Haftanın Özeti: 204

İnternet, Girişimler

Uzun süredir konuşulan şey gerçeğe dönüştü ve Amazon Türkiye resmen hizmete açıldı. 19 Eylül’de yayına giren site 15 farklı kategoride milyonlarca ürün sunmayı amaçlıyor. Amazon Prime, Amazon Echo, Alexa gibi markalar henüz Türkiye’ye gelmedi. Müşteri memnuniyetiyle nam salan platform açılışta o performansı gösterememiş gibi görünüyor.

Öte yandan Avrupa Birliği (AB) tekelleşme karşıtı çalışmaların bir parçası olarak Amazon’un üçüncü parti veri toplama uygulamalarını incelemeye aldığını duyurdu. AB bu verilerin Amazon’a müşteri davranışları hakkında bilgi sağlayarak rakipleri karşısında ne gibi avantajlar sunabileceğini görmek istiyor.

AB Komisyonu’nun bir gündemi daha var. Dizel otomobillerin emisyonlarının manipüle edildiği meşhur dizel skandalıyla ilgili soruşturmayı derinleştiren komisyon, Alman otomobil üreticileri Volkswagen, BMW ve Daimler‘i mercek altına alıyor. Adı geçen üç firma da konuya ilişkin açıklama yapmayacaklarını ve soruşturmayı yürüten yetkililerle iş birliği halinde hareket ettiklerini belirtti.

Rekabet Kurumu Google’a 93 milyon TL ceza kesti. Cezanın gerekçesi şirketin mobil işletim sistemi Android üzerinden cihaz üreticileriyle imzaladığı sözleşmelerin rekabet kanununa aykırı olması. Geçtiğimiz Temmuz ayında AB Komisyonu da benzer bir gerekçeyle Google’a 5 milyar Dolar ceza kesmişti.

Elektrikli otomobil üreticisi Tesla da soruşturma altında. ABD Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen soruşturmanın nedeni ise CEO Elon Musk‘ın geçen ay yaptığı “Tesla’yı borsadan çekebilirimaçıklaması. Bakanlık bunun altı dolu bir çıkış olup olmadığını merak ediyor. Şirketten yapılan açıklama, kendilerinden istenen belgelerin sunulduğu ve kurumla iş birliği içerisinde olunduğu yönünde. Hafta içinde şirket yöneticilerinin canını sıkacak bir gelişme daha yaşandı. Tayland‘daki bir mağarada mahsur kalan çocuklar için oluşturulan kurtarma ekibindeki dalgıçlardan Vern Unsworth ile polemiğe giren Elon Musk onu pedofiliyle suçlamıştı. Sonradan özür dilese de dava edilmekten kurtulamadı. Mevzunun çıkış noktası şuydu:

Dünyanın en köklü dergilerinden biri olan Time, 1999’da kurulan ve online CRM alanında lider duruma gelen Salesforce‘un kurucusu Marc Benioff ve eşi Lynn Benioff tarafından satın alınıyor. Ödenecek tutar 190 milyon Dolar olarak açıklandı. Bu hamle, teknoloji milyarderlerin geleneksel medyaya ilgisinin son halkası denilebilir. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos 2013’te Washington Post‘u, geçen yıl da Steve Jobs‘ın eski eşi Laurene Powell The Atlantic‘in çoğunluk hisselerini satın almıştı. Tabii sadece teknoloji milyarderleri değil genel olarak milyarderler medya sahibi olmayı önemsiyor. BBC Türkçe bunun nedenlerini örnekleriyle irdelemiş.

Future Today Institute Gazetecilik, Medya ve Teknoloji Raporu‘nu paylaştı. Epey kapsamlı dev raporun bir bölümünde e-bülten gönderimi, podcast ve özel ilgiye dayalı küçük grupların yeniden önem kazanacağından bahsediliyor. Buna bağlı olarak da e-bülten ve podcast yayıncılarının sayısında artış yaşanacağı da vurgulanıyor.

Instagram gönderilere ve hikayelere coğrafi sınırlar getiren yeni bir özelliği test ediyor. Bu özellik kullanıcıların içerikleri tüm dünyayla paylaşmak yerine sadece seçtikleri ülkelerde paylaşmalarını sağlayacak. Yeni özellik henüz resmi olarak açıklanmadı.

Twitter kullanıcılarının en önemli sorunlarından biri, takip edilen kişilerin tweet’lerini kronolojik sırayla görememek. 2016’da devreye giren ve çokça şikayet alan ‘önce en iyi tweet’leri görme‘ zorunluluğu yeni güncellemeyle ortadan kalkacak, akışı kronolojik sıraya göre takip etme seçeneği de sunulacak. Twitter her ne kadar bu değişikliği uzun zamandır planladığını açıklasa da 16 Eylül’de Emma Kinema adlı bir kullanıcının, ilgilenmediği tweet’leri görmek istemeyenlere yardımcı olacağını düşündüğü şu paylaşımın etkili olduğu düşünülüyor. Kinema’ya göre bu kelimeleri sessize almak daha iyi bir Twitter akışı deneyimi için işe yarayabilir.

Açık kaynaklı dijital şifreleme programı Let’s Encrypt üç yılda internetin üçte birine erişti. Dijital dünyada kullanıcı haklarını koruma amacıyla 1990 yılında yola çıkan Electronic Frontier Foundation (EFF) tarafından kurulan ve Akamai, Google, Facebook gibi şirketlerce desteklenen girişim bugüne kadar 129 milyon farklı domain üzerinden 380 milyon sertifika sağladı. Firefox trafiğin yüzde 75’inin HTTPS protokolü üzerinden akmasında Let’s Encrypt’in payı büyük.

Uçtan uca şifreleme özelliğiyle güvenli e-posta hizmeti sunan ProtonMail 5 milyon kullanıcıya ulaştı. Platformun kurucularından Andy Yen, Inverse‘e verdiği röportajda şirketin çalışma sistemi ve gelecek planları hakkında detaylı bilgi verdi. Yen, 2021’e kadar ProtonMail’i bir Google alternatifi haline getirmek istediklerini, böylece insanlara hayatlarını Google’dan arındırmalarına yardımcı olacaklarını söyledi. Röportajda öne çıkan soru ve yanıtları haberimizde bulabilirsiniz.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: