Haftanın Özeti: 155

9 - 15 Ekim 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim, Yazılım, Donanım

Apple CEO’su Tim Cook, bir kodlama dili öğrenmenin yabancı dil olarak İngilizce öğrenmekten daha önemli olduğunu düşünüyor. Fransız medya şirketi Konbini‘ye konuşan Cook “10 yaşında Fransız bir öğrenci olsam, benim için bir yazılım dili öğrenmek, İngilizce öğrenmekten daha önemli olurdu. Elbette ki insanlara ‘İngilizce öğrenmeyin’ demiyorum ama yazılım dili, dünya üzerindeki 7 milyar insana kendinizi anlatmanızı sağlayacak bir araç. Bence dünyadaki tüm devlet okullarında mecburi ders olarak okutulmalı ” şeklinde konuştu.

Üç boyutlu yazıcı teknolojisi hala gelişim çağını yaşıyor. Tahmini hesaplamalara göre [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]2060 yılına gelindiğinde kullandığımız eşyaların yüzde 50’si üç boyutlu yazıcılarla üretilecek.[/inlinetweet] Bu durumda 2060 yılına gelindiğinde, dünya ticaretinin yaklaşık dörtte biri kadarının ortadan kalkacağı düşünülüyor. ING Think‘in hazırladığı rapora göre üç boyutlu yazıcıların getirdiği artılar şu şekilde;

  • İnsan faktörü işin içinden çıktığı için daha az işçilik masrafı gerekiyor.
  • İsraf olmadığı için daha az ham madde kullanımı gerçekleşiyor.
  • İnsan hatası faktörü olmadığı için daha az masraf çıkıyor.
  • Stok maliyetleri azalıyor.
  • Daha az ara mal gerektiği için taşıma masrafları azalıyor.
  • Geleneksel sermaye mallarına daha az ihtiyaç duyuluyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]BlackBerry, Motion adlı yeni modelini piyasaya sürdü.[/inlinetweet] Motion, beklendiği gibi (ancak Blackberry için sıradışı kabul edilen) klavyesiz bir telefon. Motion 4 GB RAM, 32 GB bellek ve 12 megapiksel arka kameraya sahip. Telefonun öne çıkan diğer özellikleriyse IP67 su geçirmezlik sertifikasına ve 4 bin mAh’ gücünde bataryaya sahip olması.

Amazon’un e-kitap okuyucusu [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Kindle, 19 Kasım’da kutlayacağı 10. yılı şerefine güncellenmiş Kindle Oasis’i piyasaya sürdü.[/inlinetweet] Yeni modelin standartın üstündeki 7 inçlik ekranı şirketin şimdiye kadar sağladığı en yüksek çözünürlüğüne (300 PPI) sahip. Su geçirmez özelliğe sahip ilk Kindle olan Oasis, Audible’ın sesli kitaplarını da doğrudan dinleme olanağı sağlıyor (250 Dolar‘dan başlayan fiyatlarla).

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Sony’nin 1999-2006 arasında ürettiği robot köpeği Aibo geri dönüyor.[/inlinetweet] Önümüzdeki baharda çıkması beklenen Aibo, bir oyuncaktan çok yapay zeka ve internet bağlantısıyla donatılmış bir akıllı asistana benzeyecek. Sony’nin açık kaynaklı işletim sistemiyle üretmeyi planladığı robota geliştiriciler istedikleri özellikleri ekleyebilecek.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Facebook, Oculus Go adlı kablosuz artırılmış gerçeklik gözlüğünü tanıttı.[/inlinetweet] Oculus Go‘nun 199 Dolar’a satılması planlanıyor. Ayrıca Oculus Rift‘in fiyatına 100 Dolarlık bir indirimle 399 Dolar’a düşürüldüğü açıklandı. Facebook, hem Oculus Go’nun hem de fiyatları düşürülen Oculus Rift’in insanları artırılmış gerçeklik teknolojisine yaklaştıracağını düşünüyor.

Piyasaya yeni iPhone‘lar çıkınca bazı kullanıcılar mantıklı düşünme yetisini kaybediyor. Yapılan araştırmalarda, piyasada daha yeni bir model olması durumunda, kullanıcıların çalışır durumdaki eski iPhone’larını daha fazla kaybetmeye ya da kırmaya başladıkları görüldü.

MIT araştırmacıları tarafından hazırlanan Moral Machine (Etik Makinesi) adlı anket kişilerin otonom araçlara ahlaki değerler kazandırmasını amaçlıyor. Çeşitli görsellerle, kullanıcılara sunulan farklı senaryolarda, otonom sürüş teknolojisinin olası bir kaza anında ne gibi kararlar alması gerektiği soruluyor. Senaryolarda kullanıcılardan gidişata müdahale, mümkün olduğunca fazla hayat kurtarma, hayvanlar ile insanlar arasında ayrım; yaşa, cinsiyete, toplumsal statüye ya da sağlık durumuna göre ayrım, kurallara uyma durumuna göre ayrım, araçtakilerin ve yayalar arasında ayrım gibi seçenekler sunuluyor.

Haberler iyi! Bilimkurgunun daimi konularından ve son dönemde sıklıkla tartışılan ‘bir bilgisayar simülasyonunda mı yaşıyoruz?’ sorusunun cevabı büyük ihtimalle ‘hayır’. Oxford Üniversitesi’nden teorik fizikçiler Zohar Ringel ve Dmitry Korvizhini, simülasyon bir dünya yaratmak için depolanması gereken bilgilerin evrendeki mevcut atom sayısından çok daha fazlasını gerektirdiğini keşfetti.

Bilimcilerin başka bir çalışma sırasında tesadüfen ortaya çıkardığı bu bilgi üzerine yazıkları makale Scientific Advances dergisinde yayımlandı.

Barclays tarafından yapılan analiz çalışmasına göre [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]önümüzdeki yıllarda içten yanmalı motorların azalmasıyla petrol talebi de ciddi oranda düşebilir.[/inlinetweet] Elektrikli araçların ve gittikçe artan yakıt etkinliğinin bir sonucu olarak 2025’e kadar günlük petrol ihtiyacı 3,5 milyon varil azalması olası. Elektrikli araçlar 2040’a kadar pazarın üçte birini ele geçirirse petrol ihtiyacındaki azalma günde 9 milyon varili bulabilir.

Namibya‘da çölde yaşayan fillerin birbirlerine bilgi aktarımı yaparak hayatta kalma becerilerini gelecek nesillere ilettikleri anlaşıldı. Dış görünüş ve davranışlarında farklılıklar olduğu söylense de DNA kanıtı Namibya’da yaşayan çöl fillerinin Afrika savanlarındaki fillerle aynı DNA’ya sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Dolgular yakında tarih olabilir çünkü Alzheimer için geliştirilen Tideglusib isimli ilacın dişlerin kendi kendine iyileşmesini sağladığı keşfedildi. İlaç, diş kemiği (dentin) oluşumunu engelleyen GSK-3 enziminin çalışmasını durduruyor, böylece çürükleri iyileştirecek kadar diş kemiği kendiliğinden gelişebiliyor.

Imperial College of London’da [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]yapılan bir araştırmaya göre depresyon tedavisinde psilocybin kullanan hastalar iyileşiyor.[/inlinetweet] Psilocybin isimli madde doğada magic mushroom adı verilen mantarlarda bulunuyor. Scientific Reports’ta yayımlanan makalede hastaların tedaviden sonraki beş haftası anlatılırken aynı zamanda depresyondaki kilit beyin devrelerinin sıfırlandığının altı çizildi.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 2015-2016 arasında yaklaşık 1 yıl geçiren ABD’li Astronot Scott Kelly Brisbane Times’a yazdığı yazısında daha önce kimsenin yaşamadığı bu deneyimin yıkıcı etkilerini anlatıyor. Yazısında Rus meslektaşı Mikhail Kornienko ile Uzay’da geçirdiği döneme de yer veren Kelly ağırlıklı olarak Dünya’ya döndükten sonra yaşadığı zorluklardan ve Uzay’da geçen 1 yılın bedenine verdiği zarardan bahsediyor.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

  • Her hafta daha eskilerden film önerileri de mi olsa acaba. Minority Report tadında. Gelecekteki yenilikleri geçmiteki filmlerde işleyen. Zaten öneriler var ama sizden ve ekibinizden de daha farklı öneriler çıkar belki

  • Haftalık özetlerinizi severek takip ediyorum fakat Cingöz Recai’nin oyuncu kadrosundan bahsederken başrolleri unutmuşunuz. Kenan İmirzalıoğlu, Meryem Uzerli, Haluk Bilginer yok listede.

  • WEB SAYFASI OLARAK GERÇEKTEN ÇOK YORUCU BİR TASARIMI VAR. HAFTANIN ÖZETİ HARİÇ GERİSİ ÇOK SIKINTILI.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği