar arasında bağış yapmanıza imkan sağlıyor.

Çöpü doğadan uzak tutan uygulama

Operation Trash Route adlı uygulamanın kurucusu denizbilimcilerle birlikte Meksika’ya gittiğinde bu kadar çok plastik çöpün okyanusu boylamasının sebebin öğrendi. Eğer çöp toplayıcılara çöpü aldıkları anda ödeme yapılsa, onlar da çöpü anında çöp sahalarına götürmek için daha fazla motivasyon bulabilir. Ancak şu anda bazı çöpçüler topladıklarını kanallara atmayı tercih edebiliyor. Operation Trash Route adlı bu yeni uygulama ise, sadece çöpçülerin çöp sahasına ulaştığında ödeme yapan yeni bir takip sistemi oluşturuyor.

Orta Doğu’daki kadın hakları için ‘turbo tax’

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yaşayan kadınlar için tasarlanan bu platform, hangi ülkede yaşıyor olurlarsa olsun kadınların kendi yasal haklarına hemen göz atmalarını sağlıyor. Daha sonra, tıpkı Turbo Tax gibi, sürücü ehliyeti almak gibi işler için gereken belgelere başvurmaları için adım adım yönlendiriyor.

Felç geçirenlerin iyileşme sürecine yardım eden artırılmış gerçeklik oyunu

Bir felcin ardından iyileşmek aylar veya yıllar sürebilir. Özellikle sigortanın tedavi masraflarını karşıladığı süre sona erdikten sonra hastaların rehabilitasyon egzersizlerine ayak uydurması genelde zor olur. Bu uygulama, egzersizleri bir artırılmış gerçeklik oyununa dönüştürüyor. Hasta, oyunda ağaç diken ya da tavukları besleyen çiftçi oluyor. Her bir günün sonunda, hastanın ilerlemesini gösteren bir çizelge gösteriliyor. Böylece hastanın motivasyonu yüksek tutuluyor.

Gelişmekte olan ülkeler için dijital rehabilitasyon

Gelişmekte olan ülkelerin kırsal alanlarında yaşayan, felçli olan ya da fiziksel terapi gerektiren bir hastalığı olan kişiler kolayca bir rehabilitasyon merkezine erişemeyebilir. Bu platform, doktorların hastaların bir akıllı telefon vasıtasıyla erişebileceği egzersizler yazmasını sağlıyor. Uygulama, hareketlerin nasıl yapılacağını gösteriyor ve kullanıcının yönergeleri kendi dilinde dinleyebilmesi için dil seçenekleri sunuyor.

Otizmli çocuklar için sanal gerçeklik oyunu

Çocukken Asperger Sendromu teşhisi konan bir üniversite öğrencisinin önderlik ettiği bir grup tarafından tasarlanan Social Cipher adlı sanal gerçeklik oyunu, otizmli bireylerin sosyal işaretleri öğrenmesi için farklı senaryolar oynamalarına imkan sağlıyor.

Kurbağaları takip etmek kullanılan su altı drone’ları

Bu proje, Güney Amerika’da yer alan Titikaka Gölü’ndeki kurbağaların neden öldüğünü, bunun diğer hayvanlar ve bitkiler için ne anlama gelebileceğini anlamak üzere oluşturuldu. Ekip, lise öğrencileri tarafından üretilen su altı drone’larını kullanarak gölü keşfetmeyi ve bilgi toplamayı planlıyor.

Çiftlik hayvanları için mikroçipler

Montana’da yaşayan bir çiftlik işçisi tarafından tasarlanan bu proje, çiftlik hayvanlarına mikroçipler yerleştirmeyi hedefliyor. Böylece işçiler hayvanın konumunu, vücut ısısını ve kalp hızını takip edebilecek. Ayrıca bir hayvan yırtıcı bir başka hayvan tarafından öldürülürse durumdan anında haberdar olabilecekler.

Temiz su için yapay zeka

Kirli su dünyanın her yerinde var ancak takip edilmesi pek kolay değil. Bu proje, su örneklerini analiz edip kirletici maddeleri şekline göre tespit etmek için yapay zeka kullanacak şekilde tasarlandı. Suyu durmadan test etmek için tek kullanımlık şeritler kullanmak yerine bu yeni sistem, belirli yerlerdeki suyu sürekli olarak gözlemleyebiliyor.

Kaynak: Fast Company

National Geographic'in dünyadaki en temel sorunlara çözüm üretilmesine yardımcı olmayı hedefleyen Chasing Genius adlı bir platformu var. Platformun bu yıl düzenlediği yarışmanın odağında teknoloji ve bağlantılılık yer alıyor. Afganistan'ı Sovyet birliklerinden kalan plastik kara mayınlarından arındırmak için drone'lardan faydalanmayı hedefleyen projeden felç geçirenlerin iyileşme sürecine yardımcı olmak için artırılmış gerçeklik oyunu üreten girişime kadar birçok yenilikçi fikir finale kalmayı başardı. Projelerin oylama süreci devam ediyor. Birinci olan proje 25 bin Dolar ödül kazanacak.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği