Haftanın Özeti: 112

12 – 18 Aralık 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

ChainFORM, MIT araştırmacılarının geliştirdiği bir robot sistemi. Dokunmayı algılayabilen farklı yüzeyleri, eğim algılama teknolojisi, yanıp sönen farklı renklerdeki ışıkları ve motoru bulunan pek çok modülün birleştirilerek hareket etmesi ile çalışan sistem farklı işlevlere de bürünebiliyor. Küçük cisimleri hareket ettirebilecek güce sahip robot, bozulması durumunda da kolayca tamir edilebiliyor.

Ünlü ses ürünleri markası Bose, Hearphones isimli yeni ürününü piyasaya sürdü. Dış mekanların sesini kontrol etmeyi amaçlayan kulaklık, bir mekandaki kısık sesleri yükseltirken, başka bir alandaki yüksek sesleri de kısabiliyor. Kulaklığın piyasaya çıkmasıyla beraber Bose Hear Adlı bir uygulama da iOS App mağazasına yerini aldı. Ürün hakkında henüz bir fiyat açıklaması yok ama yakın zamanda adını çok sık duyacağız gibi.

Apple’ın duyrulduğu andan itibaren tartışmalar yaratan kablosuz kulaklığı AirPods online siparişleri kabul etmeye başladı. Önümüzdeki haftadan itibaren de seçkin Apple mağazalarında yerini alacak. Özellikle kulaklık girişi kaldırılan iPhone 7‘ler için önemli bir aksesuar olan AirPods’un fiyatı 159 Dolar olarak belirlenmiş (Türkiye mağazası için belirlenen fiyat ise 779 TL). Daha önce, müşterilere sunulmaya tam hazır olmadığı söylenip çıkış tarihi ertelenen AirPods’un ilk etapta 100 ülkeye sınırlı sayıda dağıtılacağı söylendi.

Japon elektronik devi Panasonic‘in marketlere özel tasarladığı robotik kasiyerler alınan ürünleri tartıyor, sayıyor ve paketliyor. Sistem Japonya’nın Osaka şehrindeki bir markette denenmeye başlandı. Eğer işler planladığı gibi giderse robotlar 2017 yılında satışa sunulacak. Benzer bir teknoloji daha önce ABD’de bir markette de denenmişti. Ancak Panasonic’in teknolojisi normal bir alışverişten farklı bir ödeme imkanı sunmazken ABD’deki sistem marka hesabı veya marka puanlarıyla dijital ödeme de kabul etmekteydi. Hangi sistem yaygınlaşırsa yaygınlaşsın sonucun kasiyerleri çok üzecek olduğu bir gerçek.

Airbus‘ın geçtiğimiz yıl Silikon Vadisi’nde kurduğu tasarım stüdyosu A3, Transpose adını verdiği bir modüler uçak konsepti geliştirdi. Transpose, farklı işlevlere sahip kabinlerin, uçuşun özelliğine göre uçağa yerleştirilmesine dayanıyor. Böylece örneğin çok çocuk olan bir uçakta oyun parkı ya da bir gece uçuşunda yataklı kabinler uçağa yerleştirilebiliyor. Uçağa mümkün olduğunca fazla yolcu sıkıştırmak isteyen havayolu şirketlerinin bu konsepti ne kadar benimseyeceği merak konusu ancak daha konforlu bir uçuş tüm yolcuların hayali.

Okul öncesi çocuklar için geliştirilen ve dünyanın ilk akıllı oyun platformu olan Toyji, Kickstarter üzerinden fon toplamaya başladı. İTÜ Çekirdek’te derece alan girişimlerden [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Toyji, çocukların tablet ve telefonlara tutkusunu eğitimle birleştirmeyi hedefliyor.[/inlinetweet] iOS ve Android platformlarını destekleyen Toyji çocukların hayal gücü ve okul öncesi eğitimi dışında yemek saati ve yatma saati gibi alışkanlıkların kazanılmasını da oyunlarına entegre etmeye çalışıyor.

MIT (Massachusetts Institute of Technology) havayla doldurulup farklı formlar alabilen bir teknoloji üzerinde çalışıyor.  İlk bakışta origami heykelleri andıran çalışma derinine inildiğinde hayatın her alanında kullanılabilir gibi gözüküyor. MIT araştırmacıları Aeromorph ismini verdikleri bu teknolojiyi şimdilik kumaş, ince plastik gibi malzemelerde kullanıyor ancak ileride yeni nesil oyuncaklar, giyilebilir malzemeler, tasarım alanları ve ambalajlama sistemleri gibi birçok alanda kullanılacağını öngörüyorlar.

Oyuncaklarının canlanması fikri muhtemelen her çocuğun en büyük rüyası. Bunun farkında olan geliştiriciler sayesinde de arttırılmış gerçeklik hayatımızın bu denli içinde yer almaya başladı. Ama aileler çocuklarının bu kadar ekran başında zaman geçirmesinden hoşnut değil. Haliyle girişimcilerde iki tarafı da mutlu etmenin yolunu arıyor ve karşımıza çıkan sonuç arttırılmış gerçeklik destekli, hayal gücü dopingli ve eğitim odaklı oyunlar oluyor. Bu oyunlar genelde mobil cihazlarımızın kameraları sayesinde gerçek dünya ortamında dijital animasyonları birleştiriyor (Pokemon Go gibi). Haliyle bu kadar trend olan bir kulvar hem ilgi çekiyor hem de başarılı oluyor. Bunun nasıl daha da artacağı, üç atılımcının; Swapbots, Koski ve AliveLab‘ın cevaplarında gizli.

Otomotiv markası Jaguar, Los Angeles Auto Show’da I-Pace isimli tamamen elektrikle çalışan konsept aracını tanıttı. Katılımcılar, Jaguar’ın ilk elektrikli konsept aracını VR yöntemiyle deneme şansı buldu. Yaklaşık 4 saniyede 100 KM/s hıza ulaşan aracın daha önce hiçbir elektrikli araçta görünmeyen sürüş dinamiği ve hassaslığa sahip olacağı belirtildi. 2018 yılında satışa sunulması öngörülen aracın VR deneyimini James Corden, Michelle Rodriguez ve Miranda Kerr gibi ünlü isimler deneyimleme fırsatı buldular.

100 KM/s hıza sadece 2,5 saniyede ulaşacak yüksek performanslı ve otonom bir elektrikli bir araç yapmayı planlayan Lucid Motors’un Lucid adlı sedan modeli hakkında bildiklerimize bu hafta görünüşü de eklendi.

BMW geleceğin araçlarında kullanılacak ön konsolu ve genel olarak aracın içini tasarlama konusunda oldukça hevesli. Geçmişte de bu alanda pek çok yeni konsept sunan otomobil üreticisi, yeni geliştirdiği HoloActive Touch konsepti ile sürücülere hologramla etkileşime girme fırsatı sunuyor. Parmakların hareketini takip ederek hangi holografik butona basıldığını algılayan sistem, sürücülere gönderdiği enerji akımıyla, yapılan işlemi algıladığına dair geri bildirim veriyor.

Kötü ve zorlu hava koşullarında trafik işaretlerini okumanın zor olacağını düşünen [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Volkswagen, Dinamik Yol Tabelası Ekranı teknolojisini geliştirdi.[/inlinetweet] Bu ekran sürücünün önünde bulunacak ve yaklaşan trafik işaretine göre nasıl davranması gerektiğini söyleyecek. Aracın ön tarafına yerleştirilen bir kamera ve algılayıcılar sayesinde sistem görselleri yanlışlık olmaması için uydudan alacağı navigasyon ve güncel verilerle destekleyerek sürücüye aktaracak (uygulama tanıdık geldi mi?).

İtalya’nın Milano şehrinin Biacocca bölgesinde bulunan market zinciri the Coop, son mağazası için ‘geleceğin marketi’ diyor. Bunu sebebi kullandığı teknolojisinden ziyade sattığı ürünler hakkında müşterilerine detaylı bilgiler sunması. Daha önce Expo 2015 fuarında tanıtılan teknoloji sayesinde satın alacağınız ürün hakkında üretim tarihi, besin değerleri ve bunun gibi bir çok detayı stantların yanında buluna dijital ekranlardan takip etmeniz mümkün. Bu arada, stant ve raflar da sensörlü; müşteri yaklaşınca bilgiler ekrana (veya aynaya) yansıyor.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği