Tasarım, İnovasyon
Hyperloop One şirketi, gerçek ve çalışan bir Hyperloop (hızyuvar) inşa etmek istese de bunu gerçeğe dönüştürmek için güçlü ortaklara ihtiyacı var. Bu yüzden tüm dünyadan hızyuvar rotası için öneriler toplanan bir yarışma düzenlendi ve en popüler 10 güzergah belirlendi. ABD, Meksika, Kanada, Birleşik Krallık ve Hindistan’da olmak üzere 3 farklı kıtadan 5 farklı ülkenin uygun destinasyonlara sahip olduğuna karar verildi.
Google, sesli asistanını üçüncü parti hoparlörlere getirmesinin ardından şimdi de bu teknolojiyi bir başka ses veren cihaza getiriyor: kulaklıklara. Şirket resmi bir açıklama yapmadı ancak Google uygulamasının içinde ‘Bisto’ adı verilen, Google Assistant yüklü olarak üretilecek bir kulaklıktan söz ediliyor.
McLaren grubunun gelişmiş teknoloji ve tasarım şirketi McLaren Applied Technologies’in son yeniliği önümüzdeki sezon Formula 1 aracında da kullanılacak malzemelerden yapılmış ‘the Invincible Shield’ (yenilmez zırh) isimli bir ameliyat sonrası yeleği. Şirketin kişiselleştirilmiş sağlık çözümleri portföyüne eklediği bu ürünün amacı ameliyat sonrasında kalp ve akciğer gibi hayati organları beklenmedik darbelere karşı korumak.
Prynt Pocket, iPhone’unuzdan çektiğiniz fotoğrafları tıpkı Polaroid makine gibi anında bastırmanızı sağlayan bir telefon kılıfı. Ürünü kullanmak için öncelikle ücretsiz bir uygulama indirmeniz gerekiyor. Daha sonra da kendi iPhone modelinizin boyutuna uyması için Pocket’ı ayarlıyorsunuz. Fotoğraf bastırmak için 5 x 7 boyutlarındaki Zink fotoğraf kağıdını ürüne yerleştirmeniz gerekiyor.
Hepimiz zaman zaman evden çıktığımızda “Acaba kapıyı kilitlemiş miydim?” diye düşünürüz. Peki eve dönüp kapıyı kontrol etme imkanımız yoksa ne olacak? August Home‘un bu sorun için bir çözüm önerisi var. Uygun fiyatlı August Smart Lock ve August Smart Lock Pro adlı akıllı kilitlerin içinde, kapının tam olarak kilitlenip kilitlenmediğini tespit eden algılayıcılar yer alıyor. Böylece eğer kapı açık kalmışsa ve kilidin dili tam yerleşmemişse eve dönmenize gerek kalmadan telefonunuzdan öğrenebiliyorsunuz.
İsviçreli Lithium Storage GmbH ve Kuhn Schweiz AG şirketleri bir Komatsu damperli kamyonun dizel motorunu 700 kWh’lik dev bir bataryayla değiştirerek dünyanın en büyük elektrikli aracını yarattı. Damperli kamyonlar yılda 50 ile 100 bin litre arası dizel yakıt harcıyor ve 131 ile 262 ton arası karbondioksit salınımına sebep oluyor. Yapılan bu değişim yakıt tasarrufu ve salınım azaltma adına etkileyici bir fark yaratıyor.
Yat üreticisi Hinckley’in 8,6 metrelik yeni yatı Dasher, dünyanın tamamen elektrikli ilk yatı olarak BMW’nin güç aktarım mekanizmasına (powertrain) sahip olacak. 60 kW’lik ikiz Hinckley Whisper motorlara bağlanacak 40 kWh’lik iki batarya, yatın 29-43 km hızla seyrettiğinde yaklaşık 64 km ilerlemesine olanak verecek.
Proterra‘nın Catalyst E2 Max adlı elektrikli otobüsü tek şarjla yaklaşık bin 700 kilometre yol alarak bu alandaki rekoru kırdı. Bir önceki rekor ise yaklaşık bin 630 km yol alan ‘Boozer‘ adlı tek koltuklu araca aitti.
Porsche’nin Başkanı Oliver Blume, Porsche‘nin ilk tam elektrikli aracı Mission E hakkında önemli detaylar açıkladı. 2017 Frankfurt Motor Show‘da konuşan Blume, projenin planlandığı gibi gittiğini ve yakın zamanda prototiplerin halka açık şekilde test edileceğini söyledi. Satışların 2019 yılının sonuna doğru başlaması planlanıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=HdYg2EPMKiI
Gelecek nesil araç teknolojisine yönelen Volvo, 2018’den itibaren yalnızca benzinli araç üretmeye odaklanmanın yanısıra otonom araç teknolojisini geliştirmeye özen gösteriyor. Şirketin yeni SUV aracı Volvo XC40, teknolojisi, mimarisi ve 33 bin Dolarlık fiyatıyla Tesla’yı korkutacak gibi görünüyor. Geleneksel benzinli ve dizel motor seçenekleriyle piyasaya sürülecek XC40’nin hibrid ve elektrikli modelleri de ilerleyen zamanlarda seriye katılacak.
https://www.youtube.com/watch?v=j7EcLm4Hvck
[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]
Özet Başlıkları
- Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
- Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
- Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
- Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
- Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.
Yorumunuz: