Haftanın Özeti: 166

25 - 31 Aralık 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

Japon Bandai şirketinin 2004’te piyasaya sürdüğü, yalnızca bir sene satışta kalan ve nadir bulunan mini pikabı 8ban ve mini plaklarının performansını duymak isterseniz Techmoan’un YouTube kanalında yaptığı incelemeyi izleyebilirsiniz.

Genel olarak kolon ve sindirim sistemi hastalıklarını teşhis etmek pahalı ve zor testlerle yapılır. Araştırmacılarsa yeni ‘elektronik burun’ sayesinde bu tür hastalıkları hastanın dışkısından teşhis etmeyi planlıyor. ‘Moosy 32 eNose’ olarak adlandırılan yeni cihaz ‘Valencia Politeknik Üniversitesi’ ve ‘La Fe Sağlık Araştırmaları Enstitüsü’ ortak çalışmasıyla üretildi.

Evsizlere [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]yardım amaçlı kurulan Action Hunger adlı dernek, sokaklarda kalanlar için bir otomat geliştirdi.[/inlinetweet] Bu otomatlar evsizlerin yiyecek ve kıyafet gibi temel ihtiyaçlarını karşılayacak. Son iki yıldır geliştirilen ücretsiz hizmet geçtiğimiz hafta kullanıma girdi. Otomatta meyve, atıştırmalık, sandviç, kişisel bakım malzemeleri ve kıyafetler bulunuyor.

Sanal gerçeklik (VR) ve yapay zeka (AR) teknolojileri birçok alanda olduğu gibi gıda endüstrisinde de etkilerini gösteriyor. AR-VR teknolojilerinin bu sektörde kullanıldığı konulardan biri eğitim. VR’ın yarattığı detaylı görsel dünyada deneyim kazanan çalışanlar işlerinde günlük olarak karşılaşacakları durumlara fiziksel ve zihinsel olarak hazırlanabiliyor, bunlara noodle pişirmek ve espresso hazırlamak da dahil. AR-VR’ın deneysel pazarlamayla buluşması da gıda odaklı etkinlerin dönüşmesine sebep oluyor. Tüketicinin tüm duyularına yönelik olarak hazırlanan bu etkinliklerde tat ve kokuyu AR-VR’la destekleyen yeni bir deneyim türü ortaya çıkmaya başlıyor. The Museum of Ice Cream ve 29 Rooms gibi etkinlikleri buna örnek olarak gösterebiliriz. Ayrıca restoran ve barların da bu yönelime ayak uydurmaya başladığını belirtelim. Gıda ve içecek şirketleri AR’ı oyun ve bilgilendirme amaçlı olarak da yaratıcı şekillerde kullanmaya başladı. Örneğin Nestle, Rio filminden bir karakterin yer aldığı AR oyununu Nesquik kutularıyla dağıtmıştı.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Çin, Jinan Şehri Otoyolu projesinin bir parçası olarak ikinci güneş enerjili otoyol çalışmasını tamamladı.[/inlinetweet] Otoyolun yıl sonuna kadar hizmete girmesi bekleniyor. Yaklaşık 2 kilometre uzunluğundaki yol üç katmandan oluşuyor. En üstteki katmanda, asfaltın taşıdığı yapısal özellikleri gösteren saydam bir beton var. Ortadaki katman, ‘ağırlığı taşıyan kısım’ olarak ifade edilen güneş panellerinden oluşuyor. En alt katmansa güneş panellerini topraktan ayırma görevi görüyor. Mühendisler, yakın zamanda kablosuz araç şarjı özelliğinin sisteme dahil edilebileceğini, otonom araçların da halihazırda kablosuz otoyoldaki verilerden faydalanabileceğini belirtti.

Sekiz yıllık çalışmanın ardından dünyanın en büyük amfibi (hem karadan hem denizden iniş-kalkış yapabilen) uçağı Çin semalarında ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Kunlong olarak da bilinen AG600 adlı uçak 3 bin metre yükseklikte yaklaşık bir saat boyunca uçtuktan sonra Zhuhai şehrindeki Jinwan Sivil Havaalanı’na iniş yaptı. Bu dev uçak 38,8 metrelik kanat genişliği ve 19,6 metrelik gövdesiyle yaklaşık bir Boeing 737 büyüklüğünde. Uçak Çin’de gerçekleşecek arama kurtarma çalışmalarında, yangın söndürme çalışmalarında ve uluslararası anlaşmazlıklara konu olan Güney Çin Denizi’nde askeri amaçlarla kullanılacak.

Tesla CEO’su [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Elon Musk şirketinin gelecekte yapmayı planladığı pikap kamyon projesi hakkında ipucu verdi.[/inlinetweet] Musk bu hafta Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla 2019 veya 2020 yılının başında üretime başlamayı taahhüt ettikleri Tesla Model Y SUV aracını tamamladıktan sonra pikap kamyonla ilgileneceklerini belirtti.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

  • Bütün bir yıl boyunca, paylaştınız içerikler için biz teşekkür ederiz. İyi seneler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: