Haftanın Özeti: 70

22 – 28 Şubat 2016 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

  • Facebook kendisiyle özdeşleşen beğen butonuna ‘muhteşem’, ‘hahaha’, ‘inanılmaz’, ‘üzgün’ ve ‘kızgın’ isimli beş yeni seçenek ekledi. Kullanıcılar artık gönderilere farklı tepkiler verebilecek.

Reactions11-1024x768

  • ABD’nin San Bernardino şehrinde yaşanan terör saldırısının ardından saldırganın ele geçirilen cep telefonunun şifresinin kırılması hem hukuk hem de bilişim tarihinde bir kilometre taşına dönüştü. ABD istihbarat kurumu FBI, Apple’ın bu telefonun şifresini kaldırmasını istiyor, Apple ise reddediyor. Mahkemeye taşınan itirazı hakim reddedip Apple’ın şifreyi kaldırmasına karar verince Apple avukatları olayı bir üst mahkemeye taşımaya karar verdi. Daha da ileri giderek bunun ABD Meclisi’nde bir özel komisyonda görüşülmesini talep etti. Apple CEO’su Tim Cook, katıldığı bir televizyon programında FBI’ın talebini ‘kanserin yazılım hali‘ olarak tanımladı. İlginç bir ayrıntı olarak Microsoft’un Kurucusu Bill Gates, Financial Times gazetesine verdiği bir röportajda Apple’ı bu inadında haksız bularak FBI’dan yana tavır aldı. Dijital araştırmalarıyla tanınan Pew şirketinin gerçekleştirdiği anket de ABD’lilerin çoğunun bu sürtüşmede FBI’dan yana durduğunu (Apple’ın teröristin telefonuna erişim sunmasını istediğini) ortaya koydu. Bütün bunlar yaşanırken iPhone 7’nin bu tip erişimleri imkansız hale getirecek şekilde şifreli bir yazılım ve donanıma sahip olacağı konuşuluyor. “Diego dur Allah’ını seversen” dedirten yorum ise antivirüs şirketi McAfee’nin Kurucusu John McAfee’den geldi “iPhone’u kıramazsam ayakkabımı yerim“.
  • NSA’in ABD dahil bütün dünyayı yasadışı şekilde takip ettiğini ortaya çıkaran eski NSA çalışanı Edward Snowden, kendisine adil bir yargılamanın garanti edilmesi durumunda ABD’ye dönebileceğini açıkladı (ABD tarafından casusluk ile suçlanan Snowden 2013 yılından bu yana sığındığı Rusya’da sürgün hayatı yaşıyor). Edward Snowden’ın bu açıklamayı yaptığı Liberty Forum 2016’daki konuşmasının tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz (51:25).

  • İnternette devlet (ve türevi her türlü kurumun) takibinden kurtulmak için kullanılan en yaygın, güvenilir ve basit yöntem Tor protokolünü kullanmak. Ancak Internet Society tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre (PDF) mahremiyetine titiz kullanıcılar birçok internet hizmeti tarafından ikinci sınıf kullanıcı muamelesi görüyor. Alexa’nın en popüler 1.000 sitesinin yüzde 3,57’si Tor tarayıcısı kullanarak bağlanmaya çalışanları engelliyor.
  • Twitter’ın açıkladığı 2015’in ikinci yarısına ait şeffaflık raporuna göre Türkiye her alanda en fazla içerik kaldırma talebi gerçekleştiren ülke. Türkiye’nin talepleri dünya genelindeki taleplerin yaklaşık yarısını oluşturuyor.
  • Twitter’ın mantık ve mekaniğini Bittorrent’in DHT platformu üstünde çalıştırarak tamamen şifreli ve anonim bir iletişim sunan PeerTweet açık kaynaklı olarak kullanıma hazır.

687474703a2f2f692e696d6775722e636f6d2f4b6f77366356482e706e67

  • Oculus ve Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg‘e göre sanal gerçeklik sayesinde çok yakında yepyeni bir dönem başlayacak. Facebook da bu yeni dünyanın merkezinde yer alacak.
  • Google ise sanal gerçeklik alanındaki benzersiz -ve yarı kapalı- çalışamlarını Project Tango adıyla ayrıştırıyor. Bunu Google Glass benzeri bir tecrübeyi mobil cihazlarda yaşamak gibi de özetleyebiliriz.

  • Facebook’un göklerden bedava internet dağıtma projesinin temelinde yer alan insansız hava araçlarını yöneten Connectivity Lab, bu araçlarla çektiği 15 milyara yakın uydu fotoğrafını yazılımlara okutarak –Türkiye’nin de aralarında bulunduğu– 20 ülkeye ait nüfus yoğunluklarına ve yaşam alanlarına yönelik benzersiz bir harita yarattı.
  • Mobil reklamların kullanıcı deneyimini olumsuz etkilediğini ve reklam verenlerin kullanıcıya saygılı davranmadığını savunan Avrupalı operatör Three, gereksiz mobil reklamları engellemek için çalışma başlattı.

  • 2015 yılı Mart ayında reklam denemelerine başlayan Instagram, 30 Eylül’den itibaren tüm dünyada bu hizmeti devreye sokmuştu. Bilgilere göre reklamveren sayısı 200 bini geçti (Twitter’ın reklamvereni 100 bin civarında). Credit Suisse’in tahminlerine göre Instagram’ın sadece geçtiğimiz 3 aydaki reklam geliri 730 milyon doları geçiyor. 2017 reklam gelir hedefiyse 5,3 milyar dolar.
  • Google masaüstü aramalarda sağ kolonda çıkan reklamları kaldırmaya karar verdi.
  • Google’ın fişini çekme kararı aldığı bir diğer hizmet ise karşılaştırma yaptıran Compare sitesi oldu.
  • Yine Google’ın hayat verdiği yeni bir hizmet ise haber sitelerini siber saldırılardan koruyacak Project Shield.

  • 1995 yılında kurulan ve bir dönem internetin en büyük girişimlerinden biri haline gelen Yahoo, son birkaç yıldır içine düştüğü darboğazdan Google’dan transfer ettiği Marissa Mayer ile kurtulmaya çalışmıştı. Ancak Mayer’ın hiçbir hamlesi işe yaramadı ve Yahoo bu hafta kendisini resmen satışa çıkarttı. Konuyla ilgili çeşitli firma ve fonlarla görüşmeler başladı bile.
  • İnternet şirketlerinin ABD borsalarındaki değerlerinde belirgin düşüşler var.
  • Linux dağıtımları arasında en popüler üçüncü işletim sistemi olan Linux Mint, bir hacker’ın işletim sistemi içine arka kapı içeren bir kod yerleştirdiğini, dolayısıyla 20 Şubat günü Mint yükleyenlerin virüslü sistem kullanmakta olduğunu açıklayarak gündeme bomba gibi düştü. Cinnamon kodlu 17.3 sürümüne bulaştırılan kodun amacının botnet kurmak olduğu ortaya çıktı.
  • Kriptolu (şifreli) mesajlaşma uygulaması Telegram 100 milyon aktif kullanıcıyı geçti. Uygulama üstünden her gün 15 milyar mesaj yollanıyor.

Screen-Shot-2016-02-23-at-12.56.38

  • Kablosuz fare ve klavyelerin kullandığı şifresiz protokoller sebebiyle uzaktan erişime karşı savunmasız olduğu keşfedildi. Milyarlarca cihaz güvenlik riski altında. Daha korkuncu sadece birkaç marka bu açığı kapatan güncelleme yayınladı.
  • Kodlamaya ilgi duyanlar için bilinmesi gereken 12 teknoloji.
  • Çocuk sahibi olmak ile fotoğraf ve video kaydı arasında doğrudan bir ilişki var. Ancak birçok farklı cihazla yapılan kayıtları arşivlemek başlı başına bir sorun. Little Nugget adlı iOS uygulaması en azından cep telefonunuzla çekeceğiniz fotoğraf ve videoların yükünü sırtlanmayı hedefliyor. Hamilelikten doğumgünlerine, ilklerden özel anılara kadar çocuklara özel kategoriler de unutulmamış.
  • CubeIt adlı mobil uygulama (Android), Youtube, Product Hunt, Reddit, Twitter, Medium, Evernote gibi bir dizi veri kaynağını bünyesinde toplayıp tek noktadan erişmenizi sağlıyor.
  • Nerdesin Aşkım adlı uygulama tam da adından anlaşıldığı gibi nerede olduğunu bilmek istediğiniz arkadaşlarınızı (onlar onay verirse) haritada an be an gösteren -aşk düşmanı- bir uygulama: iOS / Android uyumlu.
  • Fotoğrafçılara özel bir içerik ve sosyal medya yönetim hizmeti: Pixbuf.
  • Sosyal medya çağı web’in en genel özelliklerinden birini neredeyse unutturdu: yer imleri. Ya da daha genel tanımıyla ‘bookmark’lar. Bort, cihazlarınız arasında Dropbox üstünden senkronize edebileceğiniz, web tabanlı bir yer imi yöneticisi.

screenshot

  • Online reklam alanında hedefleme ve optimizasyon için ‘otomasyon’ tabanlı yeni çözümlerden biri: needls.

  • Harvard Business Review, sosyal medya çağında marka ve pazarlama konusuna bakmış. Başucu eseri gibi.

  • Özellikle haber siteleri ardı ardına ücretli abonelik hizmetlerinin arkasına geçiyor. Fakat Google bir şekilde hepsine ulaşıp taramayı ve arama sonuçlarında bizie göstermeyi başarıyor. Peki bu nasıl oluyor? Sadece XML / RSS ile değil elbette. Isoroku Yamamoto olayın nasıl gerçekleştiğini çözmüş, bizim kendimizi sitelere Google gibi tanıtıp elimizi kolumuzu sallayarak girmemizi sağlayacak bir yöntem geliştirmiş ve bunları blogunda paylaşmış. Sıradan kullanıcı için epey teknik bir mesele fakat yöntem adına kesinlikle ilginç.
  • Startup Turkey 2016 buluşması gerçekleştirildi. Dünya genelinden 700 katılımcı, 150’den fazla yatırımcı ve 100’ü aşkın girişimcinin yer aldığı etkinlikte yılın en başarılı 3 girişimi Türkiye merkezli AloTech, ABD / Türkiye merkezli Urbanstat ve  Ürdün merkezli Tamatem oldu.

Diğer kategori başlıklarına aşağıdaki menüden ulaşabilirsiniz.

Etiketler:

17 Yorum

  • Trabzon maçında, kart hakemin cebinden değil de kart göstereceği sırada elinden alındı.

  • Merhaba amirim,

    Internetten alisverisin en büyük sikintilarindan birisi gercekten paketi teslim almak. Eve gelir bulamazlar, Gidip alsan acik oldugu saatleri yakalamak lazim vs.
    Almanya’da buna karsi cok basit ve cok etkili bir paket istasyonu sistemi var. Sehrin önemli noktalarinda, Tren istasyonlarinda, Üniversitelerde bir cesit kilitli dolap sistemi (Disarida duruyor). Adres olarak burayi veriyorsunuz, paketiniz teslim edildiginde size bir sms le sifreniz geliyor. Sonra paket istasyonu kartiniz ve sifrenizle gidip paketi 1 hafta icinde teslim alabiliyorsunuz. Böylece “Aman postane acik mi, aman paketim nerde” diye dusunmeden, aksam eve giderken yolun üzerinden paketleri teslim almak mümkün.
    Hatta ayni sistemle paket göndermek de mümkün. Böylece iade ederken de sadece bir barkodun ciktisini alip (Bazen direkt paketin icine de koyuyorlar iade barkodunu) pakete yapistirmak yetiyor. Hatta Amazon, bu teslimat kodunu otomatik takip edip, kutuyu paket istasyonuna koydugunuz an paranizi iade ediyor.

    Belli bir ücret karsiliginda kapinizin önüne de sizin icin bir tane paket istasyonu koyabiliyorlar hatta.

    Bence, Türkiye’deki online alisverisin önündeki en büyük engel ne Amazon gibi, müsteri hizmetleriyle güven veren bir saticinin ne de güven veren bir kargo sisteminin olmamasi.

    Kendinize iyi bakin.

    • Bazı markalar bu uygulamaya başladı. Hatta mahallelerdeki referans noktalara teslimatta yapılıyor. Bu arada söylediğinize sonuna kadar katılıyorum. Türkiye’de yurtiçi Kargo gibi firmalar olduğu sürece online alışveriş bir yerde tıkanır.

  • Amirim pazar günlerini sabırsızlıkla bekliyorum. Elinize kolunuza sağlık

  • Merhaba, Obama icin siyah yerine yanlislikla zenci kelimesi kullanmissiniz sanirim. Bilginize.

    • Zenci kelimesi Arapça’da siyah anlamına gelen ‘zenc’ kelimesinden türeme. Yani ‘siyahi’ demek. Sizin ima ettiğiniz gibi İngilizcedeki ‘negro’ / ‘nigga’ kavramıyla ilgisi yok. Dolayısıyla Barack Obama ‘zenci’dir. Politik doğruculuk adına hassasiyetler icat etmeyelim lütfen.

      Hayatta daha önemli meselelerimiz olmalı.

  • Amirim, Dünya Halleri düzeltme ekibinden Ayhan ben :)

    – Android kullanım oranında bir önceki seneye göre gerilme değil aksine %4 lük bir artış söz konusu, düzeltir bilginize arz ederim.

    *Yeni fenomenlik statüsü “Site Düzeltmenliği” :)

  • “Botobüs”ün ek kütlesinin (toprak+bitkiler) sebep oldugu ek yakit malliyetini hesaplamislar mi acaba? Bu fikirleri ökolojik diye “satiyorlar”, pazarlamada sacmalamanin siniri yok

  • LRAMS füzesi haberindeki “Harpoon’un iki katına denk gelen 1.000 savaş başlığı taşıyacağı biliniyor. ” ibraresi yanlış olmuş sanki… Sanırım 2 kat olacak

    Daha önceki haberde:
    ABD donanmasında yaygın olarak kullanılan Harpoon füzesi 1977 yılından kalma bir teknolojiyle yaklaşık 212 kilogramlık patlayıcı taşıyan bir savaş başlığına sahipken, LRASM bunun iki katından da fazla (453 kg) bir tahrip yeteneğine sahip.

    Umut Şen

  • Bu virtual reality Segway olayına dönecek (zaten döndü de haberimiz mi yok) gibi geliyor ama hadi bakalım.

  • Drone ile çekilen Suriye görüntülerinde hiçbir evde kapı ve pencere çerçevesi olmaması oldukça dikkat çekici, ayrıca ortalıkta ne bir eşya var nede çöp, inception un yıkıntıları gibi

  • ücretli abonelik sistemi için yazılan eklenti için nasıl dosya oluşturacağımı bilmediğim için yapamadım :(

  • “Bort” çok harika bir uygulama olmamış mı ? Aylardır bu sorunu yaşıyordum. Hatta bu uygulamada da çok eksikler var bence.
    Yer imlerini kullanan bir tek ben mi kaldım diye düşünmeye başlamıştım açıkçası :)

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği