Haftanın Özeti: 112

12 – 18 Aralık 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

Garanti.com.tr üzerinden parolaya ihtiyaç duyulmadan kolayca alınabilen ‘Garanti Kazançlı Kasko‘, kişişelleştirilebilen teminat özelliğiyle önemli fiyat avantajı sağlıyor. Müşteriler ihtiyaç ve isteklerine uygun teminat ve ek özellikleri belirleyerek fiyat avantajı sağlarken, kişiye özel kaskoya sahip olabiliyor. Araç sahipleri ayrıca 1 yıl boyu BP’den yapacakları tüm yakıt harcamalarında yüzde 3 hediye yakıt kazanıyor.

Bu yıl özellikle Hindistan’da yüksek değerli banknotların piyasadan çekilmesiyle talep görmeye başlayan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Bitcoin son üç yılın en yüksek seviyesine ulaştı.[/inlinetweet] Cuma günü 774 Dolar‘dan işlem gören dijital para birimi, bu değere en son 2014’ün Şubat ayında ulaşmıştı. Bir dönem oldukça dalgalı bir kura sahip olan Bitcoin son 6 aydır 500 Dolar’ın üzerinde seyrediyor.

Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) teknolojileri gün geçtikçe gelişiyor ve pazar da beraberinde büyüdükçe bu teknolojinin önümüzdeki yıllarda akıllı telefonlar gibi yaygınlaşacağı öngörüleri yapılıyor. Fidelity Labs ve Wall Street Journal, geliştirdikleri iki yeni uygulama ile bankacılık sektörünü de sanal gerçeklik alemine sokarak kullanıcıların yatırımlarını görsel ve anlaşılabilir bir şekilde görerek yönetebilmelerine olanak tanıyor.

Elmas, Bitcoin veya domuz olması artık önemli değil! Sanal ortamda, Blok zinciri (Blockchain) teknolojisini kullanarak hepsinin ve daha fazlasının takibi yapılabilir. Dağıtık, güvenilir ve ortak hesap defteri mantığına sahip bu  sistem, beş yeni alanda girişimi destekleyebilir: ödeme yapmak, kimlik bilgileri, sertifika geçerliliği, elmas ve ‘domuz takibi’. (ABD merkezli süpermarket zinciri Walmart tarafından kullanılmaya başlanan ‘domuz takibi’, özellikle Walmart mağazalarında satılan Çin kökenli domuzların nerede ve nasıl beslendiğine kadar bilgilerin müşterilerce takibini sağlıyor. Bu hizmet pekala bütün gıda ürünleri için kullanılabilir).

Dolar veya Euro kurlarına gözü takılanlar için farklı bir alışveriş yöntemi var. Kullanımı giderek yaygınlaşan Bitcoin ile artık e-ticaret devi Amazon‘dan bile alışveriş yapılabiliyor. Amazon’daki siparişler için indirim sağlayan Purse, aslında Bitcoin ile alışveriş yapılan bir site. Uygulama, kullanımın yaygınlaşması için de sıklıkla indirim sağlıyor. Amazon’daki alışveriş listenizin adresini uygulamaya aktarmak yeterli.

ATM önlerindeki kuyruklardan sıkılanlar için Vodafone‘dan dev bir can simidi geliyor. Safaricom ve Vodacom tarafından Vodafone için kurulan mobil finans çözümü M-Pesa, Afrika’da uzun zamandır kullanılan bir yöntem. Bu teknoloji sayesinde bireyler arası para transferi ve alışverişler cep telefonuyla (SMS ile dahi) yapabiliyor. Vodafone bu teknolojisini artık (rüşvetle mücadele için nakit kullanımının yasaklandığı ve mobil cüzdan kullanımının neredeyse zorunlu olduğu) Hindistan’da kullanıma sunuyor. Operatör, yaklaşık 8,4 milyon kullanıcısına verdiği M-Pesa hizmetiyle ülke genelinde 130 bin noktada kullanıcıların nakit paralarını dijitalleştiriyor. Hindistan’da kullanımı oldukça yaygınlaşan mobil cüzdan sektörü, Vodafone’un bu girişimiyle daha hızlı büyüyecek gibi gözüküyor.

Mobil para kullanıcıların telefonlarında saklayabildiği ve başkalarına mesaj gibi şekillerde aktarma yapabilmelerini sağlıyor. Ve kullanım verilerine bakılırsa tüketimi artıran bir etkiye de sahip. Kenya’daki M-Pesa kullanımı ile yaklaşık 194 bin hane (bir başka deyişle nüfusun yüzde 2’si) yoksulluktan çıkmış. Dahası vatandaşları tarımdan ticarete geçişe teşvik ederek meslek tercihlerine dahi etki etmiş

Visa ve Mastercard geçtiğimiz günlerde rekabeti bir kenara bırakarak ortak bir karara imza attı. Buna göre her iki şirket birbirinin ağ ve mobil cüzdan servislerine yardımcı olacak.

Finans teknolojileri alanında epey hareketli geçen 2016 sona ererken sektör uzmanları 2017’nin öne çıkacak konularını belirledi. Buna göre öne çıkacak konular şöyle:

  1. Bulut Hizmetleri: Bankalar giderek platformdan bağımsız hareket edebilmek için Google, IBM, Amazon gibi bulut hizmet sağlayıcıların çözümlerini kullanacak.
  2. Banka ve fintek ortaklığı: Bankalar finans alanındaki bağımsız girişimlerin yetersiz kaldığı ‘müşteri ilişkileri’ ve ‘risk yönetimi’ gibi konulardaki tecrübelerini mevcut fintek çözümleriyle birleştirecek.
  3. Daha fazla değişim: Finans kuruluşları kendi dışındaki çözümlerin tecrübelerini kendi uygulamalarına entegre ederek son 3 yıldaki değişimin toplamından daha fazla dönüşüm geçirecek.

Siber saldırılar küresel banka transferlerine yoğunlaşmış durumda. Özellikle, Şubat ayında Bangladeş Merkez Bankası’ndan 81 milyon dolarlık fon çalındığından beri, saldırıyı gerçekleştirenler taktiklerini daha sofistike bir hale soktu. Küresel para transfer platformu SWIFT, geçen ay üyelerine bir mesaj yollayarak onları sisteme sızanlar konusunda ‘Tehdit oldukça ısrarcı, uyarlanabilir, sofistike ve burada bekliyor’ diyerek müşterilerini uyarmıştı. Fakat, Şubat ayından beri bu siber saldırıyı düzenleyenlerin nasıl engellenemediği merak ediliyor. Çünkü; SWIFT o zamandan beri diğer mağdur üyeleriyle ilgili hiçbir bilgi paylaşmıyor. Fakat saldırganların sistemlere genellikle yazılım yoluyla sızmaya çalıştığı ve bundan ötürü SWIFT’in kendini artık daha güvenli bir sisteme emanet ettiği tahmin ediliyor.

FinTech İstanbul platformu, ‘Türkiye FinTech Ekosistemi’ raporunun 10. sürümünü yayınladı (PDF). Çalışmada Türkiye ve dünyada finansal teknolojilerin güncel durumu özetleniyor.

Daha büyük hali için tıklayınız.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği