Proton Mail 5 milyon kullanıcıya ulaştı

Uçtan uca şifreleme özelliğiyle güvenli e-posta hizmeti sunan ProtonMail 5 milyon kullanıcıya ulaştı.

Uçtan uca şifreleme özelliğiyle güvenli e-posta hizmeti sunan ProtonMail 5 milyon kullanıcıya ulaştı. ProtonMail kurucularından Andy Yen, Inverse’e verdiği röportajda şirketin çalışma sistemi ve gelecek planları hakkında detaylı bilgi verdi. Yen, 2021’e kadar ProtonMail’i bir Google alternatifi haline getirmek istediklerini, böylece insanların hayatlarını ‘Google’sızlaştırmalarına yardımcı olacaklarını söyledi. Röportajda öne çıkan sorular ve yanıtları şu şekilde:

ProtonMail’in Google Trendlerinde hızla yükseldiğini görüyoruz. Bu popülerlik üye sayısına da yansıyor mu?

Veri toplama ve takip etme konusuyla çok ilgilenmiyoruz ama geçtiğimiz 18 ay içinde yeni üye sayısında ciddi bir artış yaşadığımızı söyleyebilirim.

Bu büyümeyi neye borçlusunuz?

Öncelikle insanlar mahremiyet ve güvenlik konusunda daha bilinçli hale geliyor. Bu da ProtonMail gibi servislere daha fazla ilgi duymalarına yol açıyor. Ayrıca Google ve Facebook’un son dönemde yaşadığı mahremiyet krizleri de onlara pek yardımcı olmadı. Özellikle Cambridge Analytica skandalının ardından insanlar Google’ın ve Facebook’un iş modelinin nasıl çalıştığı hakkından daha fazla fikir sahibi oldu. Bu da bizi tercih etmelerine sebep olmuş olabilir.

Facebook’un kötüye gitmesi sizin işinize geliyor diyebilir miyiz?

İnsanların herkesle paylaşmak istedikleri ve özel kalmasını istedikleri şeyler var. Sosyal medya, yaymak istediğiniz düşünceleriniz için çok doğru bir platform. Ama kişisel e-postalarınız gibi özel içeriklerinizin korunması gerekiyor. Bu yüzden Facebook gibi platformlara da ProtonMail gibi hizmetlere de ihtiyaç var. Tam anlamıyla rakip olduğumuz söylenemez.

ProtonMail’in hangi özelliği en çok umut vadediyor?

Geçtiğimiz dönemde insanlar güvenlik için ekstra ödeme yapmaya daha gönüllü oldu. Normalde Google’ın ya da Microsoft’un ofis uygulamalarını tercih edecek şirketler bize yönelmeye başladı. Şirketler özellikle şirket içi görüşmelerinin gizliliğine önem verdiği için bize ödeme yapmayı tercih ediyor. Bu alandaki büyümemiz ücretsiz hizmetlerimizi de finanse etmemize yardımcı oluyor.

ProtonMail’in sunduğu şifreleme, ifade özgürlüğüne nasıl katkı sağlıyor?

İfade özgürlüğünün sağlanması için mahremiyete ihtiyaç var. Biz bunu sağlıyoruz. ProtonMail özellikle gazeteciler arasında oldukça popüler. New York Times ya da Wall Street Journal gibi büyük gazetelerin bazı çalışanları bizim servislerimizi kullanmaya başladı. Özgür bir basının devlet müdahalesinden uzak olması gerekiyor. Bunun için de gazetecilerin ProtonMail gibi, dışarıdan müdahale edilemeyecek şekilde şifrelenmiş bir hizmete ihtiyacı var. Bu şekilde ifade özgürlüğüne katkıda bulunuyoruz.

Diğer işletmelerin size karşı ilgisi nasıl?

Tıpkı gazeteciler gibi bizim de işimizi hakkıyla yapabilmemiz için bağımsız olmamız gerekiyor. Reklam ya da yatırım alamayız. Devletten destek alamayız. Bu yüzden ücretli abonelik yöntemini tercih ettik ve gelirimizi tamamen kullanıcılarımızdan elde ediyoruz. Biz kullanıcılarımızın şirketin hissedarları haline gelmesini istiyoruz. Böylece daima topluluğun isteklerine göre kararlar alınır.

Siz gelirinizi ücretli abonelikten elde ediyorsunuz. Peki piyasadaki ücretsiz servislerde ne gibi sorunlar görüyorsunuz?

Ünlü bir söz var “Eğer bir ürün için para ödemiyorsanız, ürün sizsinizdir.” Biz herhangi bir şeyin ücretsiz olabileceğine inanmıyoruz. Size ücretsiz olarak sunulan hizmetler sizin bilgilerinizi kullanarak gelir elde ediyor. Bu bilgiler reklam verenlere satılıyor. Bunu istemeyen kişiler ücretli servislere yöneliyorlar. Biz de ücretsiz sunduğumuz hesapları tam olarak ücretsiz olarak adlandıramayız. Bizim sistemimizin adı ‘Freemium’.

Siber saldırılarla nasıl baş ediyorsunuz?

Bu saldırılara karşı asla tolerans göstermiyoruz. Başka türlü başa çıkamayız. ‘Güvenli’ olarak bilindiğimiz için çok fazla saldırıya maruz kalıyoruz. Bu saldırıların önemli bir kısmı veri çalmak amacıyla değil sadece ProtonMail’in sistemine girip bununla övünmek amacıyla yapılıyor. Hacker topluluğu arasında oldukça ünlüyüz. Daha bilinir oldukça daha fazla saldırıya maruz kalacağımızı düşünüyoruz ancak bizim sunduğumuz hizmet de zaten bu tarz saldırılardan etkilenmeyecek güvenli bir sistem.

Türkiye’deki gibi ProtonMail’i engelleyen düşmanca yönetimlerle nasıl mücadele ediyorsunuz?

Cevap size şaşırtıcı gelecek ama ‘eğitimle’. Hükumetler şifreli hizmetleri sadece suçluların kullandığını düşündükleri için bu tarz yöntemlere başvuruyorlar. Ancak son dönemde mahremiyetin ve veri güvenliğinin önemi daha fazla anlaşılmaya başladı. Biz de hükumetleri bu konularda eğiterek sunduğumuz hizmetin tehlikeli olmadığını ve vatandaşları korumak için çalıştığımızı anlatıyoruz. Suçluların bizim servislerimizi kullanmasını biz de istemeyiz. Zaten biz de aynı konularda mücadele ediyoruz. Bu durumu hükumetlere anlatarak, bu tarz sorunların üstesinden gelmeye çalışıyoruz.

ProtonMail servisi kullanan suçlularla nasıl mücadele ediyor?

Biz yasalara uygun olarak hareket ediyoruz. İsviçre yasaları mahremiyet konusunda oldukça detaylı olduğu için bu yasalara bağlı olmayı tercih ettik. Bir suçlunun bizim servisimizi kullandığı tespit edilirse resmi kurumlar İsviçre mahkemeleri ile iletişim kuruyor ve mahkemenin bizden talep ettiği verileri kendilerine sağlıyoruz. Tabii ki e-postaların içeriğine ulaşmamız mümkün değil ancak o hesabın en son ne zaman kullanıldığını, hala aktif olup olmadığını ve bunun gibi bazı detayları mahkemeyle paylaşıyoruz.

2019’da ProtonMail’de neler göreceğiz?

Öncelikle güvenliğimizi geliştireceğiz. Güvenliğin sağlanması için bazı şeylerden feragat etmek gerekiyor. Biz feragat ettiğimiz şeyleri azaltmaya çalışıyoruz. İkincisi de şirketimizin sunduğu hizmetlerin sayısını artırmak istiyoruz. Böylece Google gibi şirketlere gerçek bir alternatif olabiliriz. Önümüzdeki iki ila üç yıl içerisinde bu noktaya ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.

2021’de Google hesabımızı silip ProtonMail’e geçebilir miyiz?

Evet kesinlikle. Bizim hedefimiz insanların hayatlarını ‘Google’sızlaştırmak ve daha güvenli bir alternatif sunmak. Uzun vadeli planlarımız bu yönde.

5 milyon kullanıcının ne kadarı ücretli?

O bilgi şu anda elimizde değil ancak ulaşabiliriz. Bu konuda, kullanıcı sayımız arttıkça ücretli abonelerimizin de arttığını söyleyebilirim. Bu durum insanların mahremiyet için para ödemeye hazır olduğunu gösteriyor. Bu da işimizin devamlılığı için önemli.

Bu ürünün bu kadar hızla kabul görmesi size ne hissettiriyor?

Sanırım bunu tanımlayan en güzel kelime minnet. Biz bu işe kitle fonlamasıyla başladık. Ardımızdaki 10 bin kişi bize bu işe başlamamız için yarım milyon Dolar verdi. Bugün bile hala topluluğumuzdan ciddi bir destek alıyoruz. Bizi diğer şirketlerden ayıran durum da bu. Biz topluluğumuzla çok sıkı bir ilişki içindeyiz. Bunu Google gibi şirketlerde bulamazsınız çünkü o şirketin reklam verenlere karşı bir sorumluluğu var. Kullanıcılar sadece para kazanmak için bir araç. Biz topluluğumuza bizi destekledikleri için minnettarız ve onları memnun etmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız.

Kaynak: Inverse


Yorumunuz: