Yenisi çıkınca eskisi ‘kırılıveren’ iPhone’lar

Piyasaya yeni iPhone'lar çıkınca bazı kullanıcılar mantıklı düşünme yetisini kaybediyor. Kaybolan ya da kırılan cihazlar, güncelleme için bahane oluyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Piyasaya yeni iPhone’lar çıkınca bazı kullanıcılar mantıklı düşünme yetisini kaybediyor. Yapılan araştırmalarda, piyasada daha yeni bir model olması durumunda, kullanıcıların çalışır durumdaki eski iPhone’larını daha fazla kaybetmeye ya da kırmaya başladıkları görüldü.

Yenisi çıkan iPhone’u kaybetmek önemli değil

Michigan Üniversitesi, Columbia Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi araştırmacıları, bir ürünün daha iyisini satın alma şansı olan kullanıcıların, ellerindeki eski ürüne karşı daha dikkatsiz davranmaya başladığını fark etti. Bu duruma ‘güncelleme etkisi’ diyen araştırmacılar aralarında iPhone’ların da bulunduğu bir dizi ürünü incelediklerinde benzer davranışlar tespit ettiler.

Örneğin, kaybolan 3 bin adet iPhone’u inceleyen araştırmacılar, piyasadaki en yeni iPhone’ların sahipleri tarafından daha çok arandığını, daha eski modellerin ise peşine düşülmediğini gösterdi. Her telefonun kendine özel IMEI numarası bulunuyor. Bu özellik sayesinde kullanıcılar, kaybettikleri telefonlarını IMEI Detective servisine bildirerek telefonun bulunup bulunmadığını öğrenebiliyor. Bu servise başvurmak kullanıcının telefonunu geri istediğini gösteriyor. 119 ülkede 2010 ila 2015 arasında yapılan başvurular incelendiğinde, yeni bir model çıkmak üzereyken ya da çıktıktan sonra, kaybettiği eski model telefonu arayan kullanıcıların rakamlarında ciddi bir azalma olduğu görüldü. En son model iPhone’lar için ise talep her zaman yüksekti.

Daha iyisini almak için eskisini kırdılar

Bir başka araştırmada ise ücretsiz kupalara karşı insanların tutumu incelendi. İki farklı gruba ayrılan 90 katılımcıdan bir gruba üzerinde ücretsiz kupa bulunan Jenga bloklarını teker teker çekmeleri söylendi. Katılımcılar diledikleri zaman oynamayı bırakıp kupayı alabiliyordu. Eğer oyun sırasında kupa kırılırsa, katılımcılara kupanın aynısından verileceği söylendi. Diğer gruptaki katılımcılara ise Jenga bloklarının üzerindeki kupa kırılırsa daha iyi bir kupa alabilecekleri söylendi. İkinci gruptaki kullanıcıların Jenga oynamaya daha uzun süre devam ettiği ve ellerindeki kupanın kırılması riskini daha az önemsedikleri görüldü.

Michigan Üniversitesi Psikoloji Doçenti Joshua Ackerman “İnsanlara eski ürünün aynısı yerine onun daha iyisini vaat ederseniz eskisine karşı daha dikkatsiz davranmaya başlıyorlar.” şeklinde konuştu.

Hasarlı olanın önemi azalıyor

Bir başka analizde araştırmacılar internet üzerinden bin ABD’li katılımcıya 12 farklı durumdaki üründen hangisini daha iyisiyle değiştirecekleri soruldu. Üründeki hasar seviyesi arttıkça kullanıcıların da yeni ürün alma hevesinin arttığı görüldü.

Columbia İşletme Okulu’ndan Doç. Dr. Silvia Bellezza “İnsanların sahip oldukları ürünlere çok fazla değer verdiklerine yönelik genel inanışın aksine; kullanıcılar daha gelişmiş bir alternatifi alma imkanları olduğunu görünce sahip oldukları ürünlere karşı daha dikkatsiz davranmaya başlıyor.” dedi.

Kaynak: Michigan Üniversitesi

Piyasaya yeni iPhone'lar çıkınca bazı kullanıcılar mantıklı düşünme yetisini kaybediyor. Yapılan araştırmalarda, piyasada daha yeni bir model olması durumunda, kullanıcıların çalışır durumdaki eski iPhone'larını daha fazla kaybetmeye ya da kırmaya başladıkları görüldü.

1 Yorum

  • Bazıları da IPhone’e kasko yaptırıyor… Yenisi çıkınca bir şekilde kırılıyor (!) Aldığı paranın üzerine biraz daha koyarak yenisini alıyor…

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği