Genel Gündem
11 Mart’ta Birleşik Arap Emirlikleri’nden İstanbul’a dönüşü sırasında İran’da dağlık bölgeye düşen özel uçaktaki 11 kişiden kurtulan olmadı. Başaran Holding’e ait uçak, 3 mürettebatıyla birlikte, bekarlığa veda partisinden dönen 28 yaşındaki Mina Başaran ve arkadaşlarını taşıyordu. Bu son cümleden hareketle sosyal medyada paylaşılan çirkin yorumlar ise, insanlık adına utanılacaklar zincirinde yeni bir halka olarak yerini aldı.
Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, beklenen İstanbul depremiyle ilgili yeni açıklamalarda bulundu. “Depremin nerede olacağı yüzde 99,9 belli” diyerek Marmara Denizi’nin içini işaret eden Özener, büyüklüğüne ilişkin en iyi tahminin ise 7,2 olduğunu belirtti. 3 metre yüksekliğinde tsunami beklenen deprem, yine Özener’e göre göstere göstere geliyor. 17 Ağustos 1999 Depremi 7,4 büyüklüğünde gerçekleşmiş ve 45 saniye sürmüştü:
Çin’de 5+5 yılla sınırlanan devlet başkanlığı görev süresinin sınırı kaldırıldı. Çin Ulusal Halk Kongresi’nde kabul edilen değişiklik, Batı ülkeleri tarafından diktatörlüğe açılan yol olarak yorumlandı ve kaygıyla karşılandı. Yeni dönemde Çin’e özgü Sosyalizm düşüncesine ağırlık verilecek. Öte yandan bu ülkenin sisteminde Komünist Parti Genel Sekreterliği de en az devlet başkanlığı kadar nüfuzlu bir mevki ve orada görev süresi sınırı zaten yok. Çin’in ve dünyanın en ünlü sanatçılarından Ai Weiwei’nin de konuya dair söyleyecekleri var: “Çin her zaman bir imparator ülkesi olmuştur. Buranın toplumu kadercidir ve bu nedenle lider değişsin veya değişmesin, sistem ve kültür aynı kalır.”
Yakın dönemde birbirlerine demediklerini bırakmayan ve seviyeyi yer yer ortaokul kantini mertebesine indiren ikili, ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore Lideri Kim Jong Unbir araya gelebilir. Beyaz Saray tarafından da teyit edilen görüşme için henüz net bir tarih yok. Bu bahar havası esnasında ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise tam anlamıyla bir şok yaşadı. Başkan tarafından görevden alınan Tillerson, bu küçük detayı Twitter’dan öğrendi. Bu arada dünya işlerini bir şekilde halleden Trump’ın yeni hayalinin, ‘oralardaki’ savaşa hazırlık için Uzay Kuvvetleri birimi kurmak olduğunu belirtelim.
2016’da ABD başkanlık seçimlerine yapıldığı düşünülen Rus müdahalesine ilişkin yeni gelişmeler yaşandı. ABD yönetimi, 19 Rus vatandaşı ve 5 kuruma yaptırım kararı aldı. Adı geçen kurumlar arasında meşhur St. Petersburg Troll Fabrikası da var. DW Türkçe’nin bu haberi fabrikanın işleyişine dair fikir verebilir.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ABD merkezli medya kuruluşu CBS’e verdiği röportajda, İran Lideri Hamaney’i yine Hitler’e benzetti. Suudi ekonomisinin İran’dan çok daha iyi durumda olduğuna ve ‘denk ülkeler’ olmadıklarına değinen Selman, “nükleer silaha ihtiyaç duyuyor musunuz” sorusuna da karşılık şunları söyledi: “Suudi Arabistan nükleer silah istemiyor ama İran geliştirirse biz de olabildiğince hızlı şekilde onu takip ederiz.” Röportajın tamamı bugün (pazar) ekrana gelecek.
Gezegenimizin nispeten huzurlu köşelerinde gündem daha farklı tabii. Hatta bazılarında gündem yok. İsviçre’de Eyaletler Meclisi’nde ‘konuşulacak pek bir şey olmadığı için’ oturum yapılmadı. Meclis üyeleri belki de “ne yapsak o zaman, sinemaya filan mı gitsek” diye günü değerlendirmeye çalışmışlardır.
Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan 2018 Mutluluk Raporu’na göre dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya. Türkiye ise 5 sıra gerileyerek, 156 ülke arasında 74’üncü sırada yer aldı. Yolsuzluklar, ortalama yaşam süresi, sosyal destek gibi kriterler ışığında hazırlanan listede Finlandiya’yı şu ülkeler takip etti: Norveç, Danimarka, İzlanda, İsviçre, Hollanda, Kanada, Yeni Zelanda, İsveç, Avustralya.
Yine Birleşmiş Milletler verilerine görenüfus artışı bu hızla devam ederse 2100 yılında dünyanın en kalabalık ülkesi Hindistan olacak. Liste şöyle:
Terk edilmiş yerleşim yerlerini doğanın tekrar ele geçirişini görmek her zaman etkileyici olmuştur. Hint Okyanusu’ndaki eski bir İngiliz yerleşimi Ross Island da o hayalet kasabalardan biri. 1940’larda terk edilen adanın yeni fotoğrafları fantastik film seti havasında. Bu arada, hayalet kasabalara (evlere yahut şehirlere de tabii) ilgi duyanlar için Abandoned Spaces adlı bir sitenin varlığından da bahsedelim.
Norveç’teki Svalbard takımadasında yer alan Longyearbyen o kadar soğuk ki, naaşların çürümediğinin fark edildiği 1950’lerden beri bu şehirde ölmek yasak. Hatta 1918 yılında yaşanan grip salgını yüzünden ölenlerin cesetleri 1998 yılında mezardan çıkarıldığında bilimciler ölümcül virüsün canlı örneklerini almayı başardı. Eğer yakında ölecek gibiyseniz halk sizi ana karaya göndermek için elinden geleni yapıyor.
Taksiciler ve Uber arasındaki mevzu devam ediyor. Uber’e açılan davanın ertelenmesi sonrası adliye önünde açıklama yapan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu “Avrupa’daki taksiciler gibi sağı solu yıkmak istemiyoruz” dedi. İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarıyla ‘izin belgesindeki faaliyet alanı dışında’ yolcu taşımacılığı yapanlara yönelik yaptırımlar artırılacak. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ise meseleye daha ılımlı yaklaşıyor. Serbest teşebbüs hürriyetinden yana olduğunu belirten Tüfenkçi, Uber’in vatandaşta bir karşılığı olduğunu ve bunun iyi analiz edilmesi gerektiğini vurguladı. Benzer bir açıklama da İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık’tan geldi. Yaşanan olayların taksicilerin imajına zarar verdiğini belirterek sektörün kendisini geliştirmesi gerektiğine dikkat çeken Anık, Uber’le mücadele için yeni bir sistem devreye sokacaklarını söyledi.
Beklenen oldu ve hayatımıza yeni bir tanımlama dahil oldu: Çiftlik Bank Mağdurları. Aslında her şey yine beklendiği gibi gelişti: Yüksek kâr ortaklığı vadederek yaklaşık 77 bin kişiden 500 milyon TL’den fazla para toplayan Çiftlik Bank’ın kurucusu Mehmet Aydın sırra kadem bastı. Mağdurların bir kısmı, zararlarını karşılamak için Bursa İnegöl’deki büyükbaş hayvan çiftliğini bastı. İçinde “ben demiştim” geçen cümleler, komplo teorileri, ifşalar havada uçuştu. Daha komik isimli benzerleriortaya çıktı ve bir sonraki mağduriyet için şartların olgunlaşması beklenmeye başlandı. Kurucu Mehmet Aydın’ın Uruguay’a yerleştiği ortaya çıktı.
Orb Media’nın yayımladığı bir araştırmaya göre birçok şişe su markasının sularında plastik parçacıklara rastlandı. Her biri insan saçından daha geniş kalın olan bu parçacıkların, insan sağlığına zarar verdiğine dair net bir kanıt olmadığı da iddia ediliyor. Bu son cümleyi tüketicilere anlatmak o kadar da kolay olmayacaktır tabii.
Özet Başlıkları
- Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
- Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
- Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
- Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
- Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.
Yorumunuz: