Haftanın Özeti: 139

19 - 25 Haziran 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

Kripto paraların bir artıp bir azalmasını takip etmek için çelik gibi sinirlere sahip olmak gerek. Ancak gittikçe artan sayıda Venezüelalı için kripto para, sahip olunabilecek en güvenli para birimi konumunda. Çünkü ülkenin kendi para birimi siyasi ve ekonomik krizler sebebiyle sürekli eriyor. Venezüela’da protestocular Başkan Nicolás Maduro‘nun görevi bırakmasını talep etse de yönetim istifaya yanaşmıyor. Artan gerilim enflasyonun üç haneli rakamlara yükselmesine sebep olunca milli para birimi Venezüela Bolivar‘ının değeri de dibe çökmeye başladı.

TechCrunch ve TechNode’un Çin/ Shenzhen’de düzenlediği etkinlikte konuşan uluslararası danışmanlık firması Ernst & Young’ın fintek lideri James Lloyd, Amazon’un fintek camiasında önemli bir oyuncu olacağını söyledi. LloydAmazon’un ödeme, borç verme ve kredi derecelendirme alanlarına doğru genişleyeceğini tahmin ediyor.

Amazon geçtiğimiz yıl küçük krediler için 1 milyar Dolar borç verdiğini açıklamıştı, Lloyd şirketin bunu iki katına çıkaracağını düşünüyor.

Beklenen gerçekleşti: Uber’ın CEO’su Travis Kalanick yatırımcılardan gelen talep doğrultusunda istifa ettiğini ancak şirketin yönetim kurulunda olmaya devam edeceğini açıkladı. Kalanick’in istifası Uber açısından sorunlu bir dönemin kapanmasını mı sağlayacak yoksa şirketin geleceğini belirsizliğe mi sürükleyecek, bunun cevabı bekleniyor.

Microsoft ve Accenture blok zinciri teknolojisi tabanlı bir kimlik altyapısı kuruyor. Birleşmiş Milletler tarafından da desteklenen proje dünya çapında resmi evrakları olmayan 1,1 milyar insana yasal kimlik sağlayacak. Bu sayede, örneğin, mülteciler gittikleri yerlerde sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlerden yararlanabilecek. Geliştirilen ağın prototipi New York’ta düzenlenen ID2020 zirvesinde tanıtıldı.

Yoksa kedi olalı, bir fare yakalayabilecek miyiz?

Avrupa Parlamentosu’nun Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi, AB vatandaşlarının temel gizlilik haklarını korumak amacıyla tüm elektronik iletişimin kriptolu olmasını teklif eden bir yasa tasarısı hazırladı. Teklif elektronik haberleşme hizmeti sağlayıcılarını, halka açık rehber sağlayıcılarını, elektronik iletişimi ve internetten bilgi almayı sağlayan yazılımları kapsıyor. Komite AB üyesi bazı ülkelerin denetimi artırmak adına haberleşme kanallarına izinsiz erişme çabalarını da tamamen yasaklıyor.

Google, Youtube üzerinde yayınlanan terör ve şiddet içerikli videoların tespit edilip kaldırılması için daha fazla önlem alınacağını açıkladı. Artık bu tarz videolar karşısında daha sert bir tutum sergileyeceğini açıklayan Google, bir grubu diğerinden üstün gösteren ya da dini tabanlı şiddeti destekleyen içerikler, şirket politikasını net bir şekilde ihlal etmese bile içerik sahibine uyarı verileceğini belirtti.

Facebook’taki bir güvenlik hatası sonucu platformun 22 departmanından 1.000 moderatörün kimliği ifşa oldu. Nefret söylemi, cinsellik ve terör propagandası gibi içerikleri kaldırmakla görevli moderatörlerin kişisel bilgileri hata sonucunda müdahale ettikleri grupların yöneticileri ile paylaşıldı. Durum moderatörlerin terör şüphesi ile takip ettikleri kişilerden arkadaşlık isteği almaya başlaması ile fark edildi. Facebook hatayı kabul ettiğini ve sorunun giderildiğini açıkladıysa da moderatörlerin yaşadığı endişeyi gidermek pek de mümkün değil. Zira bazıları öldürülme tehlikesiyle yüzyüze.

Kasım 2016’da sızıntı tespit edildiğinde Facebook,veri bilimcileri, topluluk operasyonlarını yöneten kişileri ve güvenlik araştırmacılarını bir araya getirip etkilenen tüm çalışanları ve sözleşmeli personeli durumla ilgili uyardı.

Bu hafta Rusya’nın resmi iletişim denetleme kuruluşu Roskomnadzor tarafından yapılan bir açıklamayla anlık mesajlaşma uygulaması Telegram, Rus mevzuatını ihlal etmekle suçlandı ve uygulamanın engellenebileceği belirtildi. Kuruluşun başındaki başı Alexander Zharov, internet sitesinde yayımlanan bir mektupta Telegram’ın bağlı olduğu şirket hakkında talep edilen bilgilerin temin edilmesi için verilen zamanın daraldığını söyledi. Telegram’ın kurucusu Pavel Durov ise uygulamanın başka bir ülkede engellenmediğini belirterek ve Rusya’da yasaklanması durumunda hükümet yetkililerinin iletişim ihtiyaçlarını yabancı ülkelerin mesajlaşma uygulamalarına emanet edeceklerini ifade etti.

Çin’de bir internet işletmesi yönetmek artık daha da zor hale geliyor. Çin (Türkiye’deki RTÜK’e karşılık gelen) Basın Yayın Radyo Film ve Televizyon İdaresi; aralarında sosyal medya platformu Weibo, video platformu Acfun ve medya şirketi Ifeng‘in de bulunduğu Çinli yayıncıların, ülkeyi ya da hükümeti kötü gösteren içerikleri kaldırmalarına karar verdi. Bu kontrol çılgını kararın gerekçesi bu tip yayınların yerel kanunlara aykırı olması.

İnternetin en büyük Bittorrent sitelerinden KickassTorrents’in (KAT) kurucusu olduğu iddiasıyla ABD tarafından aranan Artem Vaulin tutuklu bulunduğu Polonya’da hakkında açılan ABD’ye iade davasından kurtulmaya çalışıyor. Ukraynalı yazılımcının avukatlarının bu hafta Illinois Bölge Mahkemesi’ne verdiği belgelere göre, Vaulin uygun şartların sağlanması durumunda ABD’ye gönüllü olarak teslim olmaya razı.

Mazda’nın ‘MZD Connect’ sistemine sahip yeni nesil araçları sistemdeki bir hata sebebiyle USB bellek kullanılarak hack’lenebiliyor. Durumun 3 yıldır farkında olan Mazda sürücüleri hatayı avantaja çevirerek sistemi kişiselleştiren araçlar geliştirdi. Bu araçlardan en popüler olanı ise MZD-AIO-TI.

Y Combinator’ın girişim kurmak isteyenleri cesaretlendirmek ve bu yolda onlara yardımcı olmak amacıyla 5 Nisan’da başlattığı Startup School tamamlandı. 10 hafta süren eğitimde çeşitli girişimciler ve endüstri liderleri tarafından çevrimiçi dersler verildi. Eğitimi tamamlayan katılımcıların sunum videolarına buradan ulaşabilirsiniz.

Genellikle Haziran ayında gerçekleşen Steam yaz indirimlerinin bugüne kadar başlamamış olması, oyunseverlerin her an tetikte beklemesine sebep olmuştu. Pek çok internet sitesi ve oyun dünyasında yer alan kişiler Steam indirimlerinin başlangıç tarihine dair tahminlerini ve duyumlarını paylaşıyordu. Bu gergin bekleyişi dün PayPal bozdu, ardından zikredilen tarihi (22 Haziran) Valve doğruladı.

Google’ın geliştirdiği yeni bir özellik sayesinde aradığınız işi sadece Google’a yazarak tüm kariyer ilanları arasında aratıp listeleyebileceksiniz (şimdilik sadece İngilizce destekleniyor). Google aranılan işi LinkedIn, Monster, WayUp, DirectEmployers, CareerBuilder ve Facebook gibi siteler dışında, şirketlerin kendi sitelerine koyduğu ilanlar arasında da tarayacak.

Instagram fenomeni mi olmak istiyorsunuz? Artık bunun için resmi eğitim alabilirsiniz. Çin’de bir üniversite, öğrencilerini internette ünlü olabilmek için gerekli yeteneklerle donatmak amacıyla özel bir bölüm açtı. Makyaj sınıflarından, podyum yürüyüşü çalışmalarına ve dans performanslarına kadar, internet fenomeni olmak için gerekli her şeyi Yiwu Endüstriyel ve Ticari Koleji’nde öğrenebilmek mümkün. Kolejde ‘hiçbir olmadan her şey olmaya çalışmak’la ilgili ders olup olmadığı bilinmiyor. 

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

6 Yorum

  • Selamlar, genelde yorum yazmasamda her hafta özeti aralıksız takip ediyorum. Aslında video olarak haftanın özeti şeklinde bir yayın yapılsa çok geniş bir izleyici abone sayısına ulaşacaktır. Kalite ortada kesin alıcı bulur.

  • Vikipedia’ya Türkiye’den erişilemediği için linkleri çalışan bir siteye yönlendirme yapsaydınız keşke.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği