Asfalt ile imal edilen piller

Araştırmacılar, 500 kez şarj edildikten sonra bile dayanıklılık gösteren, asfalttan üretilen lityum bataryalar geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Araştırmacılar, 500 kez şarj edildikten sonra bile dayanıklılık gösteren, asfalttan üretilen batarya geliştirdi. Bu lityum bataryalar, şu anda kullanılan lityum iyon bataryalardan 10 ila 20 kata kadar daha hızlı şarj olabilir. Özellikle yüksek güç gerektiren cihazların şarjı için kullanılabilir. Rice Üniversitesi’nde çalışan Profesör James Tour, “Bu bataryaların kapasitesi oldukça yüksek fakat en önemli tarafı şarjı beş dakika içinde %0’dan %100’e çıkarabilmesi.” diyor.

Üretimi kolay ve ucuz

İlk denemede asfaltın farklı bir türü olan gilsonit kullanılmıştı. Daha sonra ise araştırmacılar, asfaltı iletken grafen nano şeritlerle birleştirip bileşimi lityum ile kapladı. Bataryalar kilogram başına bin 322 kilovatlık bir güç gösterdi.

Yapılan denemeler önemli bir detayı daha ortaya koydu. Karbon, lityum dendritlerin oluşumunu azalttı. Bu yosunumsu kalıntılar bataryanın elektrolitine bulaşıyor. Eğer yeterince ilerlerse de anot ve katodun kısa devre yapmasına, bataryanın bozulmasına, yanmasına hatta patlamasına sebep oluyor. Ancak, asfalttan üretilen karbon bu tür bir dendrit oluşumunu engelliyor. Tour, “İlk ve son üretilen bataryaların kapasitesi aşağı yukarı aynı. Fakat son üretilen batarya daha fazla lityum içeriyor. Ayrıca üretimi daha kolay ve ucuz.” diyor. Yapılan araştırma ACS Nano‘da yayımlandı.

Kaynak: Futurity

Araştırmacılar, 500 kez şarj edildikten sonra bile dayanıklılık gösteren, asfalttan üretilen batarya geliştirdi. Bu lityum bataryalar, şu anda kullanılan lityum iyon bataryalardan 10 ila 20 kata kadar daha hızlı şarj olabilir. Özellikle yüksek güç gerektiren cihazların şarjı için kullanılabilir. Rice Üniversitesi'nde çalışan Profesör James Tour, "Bu bataryaların kapasitesi oldukça yüksek fakat en önemli tarafı şarjı beş dakika içinde %0'dan %100'e çıkarabilmesi." diyor. Tour, "İlk ve son üretilen bataryaların kapasitesi aşağı yukarı aynı. Fakat son üretilen batarya daha fazla lityum içeriyor. Ayrıca üretimi daha kolay ve ucuz." diyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği