Haftanın Özeti: 154

2 - 8 Ekim 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

Çoğumuz yaratıcılığın insan zekasının bir ürünü olduğunu ve makinelerin programcıların verdiği komutların dışına çıkmadığını düşünsek de yapay zeka yaratılıcık alanında giderek daha çok varlık göstermeye başladı. Makine yaratıcılığının örneklerinden robot sanatı da yıllardır yavaş adımlarla gelişmeye devam ediyor. Mucit ve Fütürist Ray Kurzweil, müzik kompozisyonlarını analiz edip benzer tarzda parçalar besteleyen yazılımını neredeyse 50 yıl önce üretmişti. Dünyanın ilk ünlü ressam robotu Aaron ise 1970’lerden beri çalışmalarına devam ediyor. Önceki dönemlerden farklı olarak bugün yaratıcı makinelerde gördüğümüz patlamanın sebebi ise günlük hayatlarımızı yeniden şekillendiren teknolojilerin hızla olgunlaşarak her yanımızı saran güçlü bir konuma gelmiş olması.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Ikea’nın inovasyon laboratuvarı SPACE10, kapalı alanda tarım çözümünü tanıttı.[/inlinetweet] ‘Lokal’ adı verilen tarlaların prototipi için hidroponik tarım sistemi kullanılıyor. Londra Tasarım Festivali‘nde tanıtılan ‘Lokal’in sistemi sayesinde iklim kontrolü yapılan kutuların içinde, LED ışıklarının altında, toprak yerine besleyici bir suyun içinde büyüyor.

Festivalde, Londralılara hidroponik sistemle yetiştirilmiş ürünlerden yapılan bir salata ikram edildi.

Yediklerinizin kalorisini hesaplayan akıllı tabak SmartPlate’e daha önce değinmiştik. Şimdi Panasonic de tabaktaki yemeklerin kalorisini 10 saniye içinde hesaplayan CaloRieco isimli bir masaüstü cihazı üzerine çalışıyor. Mikrodalga fırın boyutlarındaki CaloRieco öğününüzdeki karbonhidrat, yağ ve protein miktarlarını ayrı olarak ölçebiliyor ve uygulaması aracılığıyla beslenme profilinizi çıkarıyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Effie evde kullanım için tasarlanmış ilk otomatik ütü.[/inlinetweet] Aynı anda 12 parçayı ütüleyebilen cihaz hassas parçalar için yalnızca buhar kullanıyor. Ürün ayrıca kurutma da yapıyor. Yani çamaşırlarınızı makineden çıkarıp doğrudan Effie’ye aktarabiliyor; böylece hem kurulayıp hem de ütülemiş oluyorsunuz. Her bir parçayı 3 dakika içinde hazırlayan ütünün işlemlerini -elbette ki- uygulamasıyla telefonunuzdan takip edebiliyorsunuz.

Güneş enerjisi geçtiğimiz yılın en hızlı büyüyen küresel enerji kaynağı oldu. Uluslararası Enerji Ajansı, güneş enerjisinin diğer tüm enerji kaynaklarını geride bıraktığını söyledi. Büyümenin sebebi olarak maliyetin azalması ve değişen devlet politikalarının geleneksel enerji kaynaklarından alternatif kaynaklara yönelmesi gösteriliyor.

Harvard ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü‘nden bir grup araştırmacı, dövmelerde kullanılabilen ve kan şekerini ölçen bir ‘akıllı mürekkep’ geliştirdi. Biyo-mürekkep kullanımı herhangi bir güç kaynağı ya da veri aktarımı süreci gerektirmediği için, bu yeni tasarım diğer giyilebilir teknolojilere göre çok daha bağımsız kalıyor. Araştırmacıların ‘Dermal Abyss‘ adını verdiği projede mürekkebin iki farklı türü domuzlar üzerinde test edildi.

Tasarımcı Mike Rundle, iPhone XX (20) ile ilgili hayallerini paylaştı. Rundle şirketin farklı zamanlarda aldığı çok sayıda patenti takip ederek 2027’de göreceğimiz iPhone’a dair öngörü ve beklentilerini şu şekilde sıralıyor:

  • Ekran, algılayıcıların bulunduğu çentikten ve çerçeveden kurtulacak, kamera da dahil her şey ekranın altında yer alacak ve böylelikle telefon başlı başına bir ekrandan oluşacak.
  • Arkada 3, önde 2 adet kamera yer alacak. Kameraların farklı odak mesafeleri olacak. Ayrıca hem önde hem de arkada üç boyutlu nesne algılayıcılar olacak.
  • Telefonun yazılımı algılayıcıların sağladığı verileri etkili şekilde değerlendirecek ve telefon yakın çevresindeki objelerin farkında olacak.
  • Yazılım arayüzünün bazı bölümleri göz izleme sistemi sayesinde kullanıcının bakışları ile kontrol edilebilecek. Kamera kişinin yüzü üzerinden sağlık verileri oluşturulmasına yardımcı olacak.
  • ‘Oldukça seri’ diyebileceğimiz bir işlem hızı ve iyi bir pil kapasitesi olacak.

Cody Wilson adlı aktivist geçtiğimiz 5 yılda dijital üretim teknolojilerini ABD yönetiminin silah kontrolü çabalarını baltalamak için kullandı. Önce 3D yazıcıyla üretilen ölümcül bir silah geliştiren Wilson ardından evde kullanıma -ve silah yapımına- uygun bir freze makinesi üreterek satmaya başladı. Bilgisayar kontrollü olarak çalışan bu makine, metal parçalarını birer silah gövdesi haline getirmek için kullanılabiliyordu. Wilson’ın son ürünüyse gizlenebilen, takip edilemeyen ve hiçbir şekilde denetlemeye tabi olmayan metal bir tabanca. Wilson sitesi Defense Distributed üstünden silahın imalatı için gerekli şema ve yazılımı dağıtımaya başladı.

Evde silah yapımında kullanılan freze makinesi

Deneysel bir iç tasarım üzerine çalışan [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Nissan, koltuklar ve direksiyon için teri emdiğinde renk değiştiren bir materyal üretti.[/inlinetweet] Nissan’ın Droog tasarım şirketi ile birlikte geliştirdiği SOAK isimli materyalin amacı susuz kalanların araç kullanmanın tehlikelerine dair farkındalık oluşturmak. SOAK ucuz bir pazarlama taktiği gibi görünse de şirket 2015 yılında Loughborough Üniversitesi’nde yapılan ve hafif bir susuzluğun bile sürüş hatalarına sebep olabildiğini iddia eden bir çalışmanın sonuçlarına referans veriyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Araştırmacılar 500’den fazla kez şarj edilebilen ve asfalttan üretilen bir batarya geliştirdi.[/inlinetweet] Bu lityum bataryalar, şu anda kullanılan emsallerinden 10 ila 20 kata kadar daha hızlı şarj olabiliyor ve özellikle yüksek güç gerektiren cihazların şarjı için kullanılabiliyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Tesla, 50 bin eve elektrik sağlayabilecek kapasiteli bir batarya üretiyor.[/inlinetweet] Elon Musk tamamlandığı zaman dünyanın en büyüğü olacak bataryanın üretimini yarıladıklarını söyledi. Ürün, enerjisini Neoen’in Hornsdale Rüzgar Santrali‘nden sağlayacak.

Vespa dünyanın en popüler motosikletlerinden. Şirketin ilk modelleri oldukça ikonik fakat yeni yayımlanan 6 konsept tasarım da oldukça dikkat çekici görünüyor. Popüler rakiplerden yola çıkarak oluşan tasarımlar arasında epeyce fütüristik görünen bir modelin yanısıra, hız motoru, off-road, touring ve hatta bir chopper bulunuyor.

Maden şirketi [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Rio Tinto, Batı Avustralya’daki Pilbara bölgesinde ilk tam otonom tren seferini gerçekleştirdi.[/inlinetweet] Bu sefer sırasında trende mürettebat yoktu. Trenin üretimini de yapan şirket, yaklaşık 100 kilometre yolun başarıyla kat edildiğini belirtti. Bu görev, şirketin tam otonom tren ağı oluşturması için büyük bir adımdı, başarılı da oldu. 

Ford ve Volkswagen araç tasarımı sürecinde sanal ve artırılmış gerçeklikle kusursuzluğa ulaşmayı hedefliyor. Ford’un tasarımcıları Microsoft’un HoloLens’ini kullanarak tasarım aşamasındaki araç modellerini üç boyutlu olarak inceliyor. Volkswagen’sa bu iş için Mobil Artırılmış Gerçeklik Teknik Asistanı ‘MARTA’yı geliştirdi. MARTA ile mühendisler sanal parçalar üzerinde üç boyutlu olarak çalışabiliyor.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

2 Yorum

  • Pazarların gelmesini eminim bir çok kişi benim gibi iple çekiyordur. Ne büyük emek, ne büyük çaba.. Kendi adıma çok teşekkür ederim. Bir çok kimsenin kendi hayatında göstermeyeceği özeni, bu işiniz için gösteriyorsunuz. Harikulâde.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği